Οι μακιγιερ του Μαξιμου και το νεο Μνημονιο.

Προσεξτε τα 5 σημεια του κυβερνητικου σχεδιασμου.Αν εξαιρεσουμε το 3ο που κινειται προς τη σωστη κατευθυνση ειδικα το 4ο και το 2ο δειχνουν ποσο εμμονικα εξακολουθουν να μη καταλαβαινουν τι σημαινει η συνεχιση της καταστροφικης πολιτικης που ακολουθουν εδω και 5 χρονια.

Johny F.

Ρόλο τεχνικού συμβούλου θα έχει πιθανότατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο νέο τύπου Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με τους δανειστές και το οποίο η κυβέρνηση στην ευθεία προς τις εκλογές προσπαθεί να το παρουσιάσει ως προληπτική γραμμή στήριξης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα διατηρήσει την παροχή κεφαλαίων προς την χώρας εκταμιεύοντας άλλα 7,5 δις. ευρώ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που λήγει κανονικά το υφιστάμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης .
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο κάνει αγωνιώδη προσπάθεια προκειμένου να αποφύγει την ένταξη της Ελλάδας στη Γραμμή Χρηματοδότησης υπό ενισχυμένους όρους (ECCL), που είναι η αυστηρότερη από τις δύο γραμμές προληπτικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και συνεπάγεται την υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου – με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιχειρούν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους μας να «μακιγιάρουν» το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ώστε να εμφανιστεί ωραιοποιημένο σαν μια «εταιρική συμφωνία», με βάση το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Δράσης που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ειδικό μοντέλο στήριξης «στα μέτρα της Ελλάδας» (tailor made), προβλέπει:

1. Πρόγραμμα στήριξης για 1 ή 2 χρόνια με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίους ελέγχους.

2. Νέα «πακέτο» οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα χωρίς την χρησιμοποίηση αποθεματικού των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα κατευθυνθεί για την μείωση του χρέους των 321 δις. ευρώ.

3. Την επιστροφή των κερδών συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

4.Δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστούν οι δεσμεύσεις αυτές ως δική της πρωτοβουλία.

5. Διατήρηση της παρουσίας του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Θα συνεχίσει την παροχή κεφαλαίων προς την χώρας μας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που ολοκληρώνεται κανονικά το σκέλος της δικής του χρηματοδότησης. Τα κεφάλαια που είναι να πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ φθάνουν τα 7,5 δις. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας που σύμφωνα με το Ταμείο ανέρχονται στα 27 δις. ευρώ την διετία 2015- 2016.

Μ. Χριστοδούλου
ΠΗΓΗ  http://bankingnews.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/167046-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s