Το μακιγιαρισμα της αναποτελεσματικοτητας του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και η Συγκυβερνηση που ετοιμαζεται για τα πεναλτι…

Ειναι «συγκινητικη»… η προσπαθεια καποιων αρθρων να παρουσιασουν ως ικανοποιητικα τα εσοδα των 58 εκ. απ’τον ελεγχο φορολογουμενων μεγαλου πλουτου οταν ειναι γνωστο οτι αποκρυπτονται η εχουν φυγαδευθει στο εξωτερικο πολλες δεκαδες δις ευρω.Αλλωστε η αντιπαραβολη με τα δεκαδες δις που καλουνται να πληρωσουν τα μεσαια και τα χαμηλωτερα εισοδηματα για να καλυψουν την τρυπα στα εσοδα απ’τους μεγαλοσχημονες που φοροδιαφευγουν πειθει τον καθε απλο ανθρωπο γιατι τον εχουν τσακισει στη φοροεπιδρομη η Συγκυβερνηση που σε μια ωρα ετοιμαζεται για τα πεναλτι…

Johny F.

Αναλυτικα το «μακιγιαρισμα»

Πόσους “στρίμωξε” το ελληνικό IRS

Αποδίδουν οι φόρο-έλεγχοι σε εύπορους αλλά λιγότερα των προβλέψεων.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Στήθηκε εξαρχής με βάση την τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρείχε η ομάδα δράσης της Κομισιόν (η λεγόμενη και ομάδα Ράιχενμπαχ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το οποίο δημιουργήθηκε σταδιακά από το 2011 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η στελέχωση αλλά ούτε και η πλήρης εκπαίδευση των ελεγκτών του.

Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ποντάρει πολλά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο ελεγκτικό κέντρο προκειμένου, εκτός από τις εισπράξεις, να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι «και οι πλούσιοι άρχισαν να πληρώνουν τους φόρους τους». Είναι, όμως, έτσι; Ας δούμε τι δείχνουν τα στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι σε 576 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θεωρούνται όσοι διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ ή διαθέτουν πραγματικό ή τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ετησίως. Οι φορολογικοί έλεγχοι με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι αφορούν κατά κύριο λόγο εμβάσματα στο εξωτερικό, υποθέσεις offshore ή ελέγχους για προσαύξηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί.

Στους 576 φορολογούμενους στους οποίους οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν καταλογίστηκαν πρόστιμα και πρόσθετος φόροι συνολικού ύψους 231,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί τα 58,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είτε εκκρεμούν λόγω προσφυγών των ελεγχόμενων εναντίον των αποτελεσμάτων του ελέγχου είτε επειδή οι ελεγχόμενοι δεν πληρώνουν. Τα 58,2 εκατομμύρια που εισπράχθηκαν ήδη από τους ελέγχους του 2014 μπορεί να φαντάζουν ικανοποιητικά, ωστόσο είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στις αρχές του έτους. Ο στόχος ήταν να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους τουλάχιστον το 50% των βεβαιωμένων φόρων προστίμων. Ωστόσο, έχει εισπραχθεί μόνο το 25,2%. Η αποτυχία αυτή δείχνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή του χρόνου ήταν πολύ αισιόδοξοι και δεύτερον ότι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που επιβάλλει το ΚΕΦΟΜΕΠ διαθέτουν τρόπους για να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποφύγουν τελικά την πληρωμή τους.

Να σημειωθεί ότι σε 173 περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι παραπέμφθηκαν και στη δικαιοσύνη μέσω υποβολής μηνυτήριας αναφοράς εναντίον τους από το ΚΕΦΟΜΕΠ καθώς η φοροδιαφυγή που πραγματοποίησαν, βάσει του ελέγχου, ξεπέρασε τα 50.000 ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s