Κομισιόν: Εξάμηνη παράταση των κρατικών εγγυήσεων στα τραπεζικά ομόλογα για Ελλάδα και Κύπρο

Του Ιωάννη Γ. Αντύπα
Με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παράταση των τραπεζικών εγγυήσεων για τις ομολογιακές υποχρεώσεις των τραπεζών της Ελλάδας και της Κύπρου, ως τον Ιούνιο του 2015 καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις της ΕΕ για κρατική βοήθεια.
Το πρόγραμμα εγγύησης ομολογιακών δανείων είχε κατοχυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  τον Νοέμβριο του 2012 για την Κύπρο και τον Νοέμβριο του 2008 για την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις εντάσσονται στη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κανονισμούς ως προς τη λειτουργία κρατικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από την πλευρά της όμως η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα αυτά «είναι στοχευμένα, αναλογικά και περιορισμένα στο χρονικό πλαίσιο λειτουργίας τους και την έκταση τους».
Το «πακέτο» που συμφωνήθηκε αρχικά το 2008 (και έπειτα παρατείνεται όπως και σήμερα), προβλέπει την παροχή των κεφαλαίων και χρεογράφων σε τραπεζικούς οργανισμούς που στη συνέχεια, μπορούν να τους ανταλλάξουν με ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης προβλέπει την παροχή εγγυήσεων στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χρέος, υπό αυστηρούς όρους.
Ο στόχος των εγγυήσεων είναι φυσικά η διασφάλιση της κεφαλαιακής υγείας των τραπεζών σε περίπτωση σοβαρής διατάραξη της οικονομίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ελληνικής και Κυπριακής. Συγκεκριμένα, βάση των μέτρων που αποφάσισε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2013 -και απόηχος του είναι οι σημερινές παρατάσεις-, οι τράπεζες της Ευρώπης «καλούνται να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση τους ή μια οργανωμένη εκκαθάριση πριν μπορέσουν να λάβουν κεφαλαιοποίηση από την ΕΚΤ ή εγγύηση των κεφαλαίων τους».
Η Επιτροπή βρήκε πως οι Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση των εγγυήσεων που προσφέρει, με σκοπό την δυνατότητα ελέγχου των εξελίξεων και την προσαρμογή τους ανάλογα των συνθηκών.
Η παράταση που λαμβάνει ο Ελληνικός και Κυπριακός τραπεζικός τομέας δεν είναι η πρώτη καθώς και οι δύο έλαβαν παράταση το 2014 και πλέον είναι πολιτική της Επιτροπής να δίνει εξάμηνες παρατάσεις στις τραπεζικές εγγυήσεις δανείων.

Πηγή:http://www.newmoney.gr/article/81498/komision-examini-paratasi-ton-kratikon-eggyiseon-sta-trapezika-omologa-gia-ellada-kai#ixzz3OoDbdLE0

Σχολιάστε