Η σολομωντιος αποφαση του Ντραγκι για την ποσοτικη χαλαρωση.

Οπως ηταν αναμενομενο η αποφαση του Ντραγκι ηταν σολωμοντιος αφου απ’τη μια η ποσοτικη χαλαρωση θα μπορουσε να φτασει εως το 1,1 τρις μεχρι το Σεπτεμβριο του 2016 ενω απ’την αλλη κατανεμει το μεγαλυτερο βαρος του κίνδυνο  (80%) στις κεντρικες τραπεζες και ενα 20% στην ΕΚΤ ικανοποιοντας σε μεγαλο βαθμο  τη θεση της Γερμανιας γι’ αυτο το θεμα.Επισης αφηνει ανοιχτη τη πορτα στην Ελλαδα για συμμετοχη αν συνεχισει να ειναι σε καποιο προγραμμα συμφωνημενο απ’την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.Το τι μορφη θα εχει το προγραμμα μετα τις εκλογες ειναι ανοιχτο οπως καταλαβαινετε.Ο ιδιος κανονας ισχυει για ολες τις χωρες που ειναι σε Μνημονιο.Αξιζει να σημειωθει πως οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου.Διευκρίνισε επισης πως ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν μετά τον Ιούλιο και εφόσον πρώτα έχουν εξοφληθεί τα ελληνικά ομόλογα που η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της από τις αγορές που έκανε την περίοδο 2010-2012, τα οποία ωριμάζουν τη στιγμή εκείνη.Και τούτο διότι υπάρχει ο περιορισμός ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει μέχρι το 33% των ομολόγων κάθε χώρας και επομένως η ύπαρξη των παλαιών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δεν αφήνει «χώρο»για νέες αγορές. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας, είπε ο κ. Ντράγκι, δεν είναι κάτι που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα.Σε αυτο το σημειο βεβαια πρεπει να τονισω πως ο Ντραγκι εκανε τη παπια για τις επιστροφες απ’τα κερδη της ΕΚΤ στην Ελλαδα που ανερχονται ηδη σε 2 δις,αλλα για να λεμε και του στραβου το δικαιο δεν του το εθεσε και κανενας και ο νοων νοειτω. Επισης στη συνεντευξη τυπου απεκρουσε τη σπεκουλα της Γερμανιας για τη προκληση πληθωρισμου απο τετοια προγραμματα με την παραθεση της πορειας του πληθωρισμου τη τελευταια διετια. Το τι τελικα θα εφαρμοστει στη πραξη μενει να το δουμε στην πραξη. 

Johny F.

Αναλυτικα το  ρεπορταζ

Λεπτομέριες του QE ανήγγειλε ο Ντράγκι. Θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Στα €1,14 τρισ. το συνολικό μέγεθος. Με «κριτήρια» η αγορά ελληνικών τίτλων. Το 80% του κινδύνου στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αλλαγή όρων για LTRO’s.

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης βγάζει στην πρώτη γραμμή τα «μεγάλα όπλα» για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και της υποτονικότητας στην οικονομία.

Οπως είπε θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα κρατήσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, με το συνολικό μέγεθος να υπολογίζεται στα €1,14 τρισ. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι οι αγορές θα γίνουν σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό τους στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.

Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου.

Ο ίδιος τόνισε πως η σημερινή απόφαση λήφθηκε για να καταπολεμηθούν δύο αρνητικές εξελίξεις. Πρώτον, η παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και δεύτερον τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ίδιος υποστήριξε πως είναι αναπόφευκτο να παραμείνει σε χαμηλά και ενδεχομένως αρνητικά επίπεδα, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016. «Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους των μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης LTRO’s, μειώνοντας το επιτόκιο.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/world/article/1296254/ntragki.html

«Καποια πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα εφαρμοστούν στην περίπτωση χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογης». Αυτή τη δήλωση έκανε ο Μάριο Ντράγκι, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επιλέξιμα εφόσον υπάρχει πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά με πρόσθετους όρους τους οποίους δεν διευκρίνισε.

Όπως διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν μετά τον Ιούλιο και εφόσον πρώτα έχουν εξοφληθεί τα ελληνικά ομόλογα που η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της από τις αγορές που έκανε την περίοδο 2010-2012, τα οποία ωριμάζουν τη στιγμή εκείνη.

