Τα εντοκα του Δημοσιου και το ελβετικο φραγκο ωθησαν στην πραγματικοτητα τις Τραπεζες στην προληπτικη γραμμη του ELA.

Της Νένας Μαλλιάρα

Απολύτως ελεγχόμενη, είναι σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κατάσταση με τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και το αίτημα προσφυγής στον μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) που υπέβαλαν χθες στην ΤτΕ Eurobank και Alpha Bank δεν σηματοδοτεί έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών λόγων αυξημένων εκροών.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, αν και από την αρχή του έτους και όσο παραμένει η αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών, σημειώνονται καθημερινές αναλήψεις που δεν εντάσσονται στη συνήθη δραστηριότητα, εντούτοις η κατάσταση με τις εκροές δεν έχει παρουσιάσει την ένταση για την οποία ήταν προετοιμασμένες οι τράπεζες. Πρόκειται για μία εικόνα που οι τραπεζίτες περιγράφουν μεν διαφορετική από το business as usual, αλλά που απέχει από το να σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι εκροές σε καθημερινή βάση από τις τράπεζες συνολικά κινούνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν θεωρείται μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, αν μέσα στο δεκαήμερο πριν από τις εκλογές -διάστημα το οποίο οι τραπεζίτες θεωρούσαν «αυξημένης επικινδυνότητας»- οι εκροές συνολικά διαμορφωθούν στα 5 δις. ευρώ, θα πρόκειται για ένα ποσό απολύτως διαχειρίσιμο από τις τράπεζες.

Το κλίμα αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου έχει οδηγήσει ήδη σε εκροές περίπου 3 δις. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του 2014, με το κρίσιμο διάστημα του Δεκεμβρίου -από τις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως την προκήρυξη εκλογών και αμέσως μετά την έναρξη μίας ιδιαίτερα οξυμένης προεκλογικής περιόδου- να φεύγουν από τις τράπεζες 2,5 δις. ευρώ. Η εικόνα του Δεκεμβρίου, ωστόσο, θεωρήθηκε μη ενδεικτική λόγω των αυξημένων αναλήψεων που σημειώνονται παραδοσιακά στα τέλη του έτους, ειδικά τώρα που έπρεπε να πληρωθούν και συσσωρευμένοι φόροι.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε αναφέρει ότι τα 3 δις. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014 είναι μικρό ποσό σε σχέση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια και μέρος των εκροών αυτών μπορεί να είναι απλώς το αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος, ωστόσο, όσο και το σύνολο των τραπεζιτών και ο διοικητής της ΤτΕ έχουν επισημάνει τον κίνδυνο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην περίπτωση που η χώρα, υπό την κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές, δεν συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο προγράμματος που θα εγγυάται ότι η ΕΚΤ δεν θα κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και δεν θα τεθεί θέμα εξόδου από το ευρώ.

Σχετικά με την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον ELA, η οποία αναμένεται να γίνει καθολική και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι τραπεζίτες διευκρινίζουν ότι δεν συνιστά φαινόμενο που εγείρει ανησυχία. Θυμίζουν ότι τον Μάρτιο του 2013 ο δανεισμός από τον ELA είχε φτάσει σχεδόν τα 123 δις. ευρώ και έναντι αυτού οι ελληνικές τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις assets ύψους 210 δις. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εγγυήσεις με τις οποίες μπορούν να αντλήσουν άνετα από τον ELA ρευστότητα 40 δις. ευρώ.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι οι ανάγκες ρευστότητας για τις οποίες πρέπει να μεριμνήσουν προληπτικά οι τράπεζες έχουν να κάνουν α) με τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου και β) με τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου. Σημειώνεται ότι τα 15 δις. ευρώ έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που τώρα κατανέμονται κατά 9 δις. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και κατά τα υπόλοιπα 6 δις. ευρώ στις ξένες, θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ξένες δεν είναι διατεθειμένες να ανανεώσουν ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει και λήγουν, όσο δεν υπάρχει σιγουριά για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες. Με την ανατίμηση κατά 15% του ελβετικού νομίσματος μετά την προχθεσινή κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, ανέκυψε άμεσα κόστος 1,5 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες (margin call του swap ευρώ/ελβετικού φράγκου).

Οι ελληνικές τράπεζες προτίμησαν τον ακριβό δανεισμό μέσω ELA

Σειρά ερωτημάτων εγείρει η αιφνιδιαστική κίνηση τουλάχιστον 2 ελληνικών τραπεζών να στραφούν σε ακριβότερη ρευστότητα μέσω του ELA παρότι δεν έχει διακοπεί η -σημαντικά φθηνότερη- χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με διαρροές από την ΤτΕ και οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας υπέβαλαν αίτημα υπαγωγής στον ELA
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι έχει κατατεθεί αίτημα και από τις τέσσερις τράπεζες για την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA και η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Nωρίτερα:
Αιτήσεις προληπτικού χαρακτήρα για άντληση ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος κατέθεσαν χθες η Eurobank και η Alpha Bank . Σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν συνολικά ρευστότητα ύψους 5 δισ. ευρώ.Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι έλλειψη ενεχύρων που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες στη χρήση του ELA.

