Το πλούσιο 1% στο στόχαστρο Ομπάμα.Θα τα καταφερει αραγε απεναντι στη ρεπουμπλικανικη πλειοψηφια και τα χρηματοοικονομικά λόμπι της Ουάσιγκτον;

Ενα ευρύ φάσμα φορολογικών αλλαγών με στόχο να αντλήσει 320 δισ. δολάρια από τους κροίσους και τις μεγάλες επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση δράσεων υπέρ της μεσαίας τάξης ανακοινώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι κροίσοι των ΗΠΑ μπαίνουν στο στόχαστρο του Μπάρακ Ομπάμα. Ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του προς το έθνος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεδιπλώσει ένα σχέδιο για την συγκέντρωση 320 δισ. δολαρίων μέσα από το κλείσιμο των «παράθυρων» στην φορολογική νομοθεσία και της εισαγωγής νέου φόρου στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η κίνηση που έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο οικονομικό λαϊκισμό στις ΗΠΑ, σημειώνουν οι FT περιλαμβάνει προτάσεις που θα επιτρέψουν την ροή κεφαλαίων από τις τράπεζες και τις πλούσιες οικογένειες σε πρωτοβουλίες που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη μεσαία τάξη, όπως η παροχήεπιπλέον φορολογικών απαλλαγών σε νοικοκυριά που εργάζονται και οι δυο σύζυγοι και επιπλέον φοροελαφρύνσεων για την φροντίδα των παιδιών.

Οι πρωτοβουλίες αναμένεται να συναντήσουν σκληρή αντίσταση από τους ρεπουμπλικάνους και τα χρηματοοικονομικά λόμπι της Ουάσιγκτον.

Στο στόχαστρο Ομπάμα βρίσκεται φορολογική ρύθμιση που αφορά τις υπεραξίες και ωφελεί δυσανάλογα τις πλούσιες οικογένειες των ΗΠΑ.

Με βάση τα ισχύοντα, κεφαλαιακά κέρδη από περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται μέχρι το θάνατο δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φορολογούμενος αφήσει ένα πακέτο μετοχών στον κληρονόμο του, ως αξία για την εφορία λαμβάνεται υπόψη αυτή της στιγμής της μεταβίβασης. Για παράδειγμα, αν κάποιος κληρονομήσει ένα χαρτοφυλάκιο που αγοράστηκε ένα εκατομμύριο δολάρια και η αξία του την στιγμή που έγινε η κληρονομιά είναι 10 εκατομμύρια, αν το μεταβιβάσει θα πληρώσει φόρο υπεραξίας μόνο για τη διαφορά μεταξύ των 10 εκατ. και της αξίας τη στιγμή που έγινε η μεταβίβαση και όχι από το 1 εκατ. δολάρια.

Με τέτοιου τύπου μεταβιβάσεις οικογένειες καταφέρνουν να αποφύγουν φόρους δεκάδων εκατομμυρίων. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη ρύθμιση αποκαλείται «ο άγγελος του θανάτου».

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αυτό θα αλλάξει και θα προσφέρει έσοδα 220 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας τα οποία θα προέρθουν σχεδόν αποκλειστικά από το «πλούσιο 1%» και μάλιστα 80% από το 0,1% των κροίσων με ετήσια εισοδήματα άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος επίσης προτείνει πρόβλεψη για προστασία των μεσαίων οικογενειών από την κατάργηση της ρύθμισης που προαναφέρθηκε όταν πρόκειται για μεταβίβαση μεσαίας αξίας σπιτιού ή οικογενειακής επιχείρησης αλλά και την αύξηση του υψηλότερου συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαιακών κερδών και των μερισμάτων στο 28% (από 23,8% σήμερα και 15% όταν ανέλαβε το 2009).

Αναφορικά για τις τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες με ενεργητικό άνω των 50 δισ. (περί τις 100) εισηγείται την επιβολή εισφοράς 0,07% επί των υποχρεώσεων προκειμένου να καταστήσει ακριβότερο τον άκρατο δανεισμό. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και το 2010, χωρίς όμως να καταφέρει να το «περάσει» και να γίνει νόμος.

Το νέο τέλος στοχεύει σε ένα ευρύτερο φάσμα υποχρεώσεων και επιχειρήσεων, «συλλαμβάνοντας» τουςασφαλιστές, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και χρηματιστές-διαπραγματευτές.

Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στο να χτυπήσουν τη διαρκώς αυξανόμενη ανισότητα.

Ο μέσος πλούτος των πιο εύπορων οικογενειών του έθνους το 2013 ήταν σχεδόν επτά φορές ο πλούτος των οικογενειών με μεσαίο εισόδημα, το ευρύτερο χάσμα που καταγράφηκε σε τρεις δεκαετίες, και 70 φορές μεγαλύτερος από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Κέντρο Ερευνών Pew.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/world/article/1294650/to-ploysio-1-sto-stohastro-ompama.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s