Goldman Sachs: Γιατί δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα- Οι πιθανές λύσεις

Ενω συμφωνω με  το να σταματησουμε τα πακετα απ’τους δανειστες και να παμε σε εναν λογικο  δανεισμο απ’την αλλη δε μπορω να μη παρατηρησω πως το ολο πνευμα του ρεπορταζ ειναι  το εξης «Συνεχιστε να ξεσκιζετε τους ιθαγενεις ,σας φτανουν αυτα και αν στη τελικη χρειαζεστε κατι παραπανω ως κυβερνωντες εκδωστε κανα ομολογο με 5%,ουτως ή αλλως παλι το ποπολο θα το πληρωσει»….

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Δεν συμφέρει κανέναν η Ελλάδα να λάβει τρίτο πακέτο διάσωσης, ούτε τους δανειστές της ούτε την ίδια, επισημαίνει σε report της η Goldman Sachs που παρατηρεί πως η συζήτηση για ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας έχει «φουσκώσει» το τελευταίο διάστημα τροφοδοτούμενη κυρίως απ’ την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (+75 μβ η δεκαετία απ’ τον Ιούνιο στα επίπεδα του 6,26%) αλλά και από την δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές που δεν προσέλκυσε το ίδιο επενδυτικό ενδιαφέρον με αυτό της πρώτης, παρατηρεί η Goldman Sachs. Σημειώνει δε στο report πως γίνεται αποδέκτης πολλών σχετικών ερωτημάτων απ’ τους πελάτες της.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η αναταραχή στην ελληνική αγορά προέρχεται περισσότερο απ’ τις εξελίξεις και τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο στην Πορτογαλία που πυροδότησαν πανευρωπαϊκές αναταράξεις. Σπεύδει μάλιστα να τονίσει πως στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει κάτι με δεδομένο α) ότι η πολιτική προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα, και β) ότι η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να διευρύνεται.

Βέβαια τα τρέχοντα επιτόκια και η πιθανότητα μετάδοσης του ευρύτερου ρίσκου στην Ευρωπεριφέρεια, όπως κατέδειξε η περίπτωση της Πορτογαλίας, δεν είναι ενθαρρυντικά στοιχεία για την πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές σε μεγάλη κλίμακα ή με συχνότητα, όπως σημειώνει η Goldman, παρά την όποια συνεχιζόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών.

Ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, μία πλήρης πρόσβαση στις αγορές είναι μη αναγκαία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μείωση των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης του χρέους. Από το 2016 ως το 2020 οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μικρότερες των 10 δισ ευρώ ετησίως. Ο δεύτερος είναι πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος υπάρχουν αχρησιμοποίητες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και με κάποιες μικρές εκδόσεις ομολόγων ώστε να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό. Μια γνωστή «πηγή» είναι τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επενδυτική, η συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα είναι πολιτικά «ασήκωτη» τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στο εσωτερικό, οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν την υπερψήφιση νέου πακέτου μέτρων που θα επιβάλει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Αλλά και στην Ευρώπη μία τέτοια συζήτηση θα προκαλέσει αρκετές αναταράξεις στα Κοινοβούλια. Σύμφωνα δε με την Goldman είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Ευρώπης να μην προκληθούν νέες αναταράξεις αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι από κοινού θα φθάσουν σε μία ευνοϊκή για όλους συμφωνία.

Ωστόσο η επενδυτική επιμένει πως το κρίσιμο ερώτημα για τις προοπτικές της Ελλάδας είναι άλλο: το πώς θα αντιμετωπίσει την μεγάλη απειλή του χρέους. Επί του παρόντος, λέει η Goldman, το χρέος διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων(ως αποτέλεσμα των πακέτων διάσωσης).

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές του Τύπου, οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους επικεντρώνονται ως επί το πλείστον γύρω από την επιμήκυνση της λήξης και την εξασφάλιση χαμηλών επιτοκίων για το χρέος. Τέτοια μέτρα σίγουρα θα καλύψουν ορισμένες πτυχές των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους, αλλά για να γίνουν πράξη, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Βραχυπρόθεσμα, λέει η Goldman, ο βασικός κίνδυνος για την Ελλάδα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015, μαζί με την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δεν αναιρεί ή τροποποιεί την υποκείμενη μακροοικονομική εικόνα, μόνο με συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν να γίνουν ευρύτερες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.
Πηγή:http://www.newmoney.gr/article/59786/goldman-sachs-giati-den-tha-yparxei-trito-paketo-voitheias-stin-ellada-oi-pithanesreport-goldman-sachs-lost-up-to-100-million-on-bad-trades-today

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Goldman Sachs: Γιατί δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα- Οι πιθανές λύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s