Σκηνικό δικομματικής πόλωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που, κυρίως, δεν δημοσιεύονται, παρατηρείται έντονη πόλωση προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Σταθερό έως και διευρυνόμενο το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Ν.Δ. αναζητούν ύστατο «όπλο» προκειμένου να αποφύγουν τη συντριβή.Πέρα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, υπάρχουν και αυτές που αφορούν μόνο τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων. Και εκεί η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική και απέχει αρκετά από αυτή της δήθεν «ψαλίδας που κλείνει».

Σύμφωνα με όσα μπορούμε/επιτρέπεται να μάθουμε από τα επιτελεία των κομμάτων, υπάρχει δημοσκόπηση που εμφανίζει τη διαφορά παραπάνω και από μη-αναστρέψιμη, και αυτή δεν την έχει παραγγείλει η Κουμουνδούρου.

Σε αυξημένα επίπεδα κινείται και η συσπείρωση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, συμπιέζοντας πολύ και τα κόμματα από το τρίτο μέχρι και το όγδοο, αφήνοντας έως και δύο από αυτά εκτός Βουλής, ενώ σημαντικά έχει συρρικνωθεί το ποσοστό των κομμάτων που θεωρείται απίθανο να πιάσουν το 3%.

Σε επίσημο επίπεδο πάντως, η διαφορά ομολογείται ότι είναι μεταξύ 3 και 6%, με τη Ν.Δ. να υποστηρίζει (όχι και πολύ θερμά τις τελευταίες ώρες).

Σύμφωνα με τους επιτελείες της Συγγρού, το ακροατήριο δεξιότερα της Ν.Δ. επιστρέφει σταδιακά, λένε, επικαλούμενοι μετρήσεις που δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ψηφοφόρους της Χ.Α. θα ψηφίσει Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, ενδεικτικό της ηττοπάθειας του κυβερνητικού κόμματος είναι η μεθοδολογία των επιθέσεων και αντεπιθέσεων προς το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξεπερνούν το όριο της γραφικότητας, ασχέτως αν στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι εκφράζουν τον κοινό νου του μέσου δεξιού ή και φοβισμένου ψηφοφόρου.

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για την επίτευξη αυτοδυναμίας που «πια είναι πολύ κοντά» και διαμέσου της απόρριψης της πιθανότητας συνεργασίας με κεντρώα κόμματα και αναφορών για δεύτερο γύρο επιθυμούν να υπερβούν τις 151 έδρες, αφήνοντας μόνο ένα παράθυρο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ σε περίπτωση που ο διακηρυγμένος στόχος δεν πιαστεί.

Στο δε ΠΑΣΟΚ η αγωνία είναι έκδηλη, καθώς ουδείς αισθάνεται σίγουρος για την είσοδο στη Βουλή, και αυτό αρχίζει να φαίνεται και παραέξω, με πληροφορίες για διαλυτκά φαινόμενα όσον αφορά τον εναπομείναντα μηχανισμό και την ικανότητα διατήρησης συμμαχιών, έστω και περιορισμένων ή συγκυριακών, με τμήματα της κοινωνίας που ιστορικά στράφηκαν προς το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να είναι συνδεδεμένα με αυτό. Τούτων δοθέντων, η πόλεμική της Χαριλάου Τρικούπη στρέφεται και στο κόμμα Παπανδρέου καταλογίζοντάς του ότι δεν μπορεί να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το μόνο που μπορεί να κατορθώσει είναι να αφήσει το ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής («να του στερήσει την τρίτη θέση», όπως είναι η επίσημη διαρροή). Σημειωτέον ότι ο όποιος μηχανισμός έχει δείξει ανακλαστικά, και αυτό φάνηκε στις ευρωεκλογές της άνοιξης όπου την ύστατη ώρα η κινητοποίησή του απέφερε στο Βενιζέλο ένα απροσδόκητα αξιοπρεπές ποσοστό.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ (το οποίο μπορεί να απειληθεί μόνο από δεύτερες κάλπες), του Ποταμιού και της Χ.Α., για την οποία οι εκτιμήσεις λένε ότι θα πάρει ελαφρώς περισσότερο απ’ ό,τι στα γκάλοπ.

Καθόλου σίγουρη, πέραν του ερωτηματικού του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να θεωρείται η κοινοβουλευτική παρουσία των ΑΝΕΛΛ και του ΚΙΔΗΣΟΣ. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια, ειδικά όταν ουδείς γνωρίζει τι θα φέρει, σε επίπεδο εξελίξεων, η επόμενη, τελευταία και καθοριστική, εβδομάδα. Δεν είναι και λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μεταξύ του τρίτου κόμματος και όσων οριακά δεν πιάσουν το 3% η διαφορά θα είναι της τάξης των ελάχιστων ποσοστιαίων μονάδων.

ΠΗΓΗ  http://www.thepressproject.gr/article/71391/Skiniko-dikommatikis-polosis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s