Ο El-Erian στηριζει τον Τσίπρα!

Μεταξύ των «γεγονότων» τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, εντάσσει την Ελλάδα και κυρίως τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο Mohammed El-Erian, σε άρθρο του στο Bloomberg.

Ο El-Erian είναι από τους πιο διάσημους διαχειριστές κεφαλαίου στον κόσμο. Μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν επικεφαλής της PIMCO, μιας από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες και ο μεγαλύτερος επενδυτής ομολόγων στον κόσμο, ενώ επί 15 χρόνια είχε διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Σήμερα εργάζεται ως επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας Allianz.

Η γνώμη του ακούγεται με ιδιαίτερη προσοχή από τις αγορές.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. El-Erian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «με τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιανουαρίου, οι αγορές θα παρακολουθούν την πολιτική ρητορική, ειδικότερα τις δηλώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, τον χαρισματικό ηγέτη του συνασπισμού της ριζοσπαστικής αριστεράς (ή ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να αναδειχθεί ως το ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα.

Αν και ο Τσίπρας έχει δίκιο στο να επισημαίνει το υπερβολικό χρέος ως έναν παράγοντα που συγκρατεί μία σωστή ανάκαμψη, κάνει λάθος όταν «ξεχωρίζει» τη Γερμανία ως την αποκλειστικά υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας στην ευρωζώνη.

Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή από έναν ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η υπενθύμιση στις αγορές, ότι, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τα διεθνή πρωτοσέλιδα για την ελληνική κρίση χρέους, η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει αξιόπιστα την πιο έντονη οικονομική και χρηματοπιστωτική της πρόκληση.

Αλλά ανεξάρτητα από τα οικονομικά θεμελιώδη, μην περιμένετε μία επιστροφή στις σκοτεινές μέρες του 2012, τις ημέρες της ενοχλητικής «μετάδοσης».

Έχουν γίνει πολλά εντός Ευρωζώνης για τη μείωση του κινδύνου ενός εκταταμένου χρηματοπιστωτικού χάους. Αν’ αυτού και μετά την έντονη και ευρεία συμπίεση του περασμένου έτους, αναζητήστε μεγαλύτερες διαφορές να προκύψουν στις αποδόσεις των ομολόγων μερικών από τις πιο ευάλωτες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, καθώς οι αγορές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην πραγματικότητα των διαφορετικών θεμελιωδών τους».

Εκτός της Ελλάδας οι υπόλοιποι τρεις παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές την τρέχουσα εβδομάδα σύμφωνα με τον El-Erian είναι, τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed στις 16-17 Δεκεμβρίου, τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και η πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Πηγή:http://www.newmoney.gr/article/80419/el-erian-stirizon-tsipra#ixzz3O1xaHlSl

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s