M. El-Erian: Προσοχή στη μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων το 2015.

Την προσοχή των επενδυτών σε ενδεχόμενη μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων εφιστά ο Mohammed El-Erian σε άρθρο του στο Bloomberg.

Όπως αναφέρει “τα κρατικά ομόλογα είναι γεμάτα εκπλήξεις κατά τη διάρκεια του 2014: Από τις ΗΠΑ έως την Ισπανία, οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Είναι μία τάση που πιθανώς προετοιμάζει τις αγορές για μεγαλύτερη μεταβλητότητα το 2015.

Το επίπεδο των επιτοκίων είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι στα τέλη του 2014 η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς θα ήταν στο 2,12%, του γερμανικού Βund μόλις 0,62% ή του ιαπωνικού 10ετούς φθάνει στο 0,37%; Ακόμη και οικονομίες που αντιμετώπιζαν περισσότερες οικονομικές προκλήσεις, όπως αυτές Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας “είδαν” τις αποδόσεις να υποχωρούν.

Τρεις είναι οι παράγοντες που στήριξαν αυτήν την πορεία. Πρώτον, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, σχεδόν όλες οι συστημικά σημαντικές οικονομίες “είδαν” τις προοπτικές ανάπτυξής τους να υποχωρούν. Το ΔΝΤ τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015 στο 3,2%, ενώ πριν από ένα έτος υποστήριξε ότι θα έφθανε στο 3,9%.

Δεύτερον, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει και πιθανώς θα υποχωρήσουν περαιτέρω, μετά την πτώση του πετρελαίου. Η πτώση του πετρελαίου θα μειώσει το κόστος προϊόντων για τα οποία η ενέργεια είναι σημαντική και θα ενθαρρύνει τις κεντρικές τράπεζες που φοβούνται το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού (όπως η ΕΚΤ) να διατηρήσουν περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική απ’ ότι θα εφάρμοζαν εάν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες.

Τρίτον, πολλοί επενδυτές προτίμησαν να μην τοποθετηθούν σε αμερικανικά, γερμανικά και ιαπωνικά ομόλογα ή ακόμη και να τοποθετηθούν εναντίον τους, υπό το πρίσμα ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν και οι τιμές θα υποχωρήσουν. Καθώς οι αγορές ακολούθησαν αντίθετη κατεύθυνση, αναγκάστηκαν να αγοράσουν ομόλογα.

Το “flash crash” του Οκτωβρίου, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε από το 2% απομάκρυνε αρκετούς επενδυτές, αλλά όχι όλους.

Την ίδια στιγμή η διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων επεκτείνεται και μοιάζει να αγνοεί τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, τις διαφορετικές προοπτικές της αλλά και τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Υπάρχουν, όμως, τρεις σημαντικές εξαιρέσεις:
1. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς αμερικανικού και γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε περίπου στις 1,50 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,05 που ήταν στην αρχή του έτους. Αυτό απεικονίζει την αναγνώριση ότι υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές μεταξύ των δύο οικονομιών σε ό,τι αφορά ανάπτυξη, πληθωρισμό και νομισματική πολιτική.

2. Οι αποδόσεις ελληνικών και ρωσικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα, προκειμένου να απεικονιστεί η αντίληψη του ενισχυμένου πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου χρεωκοπίας.

3. Σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως αυτή της Βραζιλίας, η αύξηση των αποδόσεων αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η “σφιχτή” νομισματική πολιτική δεν μπορεί να καλύψει την ακατάλληλη δημοσιονομική πολιτική.

Ένα μεγάλο ερώτημα για το 2015: Αυτές οι εξαιρέσεις θα παραμείνουν μικρές και απομονωμένες ή οι αποδόσεις θα αρχίσουν να αντικατοπτρίζουν και τις διαφορετικές προοπτικές ανάπτυξης, πληθωρισμού και νομισματικής πολιτικής;

Εάν οι αποδόσεις δεν αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τα διαφορετικά δεδομένα των οικονομιών της υφηλίου, θα ασκηθούν πιέσεις στις αγορές συναλλάγματος, οι οποίες θα είναι οι αγορές που θα κληθούν να “απορροφήσουν” τα διεθνή σοκ. Όσο αυτό συμβαίνει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν μεγάλες “μετακινήσεις ισοτιμιών” οι οποίες θα βλάψουν κάποιο άλλο σημείο του συστήματος.

Από την άλλη πλευρά έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις, οι οποίες πάντως απεικονίζουν καλύτερα τους πιστωτικούς κινδύνους ή τους κινδύνους χρεοκοπίας μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα καθιστώντας δυσκολότερο τον δανεισμό κυβερνήσεων, προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφοροποίηση στην πορεία των οικονομιών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης για το 2015”.

Πηγή:  http://www.newmoney.gr/article/78274/m-el-erian-prosohi-sti-metavlitotita-ton-kratikon-omologon-2015#ixzz3M8Xv0gH5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s