Ο El-Erian της Pimco μετακινείται στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

Στην πρώτη μεγάλη συμμετοχή του αφότου έφυγε από την Pimco, ο «γκουρού» Mohamed El-Erian ακολουθεί το παράδειγμα του John Mack και του Lawrence Summers και εισέρχεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία δανεισμού από την αγορά, το γνωστό «peer-to-peer».

Ο Mohamed El-Erian, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco μετακινείται στην βιομηχανία δανεισμού «peer-to-peer», αγοράζοντας μερίδιο σε ένα νέο πιστωτικό οίκο. Πρόκειται για την πρώτη επιχειρηματική συμμετοχή από τότε που αποχώρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο, στις αρχές του έτους.

Ο κ. El-Erian αποτελεί πλέον κορυφαίο επενδυτή στην άντληση κεφαλαίων 12 δισ. δολ. που πραγματοποίησε η Payoff, καθώς και βασικό επενδυτή στο νέο πιστωτικό «όχημα» του οίκου.

Στον κλάδο κυριαρχούν οι εταιρίες Lending Club και Prosper, αλλά η επένδυση του κ. El-Erian στο Payoff αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία «P2P».

Οι πιστωτές P2P είναι γνωστοί και ως άμεσοι δανειστές (direct lenders) ή δανειστές της αγοράς, (marketplace lenders) οι οποίοι αξιοποιούν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας για να διαθέτουν online δανεισμό πιο αποδοτικά –όπως ισχυρίζονται- από τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες είναι επιβαρυμένες από τα νέα ρυθμιστικά πλαίσια και τα παρωχημένα συστήματα πληροφορικής.

Ο κ. El-Erian ακολουθεί άλλα διάσημα επενδυτικά ονόματα που έχουν εισέλθει στον κλάδο, μεταξύ των οποίων ο John Mack, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, που κατέχουν και οι δύο έδρες στο δ.σ. του Lending Club.

Ο Scott Saunders, ιδρυτής και CEO του Payoff, έχει δηλώσει ότι επιχειρεί να βοηθήσει τους δανειολήπτες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους σε επιτόκια χαμηλότερα από εκείνα που διαθέτουν οι μεγάλες τράπεζες και εταιρίες πιστωτικών καρτών.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση σε σχέση με τα επιχειρηματικά μοντέλα των Lending Club και Prosper, το Payoff σκοπεύει να ενσωματώσει στις επιχειρήσεις του την «επιστήμη της συμπεριφοράς» καθώς και τεχνολογίες που θα αξιοποιούν την πληθώρα των online δεδομένων στην διαδικασία αναδοχής του δανείου.

Η εταιρία έχει έδρα στην Κόστα Μέσα, κοντά στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια όπου βρίσκεται η έδρα της Pimco.

Σε αντίθεση με πολλούς πιστωτές P2P που ξεκίνησαν την λειτουργία τους κατά κύριο λόγο συνδέοντας ανεξάρτητους λιανικούς πιστωτές με τους δανειολήπτες, όλα τα δανειστικά περιθώρια της Payoff θα καλυφθούν από διαπιστευμένους επενδυτές.

Ορισμένοι παράγοντες έχουν επικρίνει την συνεργασία των δανειστών P2P με τους επαγγελματίες επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι ο κλάδος απομακρύνεται πολύ γρήγορα από τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Τα περισσότερα δάνεια των Lending Club και Prosper χρηματοδοτούν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως hedge funds ή γραφεία διαχείρισης περιουσίας και όχι μεμονωμένοι επενδυτές της «λιανικής» αγοράς.

Αλλοι παράγοντες φοβούνται ότι ο κλάδος αποτελεί επίσης τμήμα του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος»με τους εξω-τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες, που θα δημιουργήσει επικινδυνότητες αν δεν ενταχθεί σε αυστηρότερη εποπτική ρύθμιση.

Στα 7 δισ. δολ., τα ποσά των δανείων που προήλθαν από το Prosper και το Lending Club παραμένουν ελάχιστα σε σύγκριση με τα τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια, αλλά και οι δύο επιχειρήσεις αναπτύσσονται με εύρωστους ρυθμούς.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article/1267032/o-el-erian-ependyei-sthn-viomhhania-daneismoy-p2p.html

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο El-Erian της Pimco μετακινείται στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s