Ομολογια Σαμαρα: Ισοπεδωνουμε τη χωρα για να την κανουμε γηπεδο αφηνοντας ακάλυπτους από τα τεκμήρια άνεργους και χαμηλόμισθους!…

Η πραγματικοτητα εδω και 5 χρονια οπως επιβεβαιωνει και το ρεπορταζ που ακολουθει

και το εικονικο σποτ του Σαμαρα που αθελα του ειπε μια αληθεια!

Ακάλυπτοι από τα τεκμήρια άνεργοι και χαμηλόμισθοι

Του Σπύρου Δημητρέλη

Απέναντι σε μια αρνητική έκπληξη θα βρεθούν με την κατάθεση της νέας φορολογικής δήλωσης χιλιάδες φορολογούμενοι με μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα. Έληξε η ισχύς φορολογικής διάταξης η οποία τους προστάτευε από την επιδρομή των τεκμηρίων στο εισόδημά τους.

Η διάταξη είχε περάσει τον περασμένο χρόνο και αφορούσε τον υπολογισμό του φόρου για το εισόδημα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2013 και φορολογήθηκε με τις δηλώσεις του 2014. Η διάταξη όριζε ότι “όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν αποκτούν εισόδημα από ακίνητα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων”.

Στην πράξη ο μακροχρόνια άνεργος που είχε απλώς από την είσπραξη μερικών τόκων από καταθέσεις προστατευόταν από την εφαρμογή τεκμαρτού εισοδήματος λόγω της κατοχής απλώς ενός επιβατικού αυτοκινήτου. Αυτό όμως πλέον δεν ισχύει για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2014 και θα φορολογηθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2015, Για παράδειγμα, ένας άνεργος εισεπραξε το 2013 τόκους ύψους 5 ευρώ από τις πενιχρές καταθέσεις τους. Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, επειδή έχει πραγματικό εισόδημα, ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης.

Έτσι ο φορολογούμενος “χρεώνεται” με τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης 3.000 ευρώ ενώ επειδή έχει και ένα ΙΧ 1.300 κυβικών του επιβάλλεται και τεκμήριο 4.600 ευρώ, δηλαδή συνολικά 7.600 ευρώ (και όχι κυβικών, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα). Με δεδομένο ότι το πραγματικό του εισόδημα δεν αφορά μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει μαζί με την προκαταβολή φόρου το απίστευτο ποσό των 3.062,8 ευρώ ενώ το πραγματικό του εισόδημα είναι μόλις 5 ευρώ. Με βάση, όμως, όσα ίσχυσαν για το εισόδημα του 2013 ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε φόρο αφού το τεκμαρτό του εισόδημα θα φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα είχε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.

Το παραπάνω αποτελεί μια παρενέργεια της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και της λήξης της διάταξης προστασίας από αυτά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Το θέμα αυτό είναι ένα από το πολλά με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα προκύψει μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Και απόλυση και υπερφορολόγηση

Του Σπύρου ΔημητρέληΔεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που εντός του 2014 εξαναγκάσθηκαν σε αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης με  μετατροπή της μισθωτής απασχόλησης σε εργασία με «μπλοκάκι» δηλαδή σε τυπικά ελευθέριο επάγγελμα. Εκτός όμως από τη μόνιμη απασχόληση έχασαν και κάτι παραπάνω. Ένα μέρος του εισοδήματός τους καθώς φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος από το «ελευθέριο επάγγελμα».

Με το φαινόμενο αυτό έρχονται καθημερινά πλέον σε επαφή οι φοροτεχνικοί καθώς «θύματα» είναι οι πελάτες τους. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε του λόγου το αληθές. Ένας φορολογούμενος ήταν μισθωτός κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2014. Στη συνέχεια απολύθηκε από την εργασία του και αδυνατώντας να εξασφαλίσει εργασία με μισθωτή απασχόληση, αναγκάστηκε να κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία ως ελεύθερος επαγγελματίας αφού η εργασία με αυτήν την πιο ελαστική εργασιακή σχέση αυξάνει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει δουλειά. Αυτό και έγινε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μόνο που η εφορία, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, δεν θεωρεί πλέον ότι η εργασία με το μπλοκάκι είναι μισθωτή εργασία και έτσι φορολογεί το εισόδημα του δευτέρου εξαμήνου ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, δηλαδή με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Ο φορολογούμενος του παραδείγματος είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 4.500 ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο με το «μπλοκάκι» άλλα 4.500 ευρώ. Ενώ στην ουσία είναι μισθωτός και δεν θα έπρεπε να καταβάλει φόρο εισοδήματος, θα κληθεί να καταβάλει φόρο μαζί με την προκαταβολή ύψους   1.813,5 ευρώ. Αυτό ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ενώ μέχρι το τέλος του 2013 δινόταν η δυνατότητα στο φορολογούμενο να θεωρηθεί μισθωτός για όλο το εισόδημά του και να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος (ισχύει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2014  (φορολογικές δηλώσεις 2015) όποιος εργάζεται με μπλοκάκι φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

-έχει έως τρείς πελάτες και η εργασία από τον έναν αποτελεί τουλάχιστον το 75% του εισοδήματός του
-δεν είναι μισθωτός από άλλη αιτία
-έχει ως επαγγελματική έδρα την κατοικία του
-έχει έγγραφη σύμβαση με τον βασικό πελάτη του
-δεν είναι έμπορος

Μέχρι το τέλος του 2013 η προϋπόθεση του να μην είναι μισθωτός από άλλη αιτία δεν υπήρχε. Έτσι ο φορολογούμενος θεωρούνταν μισθωτός για όλο το εισόδημά του (και αυτό με το μπλοκάκι). Από τα εισοδήματα όμως του 2014 το εισόδημα από το μπλοκάκι θεωρείται εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα και υπερφορολογείται.

Πηγή:http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=2196014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s