Οι Μηχανες, οι Ανθρωποι και η αυξανομενη ανισοτητα στον 21ο αιωνα

Παραθετω ενα αρθρο και ενα ρεπορταζ προς προβληματισμο και χρησιμα συμπερασματα.

iRobot_G_01

Αναδημοσιευση απο http://www.ft.com/home/uk kai http://www.antinews.gr/

Θα μας «κατακτήσουν» τα ρομπότ;

Η άνοδος της έξυπνης τεχνολογίας μπορεί να μας κοστίσει ακριβά – αν δεν κατανοήσουμε τους κινδύνους, γράφει ο Martin Wolf.

Τρίβοντας το λυχνάρι του, ο Αλαντίν μπορούσε να διατάξει κάποιον να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του. Το τζίνι ήταν ένα πνεύμα. Αλλά το όνειρο των ισχυρών και έξυπνων τεχνητών υπηρετών συμπεριλαμβάνει επίσης και φυσικά όντα. Τώρα, αυτό γίνεται πραγματικότητα κατασκευασμένη από πυρίτιο, μέταλλο και πλαστικό. Αλλά είναι ένα όνειρο ή ένας εφιάλτης; Θα αποδειχθούν ευεργετικές οι έξυπνες μηχανές; Ή θα είναι τερατώδεις σαν το Φράνκενσταϊν;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το The Second Machine Age, ένα νέο βιβλίο των Erik Brynjolfsson και Andrew McAfee του Massachusetts Institute of Technology. Όπως προβλέπει, θα βιώσουμε «δύο από τα πιο καταπληκτικά γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία: τη δημιουργία μηχανών με αληθινή νοημοσύνη και τη σύνδεση όλων των ανθρώπων μέσω ενός κοινού ψηφιακού δικτύου, που θα μετατρέψει την οικονομία του πλανήτη. Καινοτόμοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πειραματιστές και πολλά άλλα είδη ειδικών θα επωφεληθούν από αυτό το κέρας της Αμάλθειας, κατασκευάζοντας τεχνολογίες που θα μας εκπλήξουν, θα μας ευχαριστήσουν και θα εργαστούν για εμάς».
Αυτό που διακρίνει τη δεύτερη εποχή των μηχανών από την πρώτη είναι η ευφυΐα. Τα μηχανήματα της πρώτης εποχής αντικατέστησαν και πολλαπλασίασαν την σωματική εργασία των ανθρώπων και των ζώων. Τα μηχανήματα της δεύτερης εποχής θα αντικαταστήσουν και θα πολλαπλασιάσουν τη νοημοσύνη μας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την επανάσταση είναι, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, η αντιπροσωπευτική αύξηση της ισχύος (ή η αντιπροσωπευτική μείωση του κόστους) των υπολογιστών. Το διάσημο παράδειγμα είναι ο Νόμος του Moore, που πήρε το όνομά του από τον Gordon Moore, έναν από τους ιδρυτές της Intel. Για μισό αιώνα, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ ημιαγωγών διπλασιάζεται, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Παρόμοια πρόοδος έχει συμβεί και αλλού.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μετά από μισό αιώνα προόδου βλέπουμε άλματα στην νοημοσύνη των μηχανών. Καθώς η υπολογιστική ισχύς αυξάνεται χαρακτηριστικά, οι υπολογιστές διαχειρίζονται εργασίες που θεωρούσαν ανέφικτες πριν από λίγα χρόνια. Σύντομα, προβλέπουν, οι έξυπνες μηχανές θα είναι παντού. Δίνουν ως παράδειγμα, την ιστορία του εφευρέτη του σκακιού, ο οποίος ζήτησε να ανταμειφθεί με έναν κόκκο ρυζιού στο πρώτο τετράγωνο του σκακιού, δύο στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο και ούτω καθεξής. Η ανταμοιβή που ήταν διαχειρίσιμη στο πρώτο μισό του παιχνιδιού, έφτασε σε τεράστιες αναλογίες στο δεύτερο. Η ανταμοιβή μας θα αυξηθεί παρομοίως.
Ωστόσο, για να παραφράσουμε μια περίφημη σπόντα για τους υπολογιστές που πέταξε το 1987 ο Robert Solow, ένας νομπελίστα οικονομολόγος του ΜΙΤ, βλέπουμε την τεχνολογία πληροφοριών παντού, εκτός από τις στατιστικές παραγωγικότητας. Οι τάσεις της παραγωγής ανά ώρα στις ΗΠΑ είναι αρκετά μέτριες. Πράγματι, μετά από μια ενθαρρυντική αύξηση στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει και πάλι. Οι πρόσφατες επιδόσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι χειρότερες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών υπερπροβλήθηκε. Δεν αποτελεί έκπληξη, διαφωνούν οι συγγραφείς. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες: «η ψηφιοποίηση καθιστά διαθέσιμα μαζικά σώματα στοιχείων, σχετικών με σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, και αυτή η πληροφορία μπορεί να αναπαραχθεί απείρως και να επαναχρησιμοποιηθεί».