Και τούτο διότι υπάρχει ο περιορισμός ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει μέχρι το 33% των ομολόγων κάθε χώρας και επομένως η ύπαρξη των παλαιών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ δεν αφήνει «χώρο»για νέες αγορές. Αυτό είναι ένας γενικός κανόνας, είπε ο κ. Ντράγκι, δεν είναι κάτι που ισχύει ειδικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ρίσκο που προκύπτει για τις αγορές των ομολόγων θα μοιράζεται ανάμεσα στην ΕΚΤ, η οποία θα αναλαμβάνει μέχρι το 20% πιθανής ζημίας και το υπόλοοιπο θα βαρύνει την Κεντρική Τράπεζα της κάθε χώρας.

Η απόφαση για την αγορά ομολόγων ήταν ομόφωνη και η ενεργοποίησή του τώρα αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψήφια, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ισχύουν δύο περιορισμοί στην αγορά ομολόγων: α) μέχρι το 30% ανά εκδότη και β) μέχρι 25% ανά έκδοση.

ΠΗΓΗ  http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/217529-mexri-30-dis-gia-tin-agora-omologon-gia-tin-ellada-ipo-tin-pro%CF%8Bpothesi-na-einai-se-programma

Ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων που θα περιλαμβάνει κρατικούς και ιδιωτικούς τίτλους, ύψους έως 60 δισ. ευρώ το μήνα, για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα προβλέπει δύο όρια:
-όριο 33% στον κάθε εκδότη
-και όριο 25% στην κάθε έκδοση

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους».

Όπως σημείωσε υπάρχει η πρόβλεψη παραίτησης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. «Το όριο του 33% ανά εκδότη σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις», πρόσθεσε.

Οι αγορές θα βασίζονται στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ. Ορισμένα επιπλέον κριτήρια καταλληλότητας θα εφαρμόζονται στην περίπτωση κρατών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Με άλλα λόγια είναι αναγκαίο για κράτη όπως η Ελλάδα να βρίσκονται εντός προγράμματος ούτως ώστε να δικαιούνται το νέο αυτό «εργαλείο» της ΕΚΤ, το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο πανευρωπαϊκά και για την Ελλάδα -σύμφωνα με τον Draghi- ενδεχομένως τον Ιούλιο. Στο παραπάνω πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι η τεχνική παράταση του μνημονίου της Ελλάδας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές των κρατικών ομολόγων θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής της ΕΚΤ, δηλαδή στο μερίδιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, όπως διευκρίνισε ο Mario Draghi. Η ΕΚΤ θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις αγορές για να διασφαλίσει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Όπως σημείωσε, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015 και θα συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.

Εξήγησε, η διάρκεια του προγράμματος είναι μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2016 και «σε κάθε περίπτωση θα διενεργείται μέχρι να δούμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με τον στόχο για τον πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση».

«Η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υφιστάμενα προγράμματα για abs και καλυμμένα ομόλογα. Στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων θα φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ», δήλωσε.

Δήλωσε επίσης ότι τον Μάρτιο το Ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment-grade) κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών φορέων και ιδρυμάτων στη δευτερογενή αγορά.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει έως τα 1,1 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ομόφωνο το Δ.Σ. ότι πρόκειται για εργαλείο νομισματικής 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέρριψε τις εικασίες ότι το Δ.Σ. είναι διχασμένο όσον αφορά την αναγκαιότητα των νέων μέτρων πολιτικής.

«Υπήρχε ομοφωνία στη δήλωση ότι το πρόγραμμα είναι αληθινό εργαλείο νομισματικής πολιτικής – αυτό είναι σημαντικό το πρόγραμμα είναι μέρος της εργαλειοθήκης μας», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι υπήρχε «μεγάλη πλειοψηφία στην ανάγκη να δρομολογηθεί [το πρόγραμμα] τώρα – τόσο μεγάλη που δεν υπήρχε ανάγκη να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία».

Πρόσθεσε ότι υπήρχε συμφωνία στο Δ.Σ. όσον αφορά το σχέδιο για τον καταμερισμό των κινδύνων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s