Die Welt: Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Αναταραχή στη Γερμανία προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel. Αντιδρούν σοσιαλδημοκράτες, Ντι Λίνκε αλλά και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις συμφωνίες διαμηνύει το Βερολίνο. Πώς σχολιάζουν τα ΜΜΕ.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προκαλεί σήμερα αντιδράσεις στη Γερμανία, ακόμη και στους κόλπους της πλειοψηφίας της, έπειτα από ένα δημοσίευμαστον ιστότοπο του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» σύμφωνα με το οποίο είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που στη χώρα ανέβει στην εξουσία η ριζοσπαστική αριστερά.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση: «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.

Έτσι ο αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω «διαρροής» στο «Ντερ Σπίγκελ». «Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU», σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε πάρει από το Σάββατο τις αποστάσεις του. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει», είχε υποστηρίξει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Το γερμανικό ριζοσπαστικό κόμμα «Η Αριστερά» (Ντι Λίνκε) επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο. «Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του «Ντι Λίνκε» Μπερντ Ρίξινγκερ

Bερολίνο: Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις συμφωνίες

Σημειώνεται ότι σήμερα κληθείς να σχολιάσει χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Die Welt: Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα «Grexit» δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το Βερολίνο «κραδαίνει το μεγάλο ραβδί», για να συνεχίσει: «Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας.

Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος». Γιατί; «Κατ’ αρχήν αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για «τους Γερμανούς» και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα. Δεύτερον, αν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ακολουθήσει την «τακτική» της και τις επόμενες μέρες,

θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ένα «bank run». Τρίτον, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους», αναφέρει ο αρθρογράφος.

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί, σύμφωνα με τις συνθήκες, να αποκλείσει ένα μέλος. Η ΕΚΤ όμως θα μπορούσε να περιορίσει τόσο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα θα έπρεπε τελικά να εισαγάγει νέο νόμισμα. Η απειλή από το Βερολίνo θα ήταν λοιπόν εφαρμόσιμη», συνεχίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστούν όσο πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνει, η ομπρέλα διάσωσης της ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα, περιορίζει ωστόσο τον κίνδυνο μιας επίδρασης-ντόμινο.

«Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι «οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας», καθώς «δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει» και συνεχίζει: «Η ετυμηγορία των διασωστών Ευρωπαίων «χρήματα έναντι μεταρρυθμίσεων» έχει πάψει εδώ και καιρό να ισχύει.

Το κόστος της διάσωσης γινόταν κατά το παρελθόν όλο και μεγαλύτερο, όμως η προθυμία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις όλο και μικρότερη. Οι Έλληνες εδώ και καιρό δεν είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν την απαραίτητη μεταρρυθμιστική πορεία των διεθνών δανειστών – ασχέτως εάν ο πρωθυπουργός λέγεται Τσίπρας ή Σαμαράς. Η Ελλάδα είναι μια πανωλεθρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά, γα να καταλήξει προβλέποντας ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Ποια θα είναι η συνέχεια; Περισσότερο από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 80% του συνολικού ελληνικού χρέους βαραίνουν πλέον δημόσιους δανειστές, ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα χανόταν. Αυτό θα έπρεπε η Μέρκελ να το εξηγήσει στον Γερμανό φορολογούμενο, ο οποίος σηκώνει το κύριο βάρος. Ο Τσίπρας & ΣΙΑ το γνωρίζουν αυτό.

Βρίσκονται σε θέση ισχύος. Αντί «Grexit», θα υπάρξει, άρα, ένα επιπλέον κούρεμα χρέους και νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα», τονίζει η Die Welt.

Τι εκτιμούν Μπόφινγκερ και Ζιν

Ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το «τζίνι από το μπουκάλι», το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο «κούρεμα» χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ. «Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι «ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες».

Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1290320/trigmoi-sthn-germania-gia-to-grexit.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s