Αν ναι, γιατί οι μετρήσεις στην αύξηση της παραγωγής είναι τόσο μέτριες; Οι απαντήσεις που προσφέρονται είναι: η πληθώρα των φθηνών ή δωρεάν υπηρεσιών (Skype ή Wikipedia), η κλίμακα της «do -it –yourself» ψυχαγωγίας (Facebook) και η αποτυχία να δίνουν αναφορά πλήρως για όλα τα νέα προϊόντα ή υπηρεσίες. Πριν από τον Ιούνιο του 2007, το iPhone ήταν μακριά ακόμα και για τον πλουσιότερο άνθρωπο στη γη. Η τιμή του ήταν άπειρη. Η πτώση από ένα άπειρο σε μια συγκεκριμένη τιμή δεν αντανακλάται στους δείκτες τιμών. Και πάλι, το «πλεόνασμα του καταναλωτή» σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες – η διαφορά μεταξύ της τιμής και της αξίας για τους καταναλωτές – είναι συχνά τεράστιο. Τέλος, τα μέτρα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος υποτιμούν επίσης τις επενδύσεις σε άυλα στοιχεία ενεργητικού.
Φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η διάδοση των νέων gadgets και η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας με το μοναδικά χαμηλό οριακό κόστος της, είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευημερία, ακόμα και στο ΑΕΠ, από ό,τι δείχνουν τα σημερινά μέτρα. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν. Η εποχή της πληροφορίας έχει συμπέσει με – και πρέπει, σε κάποιο βαθμό, να έχει προκαλέσει – δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις: τη στασιμότητα του μέσου πραγματικού εισοδήματος, την αυξανόμενη ανισότητα του εισοδήματος της εργασίας και την κατανομή του εισοδήματος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου και την αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία.
Ανάμεσα στις εξηγήσεις είναι οι εξής: η γρήγορη αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της μεταποίησης, οι βασισμένες στις δεξιότητες τεχνολογικές αλλαγές, η άνοδος των παγκόσμιων «νικητριών» αγορών και ο ρόλος των εσόδων από μισθώματα, ιδίως από την πνευματική ιδιοκτησία. Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ του κόστους της ανάπτυξης του αλγόριθμου αναζήτησης της Google και της αξίας του. Η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική απελευθέρωση παίζουν, επίσης, ρόλο, ενώ και οι δύο ενισχύονται από τις νέες τεχνολογίες.
Πάνω απ ‘όλα, επιμένει το βιβλίο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλή από τη συνηθισμένη εργασία του εγκεφάλου θα γίνεται μέσω υπολογιστών, όπως συνέβη με τις διοικητικές δεξιότητες. Οι θέσεις εργασίας μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο πολωμένα εισοδήματα, με μια μικρή ομάδα των νικητών στην κορυφή και μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα να αγωνίζεται στη βάση. Το 2012, για παράδειγμα, η κορυφή του 1 τοις εκατό των Αμερικανών κέρδισε 22 τοις εκατό του συνόλου των εισοδημάτων, περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου τους στη δεκαετία του 1980.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θα πρέπει να ενοχληθούν από αυτό. Πρώτον, οι ζωές εκείνων στη βάση μπορεί να έχουν χειρότερη έκβαση: οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το προσδόκιμο ζωής μιας αμερικανίδας λευκής γυναίκας χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου μειώθηκε πέντε έτη μεταξύ του 1990 και του 2008. Δεύτερον, εάν το εισόδημα γίνει πάρα πολύ άνισο, οι ευκαιρίες για τους νέους λιγοστεύουν. Τρίτον, οι πλούσιοι γίνονται αδιάφοροι για την τύχη των υπολοίπων. Τέλος, προκύπτει μια τεράστια ανισότητα της εξουσίας, γελοιοποιώντας το ιδανικό της δημοκρατίας.
Στο μακρινό μέλλον, οι σκεπτόμενες μηχανές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και την αίσθηση του εαυτού μας, όπως ακριβώς και οι καλύτεροι άνθρωποι- παίκτες σκάκι γνωρίζουν πλέον ότι δεν είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Αλλά πολύ πριν από αυτό, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, αμαυρώνοντας την ασημένια εποχή των ευκαιριών που το βιβλίο υπόσχεται επίσης.

