Το ακρον αωτον της αγυρτιας!Δεσμευουν τα 9 απο τα 11 δις του ΤΧΣ για να αποτελεσουν το χρηματοδοτικό πακέτο της «πιστωτικής γραμμής» (ECCL) !

Στο θεμα αυτο ειχαμε αναφερθει πριν λιγο καιρο οταν προεκυψε και δυστυχως επιβεβαιωνομαστε στην εκτιμηση μας οτι λεφτα που τα δανειστηκαμε ηδη και μας επιβληθηκαν ενα καρο αιματηρα μετρα θα χρησιμοποιηθουν για τη προληπτικη πιστωτικη γραμμη που θα ερθει μαζι με νεα μετρα αφου δεσμεύτηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Αν δε μιλαμε για το ακρον αωτον της αγυρτιας τοτε δε ξερω αλλα οι λεξεις μαλλον εχουν χασει την εννοια τους…Αλλα τι να συζηταμε στη χωρα που ο πρωθυπουργος της υποσχεται φολα παρτιδα σε ανεξαρτητους βουλευτες υπουργεια για να ψηφισουν τον «Προεδρο της Δημοκρατιας»… που θα παρατεινει την παραμονη του στην εξουσια γιατι οι μπιζνες που τρεχουν ειναι πολλες,παρα πολλες.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Όσοι υπολόγιζαν στα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015 πρέπει να… το ξανασκεφτούν.

Τα χρήματα αυτά, περί τα 11,2 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή, δεσμεύτηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χρήση τους κατανέμεται σε δύο κονδύλια:

– Σε αυτό που προορίζεται για τις τράπεζες και περιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», σε μόλις 2 δισ. ευρώ.

– Σε αυτό που αφορά τα υπόλοιπα 9,2 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει το χρηματοδοτικό πακέτο της «πιστωτικής γραμμής» (ECCL) που αποφασίστηκε να παραχωρηθεί (!) στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται με πρόγραμμα δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα από τις μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες του προγράμματος στήριξης που θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με άλλα λόγια, οι δανειστές, στο πλαίσιο της απόφασης για παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες που θα συνοδεύεται από την πιστωτική γραμμή, αποφάσισαν να αφήσουν 2 δισ. ευρώ για κάθε ανάγκη που θα παρουσιαστεί στις μη συστημικές τράπεζες από δω και πέρα και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν την «προίκα» της επιπλέον (!) πίστωσης, της οποίας ο έλεγχος επιστρέφει στον ESM.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «K» αναφέρουν ότι το μαξιλάρι ρευστότητας 2 δισ. ευρώ θα κρατηθεί, σε περίπτωση ανάγκης, για τις μη συστημικές τράπεζες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και αυτό, γιατί, μέσα στο 2015, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες και να καλυφθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανάγκη στη νέα αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχωρά η Attica Bank.

Πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ΤτΕ θα έχει στα χέρια της το πόρισμα των ελεγκτικών οίκων στους οποίους είχε αναθέσει τη μελέτη για το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που θα παρουσιάσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Καθώς είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν κεφαλαιακές ανάγκες για όσες συνεταιριστικές τράπεζες επιβιώνουν ακόμη, εκτιμάται ότι δεν αποφασίστηκε τυχαία η μείωση του «κουμπαρά» του ΤΧΣ κατά 2 δισ. ευρώ.

Από το αρχικό «πακέτο» των 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που είχαν διατεθεί για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τελικά έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 40 δισ. ευρώ.

Η προίκα

Ειδικότερα, η μοιρασιά της προίκας του ΤΧΣ είχε γίνει με περίπου 25 δισ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ άλλα 13,4 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί στην αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ είχε διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη διάσπαση της ATE Bank, 3,7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 350 εκατ. ευρώ για τη First Business Bank και 320 εκατ. ευρώ για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση (Αχαϊκή, Λαμίας και Λήμνου-Λέσβου).

Από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που διέθεσε το ΤΧΣ για τη στήριξη των τραπεζών, μεγάλο μέρος θα χαθεί, αφού με την ανακεφαλαιοποίηση καλύφθηκαν οι μεγάλες ζημίες που έγραψαν οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου (PSI) που είχαν στην κατοχή τους.

Στόχος η ανάκτηση 30 δισ.

Σήμερα, η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του Ταμείου (69,9% στην Alpha Bank, 67,3% στην Τράπεζα Πειραιώς, 57,2% στην Εθνική Τράπεζα και 35,4% στη Eurobank) έχει υποχωρήσει κάτω των 15 δισ. ευρώ, όταν, λίγους μήνες πριν, όταν δεν υπήρχε το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, προσέγγιζε τα 20 δισ. ευρώ. Εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί και δεν διακυβευθεί η επιστροφή της χώρας σε ανάκαμψη (οι προβλέψεις για το 2015 κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης), το ΤΧΣ θα μπορούσε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισ. ευρώ που έχει τοποθετήσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί και το «μαξιλάρι» των 2 δισ. ευρώ για τις μη συστημικές τράπεζες, αν δεν χρησιμοποιηθεί, καθώς και ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να κερδίσει το Δημόσιο σε βάθος χρόνου από την πρόσφατη απόφαση της ΤτΕ να ενοποιήσει τις εκκαθαρίσεις των προβληματικών τραπεζών, θέτοντάς τες υπό ενιαία εκκαθάριση. Έτσι, θα μπορούσαν να ανακτηθούν 30 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, όταν ο αρχικός μετριοπαθής στόχος ήταν να ανακτηθούν 16 δισ. ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s