Τονγκα των Ευρωπαιων 2 δις στο προυπολογισμο του 2014!

Στο θεμα εχουμε αναφερθει και πιο παλια με αρκετα ρεπορταζ οταν διαφανηκε η αρνηση των Ευρωπαιων να επιστρεψουν τα κερδη απ’τα ομολογα που ειχαν παρει το 2012 απ’τη δευτερογενη αγορα και η ΕΚΤ και οι αλλες Κεντρικες τραπεζες και ειχε συμφωνηθει να αρχισουν να επιστρεφουν τα κερδη απ’την πληρωμη απ’τον ελληνικο λαο με βαρυτατες θυσιες στο αρτιο των ομολογων που αγορασαν σε εξεφτελιστικα χαμηλες τιμες.Σταδιακα αυτη η υποχρεωση  μεταφερθηκε σε αντικειμενο διαπραγματευσης αν υλοποιουνταν καποια προαπαιτουμενα και οπως καταλαβαινετε η υποθεση αρχισε να πηγαινει στις Ευρωπαικες καλενδες.Τα στοιχεια του προυπολογισμου που δημοσιευτηκαν αποδεικνύουν οτι τα πρωτα νεωτερα χρεη των Ευρωπαιων αρχισαν να συσωρευονται στο δυσμοιρο και αβουλο ελληνικο κράτος.Υπενθιμιζω πως το συνολικο ποσο ανερχεται στα 10 δις. ακι αντιγραφω απο προηγουμενα ρεπορταζ του φθινοπωρου.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια του ΔΝΤ που θα πρέπει να εκταμιευτούν το 2015-2016 και ανέρχονται σε 9 δισ. και τα 10 δισ. που ήδη αναγράφονται στις εκθέσεις της τρόικας για το 2015 ως «μη προσδιορισμένα» (unjustified).

Εικάζεται ότι αυτά τα 10 δισ. ευρώ προέρχονται από την αποτυχία επιστροφής στην Αθήνα χρημάτων από το πρόγραμμα ομολόγων ANFAs (μετακύλιση ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν διάφορες κεντρικές τράπεζες). Για το θέμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενημέρωσε το Eurogroup εδώ και περίπου έναν χρόνο ότι οι κεντρικές τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν, αλλά κανείς από την Ε.Ε. δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό.»

«Σε 10,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές εκκρεμείς επιστροφές από ANFAs και SMPs, μέχρι και το 2020. Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI αλλά ανταλλάχτηκαν λίγες μέρες νωρίτερα ώστε να εξαιρεθούν.

Με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 αποφασίστηκε όπως τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ να επιστραφούν στην Ελλάδα. Το συνολικό τους ύψος, από το 2012 έως το 2020 που λήγουν και τα τελευταία ομόλογα, ανέρχεται σε 13,26 δισ. ευρώ.

Από φέτος, 2014, μέχρι και το 2020 εκκρεμεί η επιστροφή ποσών ύψους 10,2 δισ. ευρώ. Φέτος το ποσό ανέρχεται σε 2,46 δισ. ευρώ και σε 2 δισ. ευρώ, το 2015, που είναι τα έτη με τις υψηλότερες επιστροφές.»

Οταν λοιπον το μεγαλυτερο μερος της υστερησης του προυπολογισμου του ’14 προερχεται απο αθετηση συμφωνιας των ιδιων των Ευρωπαιων με διαφορες αστειες δικαιολογιες τα συμπερασματα ειναι δικα σας.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Μια πραγματικά μεγάλη “τρύπα” στα φορολογικά έσοδα κληροδοτεί το 2014 στο 2015, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί κατά τη σύνταξη του περυσινού προϋπολογισμού εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν υπεραισιόδοξοι.

Σε όρους φορολογικών εσόδων, δηλαδή ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι (χωρίς άλλες ειδικές πηγές) στο δημόσιο ταμείο, εισέρρευσαν το 2014 περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

Ας δούμε τους αριθμούς αναλυτικά:

Τα προ επιστροφών φόρων έσοδα, δηλαδή το «ζεστό» χρήμα που εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο, ανήλθαν το 2014 στα 49,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι πρόβλεψης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 52,8 δισεκατομμυρίων. Πρόκειται για μια υστέρηση της τάξης των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθούν τα 1,9 δισεκατομμύρια που αφορούν κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν δόθηκαν στην Ελλάδα λόγω την εκκρεμότητας με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε η πραγματική υστέρηση στα έσοδα διαμορφώνεται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η τρόικα δεν έκλεισε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ζητώντας επίμονα την κάλυψη με μέτρα δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι δεν πλήρωσαν οι φορολογούμενοι και δημιουργήθηκε αυτό το κενό;

Κατά παράδοξο τρόπο, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ. Οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας τον στόχο του προϋπολογισμού.

Πολύ κοντά στους στόχους ήταν και η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, καθώς εισπράχθηκε ποσό που προσέγγισε το 1,1 δισ. ευρώ, περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.

Χαμηλότερα των προβλέψεων κινήθηκαν:

– οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντική υστέρηση σημειώθηκε τον Δεκέμβριο λόγω και της μείωσης των εσόδων από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών. Να σημειωθεί ότι η πτώση των λιανικών τιμών των καυσίμων επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

-τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

-οι φόροι κατανάλωσης. Η υστέρηση από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι παρά την αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση του ειδικού φόρου προκάλεσε μείωση των εσόδων.

Η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο, εν μέρει και λόγω του κλίματος χαλάρωσης που δημιούργησε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό η προκήρυξη των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους δυο μήνες του έτους ο αριθμός των κατασχέσεων της εφορίας στα χέρια τρίτων μειώθηκε σημαντικά, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρήθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και στον ημερήσιο αριθμό των αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο.

Advertisements

One thought on “Τονγκα των Ευρωπαιων 2 δις στο προυπολογισμο του 2014!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s