Μεγάλες προκλήσεις προκύπτουν, λοιπόν, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα μηχανήματα δεν θα γίνουν οι Φρανκενστάιν μας. Αυτά έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, την εκπαίδευση, τη φορολογία και άλλα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας.

ft.com

robot-soldier

Αναδημοσιευση απο http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.gr/2014/01/blog-post_7615.html

ΗΠΑ: Ρομποτικές ένοπλες δυνάμεις…Όταν το Χόλλυγουντ γίνεται πραγματικότητα

Προφανώς οι υπερπαραγωγές του Hollywood με τον σούπερ ήρωα Terminator θα γίνουν στο εγγύς μέλλον πραγματικότητα στο αμερικανικό στρατό. Η εικόνα του μελλοντικού πολέμου με σμήνη οπλισμένων με πυραύλων Drones και ρομπότ μοιάζει πλέον ως αναπόφευκτη, λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας, που σε λίγα χρόνια θα δίνει την τεχνολογική δυνατότητα κατασκευής «ρομπότ στρατιωτών».

Ο Αμερικανός στρατηγός Robert Cone, ο οποίος ηγείται της Διοίκησης Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο της Αεροπορίας Στρατού, ότι κατά τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των battle group των ταξιαρχιών μάχης θα μειωθεί από τα 4000 στα 3000 άτομα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον τα ρομπότ- στρατιώτες θα ενεργούν πεζοί ή σε ειδικά επίγεια μη επανδρωμένα οχήματα σε συνεργασία με οπλισμένα Drones σε όλο τον κόσμο.

«Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι τα «ρομπότ μάχης» μπορεί να εκτελέσουν τις αποστολές που τώρα εκτελούν οι κανονικοί ένοπλοι άνδρες. Αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και θα συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη του στρατού», αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα The Military Times.
Συνεχίζοντας ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να μειωθεί το αριθμητικό μέγεθος των μεγάλων μονάδων και να διασπαστεί σε πολύ μικρές ομάδες που θα μπορούν να πραγματοποιούν με δική τους πρωτοβουλία πολεμικές επιχειρήσεις αντικαθιστώντας το ανθρώπινο δυναμικό με μη επανδρωμένα οχήματα μάχης, τα οποία είναι τώρα σε εξέλιξη παρέχοντας ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
«Αν ο στρατός μειώσει τον αριθμό των ανδρών στις στρατιωτικές ομάδες, θα είναι σε θέση να διαθέτει περισσότερα επίγεια οχήματα, τα οποία θα είναι μικρότερα και φθηνότερα, και ως εκ τούτου θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα της τακτικής των ομάδων αυτών», αναφέρει ο αμερικανός στρατηγός στον δημοσιογράφο Kelsey Atherton της εφημερίδας PopSci.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Cone, η αναμόρφωση των ομάδων μάχης θα πάρει περίπου 2 χρόνια. Πριν από κάποιο διάστημα, η αγγλική έκδοση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Russia Today είχε αναφέρει σχετικά με τις προθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου να αντικαταστήσει μέρος του ανθρώπινου δυναμικού με ρομπότ-στρατιώτες, με μερικά «δείγματα» να έχουν ήδη δοκιμασθεί ενεργά στα «ειδικά εργαστήρια».
Ο στρατηγός Kone δήλωσε με φόντο τις περικοπές των αμυντικών δαπανών του αμερικανικού υπουργείου άμυνας, ότι η είσοδος σε μάχιμη υπηρεσία των ρομπότ-στρατιωτών θα είναι ευπρόσδεκτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο στρατός θα είναι μικρότερος σε αριθμό, πιο ευκίνητος και πιο θανατηφόρος». Ο συνολικός αριθμός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα μειωθεί στους 420 χιλιάδες άνδρες το 2019.
Μια άλλη καινοτομία που σχεδιάζεται από το Πεντάγωνο είναι η χρήση αερόπλοιων για την προστασία από πυραύλους cruise κάτι που αρχίζει ήδη να υλοποιείται στα πολεμικά πλοία. Το CBS News σημειώνει ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων cruise κατέχουν αυτήν την στιγμή η Ρωσία και το Ιράν. Το κύριο πρόβλημα με τους πυραύλους cruise είναι ότι πετούν σε σχετικά μικρό ύψος και είναι σχετικά δύσκολο να «ανιχνευθούν».
Τα ραντάρ που θα διαθέτουν τα αερόπλοια θα επιτρέπουν τον εντοπισμό της τροχιά εκτόξευσης των εχθρικών πυραύλων cruise και την απευθείας μετάδοση των πληροφοριών στο κέντρο μάχης για να πραγματοποιείται η άμεση αναχαίτιση του εχθρικού πυραύλου.
Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων , τα αερόπλοια θα προκαλέσουν τις ανησυχίες του κοινού, διότι μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για να κατασκοπεύουν την ιδιωτική ζωή των απλών πολιτών.
Σχόλιο: Οι μηχανές δεν κουράζονται, δεν κλείνουν τα μάτια τους, δεν κρύβονται κάτω από τα δέντρα, όταν βρέχει και δεν μιλάνε με τους φίλους τους. Μία ανθρώπινη προσοχή στη λεπτομέρεια την ώρα της σκοπιάς μειώνεται δραματικά στα πρώτα 30 λεπτά. Οι μηχανές δεν ξέρουν πως να φοβούνται.
Επίσης δίνεται μεγάλη και αυξανόμενη προσοχή στο πώς να γίνουν τα ρομπότ πιο αυτόνομα και στο τέλος να επιτρέποντάς τα να λειτουργούν από μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιθανώς πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Οι ταινίες του Χόλλυγουντ μεταφέρονται στην κυριολεξία στην πραγματικότητα, με τον ανθρώπινο παράγοντα να εμφανίζεται ανήμπορος να αντιπαρατεθεί με τις «μηχανές».
Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Πηγή: http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2014/01/blog-post_7615.html#ixzz2saMeRsDc

i-robot01

Ολα αυτα ερχεται να τα επιβεβαιωσει μια εβδομαδα αργοτερα το παρακατω ρεπορταζ
Αναδημοσίευση απο το http://www.protothema.gr/technology/article/353890/-oi-ipa-kanoun-ton-iron-man-pragmatikotita-/

Παρουσίαση στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο Ειδικών Επιχειρήσεων

Οι ΗΠΑ κάνουν τον «Ιron Man»… πραγματικότητα

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 56 εταιρείες, 16 κυβερνητικές υπηρεσίες, 13 πανεπιστήμια και 10 εθνικά εργαστήρια που εργάζονται ακατάπαυστα για την επιτυχία του σχεδίου αυτού

Οι μελλοντικοί «υπερ-στρατιώτες» του αμερικανικού στρατού, κατασκευάζονται με γοργούς ρυθμούς, υπό την αιγίδα της DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών) και με την αρωγή πλήθους εταιρειών αλλά και ανεξάρτητων φορέων, καταδεικνύοντας τον σωστό τρόπο που πρέπει να υλοποιούνται, τέτοιου είδους προγράμματα.

