Τα 50 δις ευρω ομολογων των τραπεζων,η επιλεξιμοτητα τους απ’την ΕΚΤ και το νεο πλαισιο κριτηριων.

Τα «καλά» ενέχυρα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την ικανότητά τους να εκμεταλλευτούν τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, όσο και την έκβαση της προσπάθειας αντικατάστασης των σχεδόν 50 δισ. ευρώ ομολόγων των οποίων η επιλεξιμότητα «λήγει» τον Μάρτιο του 2015.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των τίτλων που δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρα, έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα της κεντρικής τράπεζας. Αποφάσεις, ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τα αποτελέσματα των stress tests, ήτοι πριν από το τέλος Οκτωβρίου, εκτός, βέβαια, συγκλονιστικού απροόπτου.

Αν κρίνουμε δε, από τα όσα υποστηρίζουν διοικητικοί παράγοντες από την Φρανκφούρτη, η όποια «ρύθμιση» δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι στον πρώτο γύρο των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO) στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 11 Δεκεμβρίου, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια που δεν θα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς στο συνέδριο του Economist, οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά 5-10 δισ. ευρώ «ελεύθερων» επιλέξιμων τίτλων.

Οι ίδιες πηγές από την Φρανκφούρτη εξηγούν ότι σαφέστατα το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, όμως πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των «τελικών» κεφαλαιακών αναγκών και μετά να ληφθούν τα όποια μέτρα για την διευκόλυνση των τραπεζών.

Ήδη, οι πρώτες σκέψεις στο μυαλό του Μάριο Ντράγκι είναι να παροτρύνει τις τράπεζες να «επεκτείνουν» τα υφιστάμενα ενέχυρα ή να δημιουργήσουν καινούρια, επαναπροσδιορίζοντας την αξία των τίτλων που κατέχουν. «Όσο η κατάσταση βελτιώνεται, τόσο μεγαλώνει το… παράθυρο δανεισμού γιατί τα ενέχυρα αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία τους», αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες. Επιπλέον, η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες να αλλάξουν τη δομή του δανεισμού τους και αντί να ανανεώνουν τις βραχυπρόθεσμεες χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ να εκμεταλλευτούν τις πιο μακροπρόθεσμες πράξεις των TLTRO.

Άρα, ακόμη και αν τελικά βρεθεί μία χρυσή τομή και πέσει… ο πήχης της επιλεξιμότητας, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τους νέους κανόνες από τον Μάρτιο του 2015, όταν ξεκινά η δεύτερη φάση των TLTRO.

Την 1η Μαρτίου 2015, επίσης, οι εγχώριοι πιστωτικοί όμιλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο κριτηρίων για την επιλεξιμότητα των τίτλων που δίνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρα. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής, τα ομόλογα που εξέδωσαν οι τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και στη συνέχεια τα έδωσαν στην ΕΚΤ για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, καθίστανται μη επιλέξιμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του κράτους. Από αυτά, τα ομόλογα που βρίσκονται σήμερα ως ενέχυρα στην ΕΚΤ ίσως ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ και για τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Στην ΕΚΤ γνωρίζουν φυσικά το πρόβλημα και εκτιμούν ότι η βελτίωση των συνθηκών και η ενισχυμένη διαφάνεια μετά τα stress tests θα επιτρέψουν στις τράπεζες να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από τις αγορές. Στο τραπέζι, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μετά τον Οκτώβριο θα βρεθούν αρκετές εναλλακτικές, όπως η παράταση των υφιστάμενων κριτηρίων, γιατί με την «λήξη» της επιλεξιμότητας δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες να αναγκαστούν να… επιστρέψουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=2060696

77A04A47DD6530DAE179D6A764B886F6

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s