Πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ;

Όσο η Ελλάδα συζητάει το αν θα πάει ή όχι σε πρόωρες εθνικές εκλογές τα πράγματα ετοιμάζονται να αλλάξουν στην Ευρώπη.

Το κρίσιμο τρίμηνο που ανοίγει την επόμενη εβδομάδα μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ταυτόχρονα το χρονοδιάγραμμα στην διάρκεια του οποίου κρίνεται το πότε και πως θα αρχίσει η Ευρωζώνη να «τυπώνει» χρήμα για να ακολουθήσει με τον δικό της… καθυστερημένο και ιδιαίτερο τρόπο αυτό που οι ΗΠΑ κάνουν εδώ και πέντε χρόνια.
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ θα επιταχύνει τη διολίσθηση του ευρώ που ήδη κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στις αρχές του χρόνου όταν στις ΗΠΑ άρχισε η αντίστροφη πορεία προς το τέλος της σταδιακής «ποσοτικής χαλάρωσης».

Και το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα -όταν θα συμβεί αυτό- θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις συνέπειες αυτής της αλλαγής στην Ευρωζώνη.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Μια ταχύτερη πτώση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου δημιουργεί ένα μίγμα εξαιρετικά θετικό ιδιαίτερα για τον εκτός Ευρωζώνης τουρισμό.

Βέβαια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να τιμολογούνται σε δολάρια και κατά συνέπεια η πτώση του ευρώ θα μετριάσει το θετικό διαφορικό, αλλά και πάλι η διαφορά θα είναι σημαντική παρ’ ό,τι τα συμβόλαια για τον εκτός ευρωζώνης τουρισμό θα έχουν ήδη κλείσει πολύ πριν ο κ. Draghi εξαγγείλει την πρώτη πράξη «ποσοτικής χαλάρωσης» στο επίπεδο της αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Ήδη στην απολογιστική της αποτελεσματικότητας των μέχρι σήμερα μέτρων (TLTROs, αγορές ABS, σχεδόν μηδενικά επιτόκια, κ.λ.π.) στη συνάντηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου θα διαπιστωθεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται αρνητικά και ότι απαιτείται να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό τουλάχιστον  δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΕΚΤ λίγο πριν ξεκινήσουν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Η συνάντηση αυτή παρά τις αντιρρήσεις της Bundesbank, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα προετοιμάσει το επόμενο μεγάλο βήμα που θα ισοδυναμεί για πρώτη φορά με «τύπωμα» χρήματος.

Οι μέχρι σήμερα αναφορές κάνουν λόγο για 400 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση σταδιακά.

Αυτό με βάση την αναλογική συμμετοχή των Κεντρικών Τραπεζών στο ευρωσύστημα σημαίνει ότι τυπικά μιλώντας αφορούν σε 11,2 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Το ποσό δεν είναι τεράστιο αλλά είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το πολύ μικρό ποσό κρατικών ομολόγων που έχουν απομείνει «ελεύθερα» στις αγορές καθώς το ελληνικό χρέος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του απ’ ευθείας δάνεια, διακρατικά, από το EFSF και το ΔΝΤ.

Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή δεν είναι το μέγεθος τη παρέμβασης, αλλά το ότι για τις αγορές η παρέμβαση της ΕΚΤ θα δρομολογήσει την κατακόρυφη πτώση των spreads καθώς θα αναγνωσθεί ως πιστοποιητικό αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων…

Το ερώτημα όμως είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τότε η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Αν δηλαδή θα τα εντάξει στο πρόγραμμά της ή θα τα κρατήσει σε ειδική κατηγορία ή θα απαιτήσει ειδικούς όρους για την αγορά τους σε συνάρτηση με το μνημόνιο ανεξάρτητα από το πώς έχουν εξελιχθεί τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Όλα αυτά θα κριθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Βέβαια αυτή είναι η «θετική» πλευρά των πραγμάτων. Η «άλλη» πλευρά είναι εκείνη που επισήμανε πρόσφατα ο Jean Claude Trichet, προκάτοχος του Draghi στην ΕΚΤ που προειδοποίησε ότι το διεθνές νομισματικό σύστημα μπαίνει σε μία περίοδο Νομισματικού ανταγωνισμού υψηλού κινδύνου με παγκόσμια διάσταση. Η κρίση δεν έχει ξεπερασθεί και οι ισχυρές οικονομίες στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν «τα δίκαιά τους» προχωρούν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους εις βάρος των ανταγωνιστών. Και αυτό είναι μία τάξη πολέμου λίγο πριν …τις θερμές αναμετρήσεις. Ο ίδιος επανέφερε την ιδέα μίας συμφωνίας όπως στο Πλάζα το 1985 για την σταθεροποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αλλά τότε είχε ήδη προηγηθεί η αύξηση των επιτοκίων από τις ΗΠΑ (1982) τώρα αυτή …έπεται και το ποιο σημαντικό δεν είχε γίνει ακόμα η μεγάλη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων σε παγκοσμία κλίμακα (σ.σ. αυτό που στην συνέχεια αποκαλέσαμε «παγκοσμιοποίηση»), ενώ τώρα αυτή είναι πίσω μας… Με άλλα λόγια το τύπωμα χρήματος από τον κ. Draghi είναι «καλά νέα» αλλά έρχεται σαν ανάγκη της κρίσης και όχι σαν επιλογή …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s