Γιατί οι τράπεζες που δάνεισαν στην οικονομία “τιμωρήθηκαν” στα stress test.

Όπως παρατηρεί μερίδα αμερικανών αλλά και ευρωπαίων οικονομικών αναλυτών τα stress test που έγιναν πραγματικά έθεσαν σκληρούς όρους προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αλλά αυτό έγινε με μία βασική στρέβλωση: όσοι είχαν δανείσει χρήματα στην οικονομία «τιμωρήθηκαν» με μεγάλες προβλέψεις, ενώ όσοι είχαν μειωμένη έκθεση σε δανεισμό αλλά μεγάλη έκθεση σε τίτλους και παράγωγα ή ομόλογα δεν… ενοχλήθηκαν με τέτοιες απαιτήσεις.

Η επισήμανση αυτή φαίνεται να έχει δημιουργήσει ισχυρό προβληματισμό στην ΕΚΤ, ιδιαίτερα μετά την εξωφρενικά διαφορετική, αλλά «νόμιμη» συμπεριφορά απέναντι στις γερμανικές κυρίως τράπεζες, έναντι άλλων όπως π.χ. των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου – κυρίως των ιταλικών – οι οποίες επιβαρύνθηκαν σημαντικά (υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους με 200 δισ. ευρώ σε ένα περίπου χρόνο) λόγω ακριβώς της μεγάλης έκθεσής τους σε χορηγήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ανάλογη ήταν η πίεση που δέχθηκαν και οι ελληνικές τράπεζες, αν και στην περίπτωσή τους βαρύνοντα ρόλο είχε το συστημικό ρίσκο λόγω της αμφισβήτησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Ορισμένοι οικονομολόγοι με θεσμικές θέσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα όπως ο γερμανός καθηγητής  κ. Martin Hellwig έχουν κινητοποιηθεί για τον επαναπροσδιορισμό του κινδύνου στις «κερδοσκοπικές» επενδύσεις των τραπεζών, ασκώντας πίεση για την αλλαγή των κανόνων της Βασιλείας που διέπουν το παιχνίδι εξουσίας και επιβίωσης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Μέρος αυτής της πίεσης είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη δρομολόγηση  του διαχωρισμού της κλασσικής τραπεζικής δραστηριότητας δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την επενδυτική στα χρηματιστήρια και κυρίως στα παράγωγα. Αυτή κατά πως φαίνεται είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τον κ. Ντράγκι στην Ευρωζώνη.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γιατί οι τράπεζες που δάνεισαν στην οικονομία “τιμωρήθηκαν” στα stress test.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s