Αρμόδιο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει το ύψος του ποσού που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ζητηθεί.

Στελέχη των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων εξηγούν ότι η κίνηση αυτή είναι προληπτικού χαρακτήρα καθώς η πολιτική αβεβαιότητα, κυρίως, μετά τις εκλογές όσον αφορά το χρόνο συγκρότησης κυβέρνησης είναι πιθανόν να φέρει αναταράξεις στη ρευστότητα εξ ου και το σύστημα οφείλει να θωρακιστεί εγκαίρως.
Ο σχεδιασμός των τραπεζών μετά την προκήρυξη των εκλογών ήταν να προχωρήσουν σε δανεισμό από τον ELA το Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός διαφοροποιήθηκε, εν μέρει εξαιτίας και των εξελίξεων με το ελβετικό φράγκο, και αποφασίστηκε η κίνηση να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο ερώτημα του Capital.gr γιατί έχει ζητηθεί ρευστότητα μέσω του “εθνικού” ELA και όχι από την ΕΚΤ, παρ΄ ό,τι δεν έχει διακοπεί και παραμένει ενεργή η χρηματοδότηση από την Φρανκφούρτη, δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με εγγύηση τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Σημαντικά ακριβότερος δανεισμός

Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι σημαντικά “ακριβότερη” από εκείνη της ΕΚΤ η οποία παραμένει σε επίπεδα κάτω του 0,5%. Η διαφορά μεταξύ των δύο μηχανισμών είναι ότι στην περίπτωση του ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες είναι σχεδόν όλα τα assets του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, ενώ για την ΕΚΤ χρειάζονται τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Σημειωτέον, οι τράπεζες διαθέτουν επίσης ομολογα του EFSF από την ανακεφαλαιοποίησή τους τα οποία βέβαια καμία τράπεζα δεν θέλει να “ξοδεψει” σε στιγμές αβεβαιότητας, προτιμώντας να εκμεταλλευτεί  έστω και με μεγαλύτερο κόστος τους τίτλους των δανείων που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευχέρια ούτε στην ΕΚΤ ούτε στην αγορά κεφαλαίων.

Το παράδειγμα των δύο τραπεζών αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες δύο τράπεζες.

Το αίτημα των δυο ελληνικών τραπεζών θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μια από τις δυο τράπεζες που προσέφυγε στον ELA δεν συμμετείχε και στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Δημιουργία κλίματος ή πραγματική ανάγκη;

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας για τόνωση του ρευστού μέσω του ELA, με το πρακτορείο να επικαλείται στέλεχος της τράπεζας.

Πηγές της Eurobank που μίλησαν στο Capital.gr δήλωσαν ότι η Τράπεζα δεν κάνει χρήση του ELA και δεν προβλέπει να κάνει χρήση το επόμενο διάστημα καθώς διαθέτει επαρκή εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι λόγω των εξελίξεων έκανε αίτηση για να εγκριθεί μια γραμμή ELA για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, εκπρόσωπος της Alpha Bank δήλωσε πως η τράπεζα ήθελε την χρηματοδότηση ως προληπτικό μέτρο και δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει. «Θέλουμε απλώς να είμαστε προληπτικοί, και να είμαστε στην ασφαλή πλευρά. Είναι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές αναλήψεις μετρητών», δήλωσε εκπρόσωπος της Alpha Bank στο Dow Jones Newswires.

Παρότι οι εκροές καταθέσεων είναι ελεγχόμενες η ρευστότητα περιορίζεται εξαιτίας της απορρόφησης πόρων από τις εκδόσεις εντόκων και τη μη καταβολή των δόσεων που εκκρεμούν, ενώ η διατραπεζική κλείνει από απροθυμία ανάληψης ελληνικού ρίσκου που οδηγεί σε αναγκαία μετατροπή των ρέπος των τραπεζών σε χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, αναφέρει το naftemporiki.gr.

Το kathimerini.gr έχει δικαιολογία: «Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες».

Δραγασάκης: Δεν είναι δα και τόσο σοβαρό

Η προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στα πλαίσια του ευρωσυστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού. Μάλιστα σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

Πηγή:http://www.thepressproject.gr/article/71534/Oi-ellinikes-trapezes-protimisan-ton-akribo-daneismo-meso-ELA

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s