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Ουίλιαμ McRaven τα εν λόγω τρία απενεργοποιημένα πρωτότυπα, γνωστά στην στρατιωτική διάλεκτο ως (Tactical Assault Suit Light Operator) του προγράμματος TALOS με το παρατσούκλι «Iron Man» λόγω του υπερήρωα της Marvel Comics, αναμένονται να συναρμολογηθούν και να παραδοθούν τον Ιούνιο.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι τα πρώτα πρωτότυπα της μελλοντικής προστατευτικής εξάρτησης του μελλοντικού στρατιώτη Iron Man, πιθανόν θα είναι έτοιμα προς δοκιμή το επόμενο καλοκαίρι!

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιθυμεί να αξιολογηθεί η τεχνολογία με στόχο την εκμετάλλευση του εν λόγω συστήματος από τις αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις τον Αύγουστο το 2018.

«Εκείνο το »κοστούμι», αν κατασκευασθεί σωστά, θα δώσει μια επαναστατική δυνατότητα επιβίωσης και ικανότητας στα στελέχη των ειδικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο McRaven κατά τη διάρκεια του 25ου ετήσιου συνεδρίου »Ειδικών Επιχειρήσεων, χαμηλής έντασης στο νέο πεδίο συγκρούσεων» την Τρίτη 11/2 στην Ουάσιγκτον.

Η τριήμερη εκδήλωση  διοργανώθηκε από την «National defense Industrial Association», ενός «εμπορικού σχήματος» με έδρα το Arlington.

Η τεχνολογία του προγράμματος TALOS θα περιλαμβάνει έναν τροφοδοτούμενο εξωσκελετό, μαζί με μια πλήρους σώματος προηγμένης πανοπλίας με οθόνες ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με την επίσημη αίτηση για παροχή πληροφοριών, προφανώς από το αμερικανικό ΥΠΑΜ.

«Η ιδέα για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο ήρθε πριν από αρκετά χρόνια, όταν ένα μέλος των αμερικανικών «δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων», πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ εισερχόταν στην πόρτα του ενός ύποπτου τρομοκράτη» δήλωσε ο Ναύαρχος McRaven.

Με αφορμή το περιστατικό ένας νεαρός αξιωματικός με ρώτησε είπε ο Ναύαρχος « γιατί μετά από όλα αυτά τα χρόνια σε επιχειρήσεις αυτού του τύπου, δεν υπάρχει ένας τρόπος για την καλύτερη προστασία των στελεχών που εισέρχονται από μια πόρτα;

Για τον επικεφαλής της ειδικής Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, δεν υπήρχε απάντηση.

«Με όλη την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας, ξέρω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο», δήλωσε ο McRaven.

«Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν 56 εταιρείες, 16 κυβερνητικές υπηρεσίες, 13 πανεπιστήμια και 10 εθνικά εργαστήρια που εργάζονται ακατάπαυστα για την επιτυχία του σχεδίου αυτού», δήλωσε ο McRaven «Βλέπουμε ήδη τα εκπληκτικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας», κατέληξε ο ίδιος προφανώς με υπηρηφάνεια.

«Η αμερικανική διεύθυνση ειδικών επιχειρήσεων σκοπεύει να διοργανώσει μια εκδήλωση, ώστε να ενθαρρύνει τους μηχανικούς και τεχνίτες, για την ανάπτυξη εξαρτημάτων για την «ολόσωμη ειδική εξάρτυση» μέσω του προγράμματος «Monster Garage» δήλωσε ο Ναύαρχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα επιδιωχθεί η εξουσιοδότηση του πενταγώνου για την απονομή χρηματικού επάθλου για την καλύτερη προσφορά, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προσπάθεια, υπογράμμισε ο «πολυμήχανος» επικεφαλής της ειδικής αμερικανικής υπηρεσίας.

«Τα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στις ΗΠΑ ένα «τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους εχθρούς μας και να δώσουμε στους πολεμιστές μας την προστασία που χρειάζονται», δήλωσε ο McRaven.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s