Bundesbank: «Χέρι» στους ιδιώτες για αποφυγή κρατικών χρεοκοπιών

Οι χώρες που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας θα πρέπει, πριν ζητήσουν βοήθεια από άλλα κράτη, να καταφεύγουν στον ιδιωτικό πλούτο των πολιτών τους επιβάλλοντας εφάπαξ εισφορά κεφαλαίου. Αυτό προτείνει η γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, στην μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, η σκληρή στάση της Bundesbank έπεται της πολύχρονης οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και της διάσωσης πέντε κρατών. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, όπου ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών είναι υψηλότερος του γερμανικού μέσου όρου.

«Μια εισφορά επί του κεφαλαίου, ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη» αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι μια τέτοια εισφορά ενέχει σοβαρούς κινδύνους και η εφαρμογή της δεν θα είναι εύκολη και θα πρέπει να εξετάζεται μόνο σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα η αποφυγή μια επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέτασε αυτή την επιλογή σε μια έκθεσή του τον Οκτώβριο όπου σημειώνει πως για τη μείωση του χρέους σε επίπεδα 2007 για ένα δείγμα 15 χωρών της ευρωζώνης, απαιτείται η επιβολή φόρου περίπου 10% σε νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Το γερμανικό Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, υπολόγισε το 2012, ότι στη Γερμανία μια εισφορά ύψους 10% σε μια φορολογική βάση με εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ θα απέφερε περίπου 230 δισ. ευρώ. Ο υπολογισμός δεν επεκτάθηκε και σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το Reuters, έχει εξασφαλίσει πακέτο διάσωσης ύψους 240 δισ. ευρώ από την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία. «Δεν έχουν αποπληρωθεί όλα τα κεφάλαια έως τώρα» σημειώνει.

Στη Γερμανία ωστόσο η Bundesbank τονίζει ότι δεν υποστήριζε την επιβολή ενός επαναλαμβανόμενου φόρου περιουσίας, διότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί σε δοκιμαζόμενες από την κρίση χώρες (Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία), έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα χρέους, παραμένουν, τονίζει.

Εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση ο περιορισμός του δημόσιου και του ιδιωτικό χρέους και οι επερχόμενοι έλεγχοι της «υγείας» των τραπεζών από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η επιτυχής έκβαση των test θα βοηθήσει επίσης τις τράπεζες της ευρω-περιφέρειας να απεξαρτηθούν από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σημειώνει η Bundesbank.

«Δεν είναι ο σκοπός της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις απαραίτητες οικονομικές προσαρμογές ή το «νοικοκύρεμα» των ισολογισμών τους», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

«Βλέπει» περαιτέρω ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας το α’ τρίμηνο 2014

Η οικονομία της Γερμανίας είναι έτοιμη να επιταχύνει εντός του α’ τριμήνου του έτους, σημειώνει η Bundesbank στην ετήσια έκθεσή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

«Μια περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύεται κατά το α’ τρίμηνο του 2014» αναφέρει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Οι ευνοϊκές προοπτικές συνάδουν με την ισχυρή αύξηση των παραγγελιών του κλάδου αυτοκινήτων και άλλων κλάδων, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2013, ωστόσο μερίδα αναλυτών θεωρούν ότι η επέκταση της οικονομίας της Γερμανίας φέτος μπορεί να αγγίξει το 2%. Η Bundesbank, στις προβλέψεις της το Δεκέμβριο, έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2014.

i4UwA64fX9vA
ΠΗΓΗ http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=1946914

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s