ΗΠΑ: Ώρα αύξησης κατώτατου μισθού σε πολλές πολιτείες.

Της 

Στο διάγγελμα του 2014 για την κατάσταση του έθνους ο Πρόεδρος Obama έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για αυτό που θα μπορούσε ανεπίσημα να ονομαστεί το Έτος του Κατώτατου Μισθού. Μόλις ένα χρόνο πριν, είχε προτείνει ομοσπονδιακό ελάχιστο ωρομίσθιο 9 δολ., αλλά να τος, στις αρχές του 2014 να δηλώνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κερδίζουν τουλάχιστον 10,10 δολ. την ώρα. Η αλλαγή στάσης δείχνει πώς η συντονισμένη εκστρατεία για υψηλότερους μισθούς, που ξεκίνησε από τους εργαζόμενους σε fast-food και εξαπλώθηκε, αύξησε τις προσδοκίες για το τι θεωρείται δίκαιη αποζημίωση.

Η έκκληση του Obama να αυξηθεί ο κατώτατος ομοσπονδιακός μισθός μπορεί να έμεινε αναπάντητη, ωστόσο τη σκυτάλη πήραν οι πολιτείες και οι πόλεις. Το 2014, 13 πολιτείες ψήφισαν νόμο ή πρωτοβουλία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Και αυτές δεν ήταν μόνο πολιτείες που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς αλλά και «κόκκινες» πολιτείες. Τώρα οι εκστρατείες αυτές αρχίζουν να καρποφορούν σε εθνικό επίπεδο. Περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα δουν το μισθό τους να ανεβαίνει το νέο έτος, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων της απογραφής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (EPI) το οποίο τάσσεται υπέρ των υψηλότερων ελάχιστων αποδοχών.

Τα στοιχεία του EPI δείχνουν ότι περισσότεροι από 750.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό στις 13 πολιτείες που ψήφισαν την αύξηση από το νέο έτος. Περίπου τα δύο τρίτα των εργαζόμενων αυτών θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν την 1η Ιανουαρίου και οι υπόλοιποι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται αργότερα το 2015. Το EPI εκτιμά ότι σε αυτές τις 13 πολιτείες, επιπλέον 818.000 εργαζόμενοι που κερδίζουν ελάχιστα πάνω από τον μίνιμουμ μισθό, θα δουν επίσης μια αύξηση το 2015, καθώς οι εργοδότες θα προσαρμόσουν τη μισθολογική κλίμακα. Που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους με υψηλότερες αμοιβές, μόνο και μόνο λόγω των νόμων που ψηφίστηκαν το 2014.

Ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται τον Ιανουάριο, χάρη στις αυξήσεις που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχεδόν 2 εκατομμύρια θα δουν υψηλότερες αποδοχές επειδή οι δείκτες κατώτατου μισθού του κράτους συνδέονται με τον πληθωρισμό, ούτως ώστε να συνδέονται οι μισθοί με την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Άλλοι 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι από τη Νέα Υόρκη, θα λάβουν μισθολογική αύξηση λόγω των αλλαγών που ψηφίστηκαν το 2013 που αυξάνουν τον κατώτατο μισθό κατά 9%.

Σε ορισμένες πολιτείες, όσοι πληρώνονται με τον κατώτατο –ή σχεδόν με τον κατώτατο- μισθό αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος του εργατικού δυναμικού, κάτω από 7%. Αλλά σε άλλες, ιδίως εκείνες που ψήφισαν νέες αυξήσεις το 2014, το ποσοστό των χαμηλόμισθων είναι αρκετά μεγαλύτερο. Το 16% των εργαζομένων του Ρόουντ Αϊλαντ θα «πάρουν αύξηση», όπως και το 12% των εργαζομένων του Delaware και σχεδόν το 13% της Δυτικής Βιρτζίνια.

Οι αριθμοί του Ινστιτούτου αλλάζουν μόνο σε εθνικό επίπεδο. Το 2014, ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής των μισθών επικεντρώθηκε στις πόλεις, με περιοχές όπως το Σιάτλ, το Σαν Φρανσίσκο, και πιο πρόσφατα, το Λούισβιλ, να νυιοθετούν υψηλότερο κατώτατο μισθό. Το ελάχιστο ωρομίσθιο στην Ουάσιγκτον, θα αυξηθεί κατά 1 δολάριο την 1η Ιανουαρίου στα 10,50 δολάρια, επηρεάζοντας, σύμφωνα με το EPI, περίπου 100.000 εργαζόμενους. Το ωρομίσθιο στο Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο θα αυξηθεί στα 12,25 δολάρια το Μάρτιο. Οι εργοδότες μεγάλων επιχειρήσεων του Σιάτλ θα χρειαστεί να αρχίσουν να πληρώνουν 11 δολάρια τον Απρίλιο, ενώ στο Σικάγο, το ελάχιστο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στα 10 δολάρια τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ  http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=2190952

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s