Πώς μπορεί να μειωθεί κατά 17% το ελληνικό χρέος.

Ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel – Με ποιους απλούς τρόπους μπορεί να μειωθεί δραστικά το συνολικό ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας μας, χωρίς «κούρεμα» και περαιτέρω επιβάρυνση των πιστωτών

Στην πιο κρίσιμη ερώτηση που απασχολεί αυτή την περίοδο τόσο τους Έλληνες, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας, στην ερώτηση δηλαδή του πώς μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά το ελληνικό χρέος, επιχειρούν να απαντήσουν οι «σοφοί» του κορυφαίου οικονομικού think tank των Βρυξελλών, του ινστιτούτου Bruegel.

Ο Ούγγρος αναλυτής του Bruegel Zsolt Darvas και η Αυστριακή Pia Hüttl συνέταξαν μια εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία περιγράφεται η μέθοδος, ο «οδικός χάρτης» για την μείωση του χρέους της Ελλάδας σε ποσοστό έως και 15% του ΑΕΠ, με μια σειρά κινήσεων και το κυριότερο χωρίς να χρειαστεί νέο «κούρεμα», νέα επιβάρυνση δηλαδή των πιστωτών της χώρας.

Στην μελέτη τους οι αναλυτές του Bruegel Zsolt Darvas και Pia Hüttl, σημειώνουν πως το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου.

Οι αναλυτές του Bruegel θεωρούν πως υπάρχουν πρακτικά όχι ένας ή δύο αλλά επτά τρόποι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος χωρίς απώλειες για τους Ευρωπαίους, με το συνδυασμό ορισμένων εξ’ αυτών να αποτελεί την πιο αποδοτική λύση, ενδεχομένως και την πιο εφικτή στην παρούσα φάση.

Συνοπτικά το Bruegel εκτιμά πως ο «απόλυτος συνδυασμός» για την δραστική μείωση του χρέους της Ελλάδας χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα των δανειστών είναι ο συνδυασμός της επέκτασης της διάρκειας των ελληνικών δανείων (διμερή δάνεια) και της επέκτασης διάρκειας των δανείων του EFSF. Επί του πρακτέου και σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου, μια περαιτέρω παράταση κατά 10 έτη της διάρκειας των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάγκη να δανειστεί η χώρα από την αγορά για να αποπληρώσει τα δάνεια της διάσωσης. Έτσι, σύμφωνα με το Bruegel, «η πιθανότητα η Ελλάδα να πρέπει να δανειστεί για να πληρώσει ένα πολύ υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού στην αγορά κατά την περίοδο αυτή, θα μπορούσε να σώσει πολλές από τις πληρωμές τόκων».

Θεωρητικά αυτή η επέκταση αποπληρωμής κατά 10 έτη θα μπορούσε να μειώσει την καθαρή παρούσα αξία του κόστους των τόκων για την Ελλάδα κατά 4,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα δεν θα προκαλέσει καμία άμεση απώλεια για τους δανειστές της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα συνεχίζουν να μετακυλύουν το κόστος δανεισμού τους στην Ελλάδα. Αντιστοίχως η επέκταση κατά άλλα 10 χρόνια της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων του EFSF, από τον οποίο η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής δανειστεί 141,8 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικό όφελος για τη χώρα μας έως και κατά 8,1% του ΑΕΠ το 2015, χωρίς παράλληλα ο EFSF να χάσει ούτε σεντ! Άρα ο συνδυασμός των δύο λύσεων θα μπορούσε – δυνητικά – να μειώσει το χρέος της Ελλάδας έως και κατά 17%!

ΠΗΓΗ   http://www.protothema.gr/economy/article/441008/pos-borei-na-meiothei-kata-17-to-elliniko-hreos-oneiro-therinis-nuktos-i-meiosi-kata-50/

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Πώς μπορεί να μειωθεί κατά 17% το ελληνικό χρέος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s