Η ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ » Με στάση πληρωμών κινδυνεύει η Κομισιόν»…..Για δες ρε φιλε τι γινεται στο κοσμο, κι αυτοι τα φαγανε…..

6332CF683D78E8A6259B41FB77FDBA3C

Ορατός ο κίνδυνος το επόμενο εικοσαήμερο – Ο Μπαρόζο πιέζει για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2,7 δισ. ευρώ – Κρίσιμες συνεδριάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες

Το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα του Νοεμβρίου επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με επείγουσα επιστολή του την οποία ανέγνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος, Μάρτιν Σουλτς.

Ο Μπαρόζο τόνισε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει στην παρούσα Σύνοδο της Ολομέλειας του ένα ξεχωριστό «πακέτο» για την κάλυψη των 2,7 δις ευρώ που υπολείπονται στην Κομισιόν, για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της, δεν αποκλείεται να κηρυχθεί στάση πληρωμών εντός του επόμενου εικοσαημέρου.

Ο κ. Σουλτς είπε στους ευρωβουλευτές ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επικοινώνησε μαζί του το πρωί της Κυριακής μεταφέροντάς του το μήνυμα ότι «στα μέσα Νοεμβρίου η Κομισιόν δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ότι «είμαι υποχρεωμένος να λάβω σοβαρά υπ’ όψιν αυτή την προειδοποίηση».

Διευκρίνισε, δε, ότι το λάθος δεν είναι του ευρωκοινοβουλίου αλλά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν εγκαίρως να θέσουν στη διάθεση της επιτροπής τους απαραίτητους πόρους.

Γι’ αυτό και πρότεινε να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια να υπάρξει ψήφισμα έγκρισης την επόμενη Πέμπτη.

Υπογράμμισε όμως ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί σχετικά με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2014 δεν έχουν κατατεθεί ακόμη από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε..

Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από το γεγονός και εξέφρασαν υπόνοιες ότι πρόκειται για τέχνασμα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., προκειμένου να εγκριθούν «τμηματικά» οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί της Ε.Ε. για το 2014.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το θέμα του προϋπολογισμού είναι «σύνηθες» αυτή την περίοδο του χρόνου αλλά πρόσθετε με νόημα ότι «αυτή τη φορά είναι μεγάλο θέμα».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «κάτι δεν πάει καλά με αυτή την ιστορία. Δεν μπορείτε να με πείσετε ότι η Κομισιόν ανακάλυψε μόλις την περασμένη Παρασκευή ότι δεν έχει άλλα χρήματα».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s