Φτιάχνει Big Brother για την Ε.Ε. γερμανικό think tank.

Δεν τους φτανουν τοσοι θεσμοι εξονυχιστικου ελεγχου που εχουν φτιαξει ή το ποσο δυσκαμπτο ειναι το οικοδομημα της Ευρωπης τους και τα αδιεξοδα που εχει συσασωρευσει στους λαους αλλα θελουν περισοτερο ελεγχο…Αδιορθωτοι,απλα αδιορθωτοι γιατι οσο οι οικονομιες ειναι υπο συνεχη ελεγχο και ποινες τιποτα δε μπορει να λειτουργησει ομαλα και αποτελεσματικα…

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Οικονομικό παρατηρητήριο στήνει το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (Institut der deutschen Wirtschaft, Koeln) για τις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθώντας ανά τρίμηνο δεκατέσσερις κρίσιμους μακροικονομικούς δείκτες τους (πχ κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος, ποσοστό ανεργίας, επιτόκια δεκαετών κρατικών ομολόγων, κατά κεφαλήν ΑΕΠ).

Ποιος ο λόγος για την ύπαρξη για την ύπαρξη ενός τέτοιου «Παρατηρητήριου Κρίσης» (Krisenmonitor, όπως το λένε οι οικονομολόγοι του IW – Koeln);

Για να σκιαγραφείται κάθε τρεις μήνες «πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος» για μία ευρωπαϊκή οικονομία «να εξαρτηθεί από μία εξωτερική οικονομική βοήθεια», σημειώνεται από το IW, όπως συνέβη από το 2010 και έπειτα, με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Τo μέγεθος αυτού  του «κινδύνου εξάρτησης από οικονομικής βοήθειας» θα κρίνεται με βάση την πορεία ενός δείκτη στον οποίο θα ενσωματώνονται δεκατέσσερις μακροοικονομικοί δείκτες, με βάση στοιχεία της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

1.    Eργασιακά κόστη
2.    Ποσοστό ανεργίας
3.    Πραγματικό ΑΕΠ κατά κεφαλήν
4.    Κρατικό χρέος κατά κεφαλήν
5.    Εξαγωγές
6.    Επιτόκια κρατικών ομολόγων
7.    Επιτόκια επιχειρήσεων
8.    Επενδύσεις κατά κεφαλήν
9.    Οικονομικό κλίμα
10.  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
11.  Χρέος επιχειρήσεων
12.  Χρέος νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων
13.  Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά κεφαλήν
14.  Καθαρή αξία περιουσιακών στοιχείων κατά κεφαλήν στο εξωτερικό

Από το γερμανικό οικονομικό think tank το οποίο ανέλαβε τη δημιουργία αυτού του δείκτη αναφέρεται πως πρόκειται για ένα εντελώς πρωτότυπο εγχείρημα, καθώς τα άλλα «οικονομικά παρατηρητήρια» που αφορούν τις οικονομίες της Ε.Ε., δηλαδή της Κομισιόν και της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz εκδίδουν εκθέσεις κάθε χρόνο και όχι κάθε τρίμηνο του έτους, όπως επιχειρεί να κάνει το IW. H Koμισιόν εκδίδει κάθε χρόνο τη «Διαδικασία για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών», ενώ η Αllianz εκδίδει το Euromonitor.

Το IW δίνει ήδη κάποια πρώτα συμπεράσματα από τις μελέτες του. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα έχει τον υψηλό δείκτη «κινδύνου εξάρτησης από εξωτερική οικονομική βοήθεια» μεταξύ των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία), της Κύπρου και της Ιρλανδίας, αναφέρει το IW. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι ως γνωστό το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως το κρατικό χρέος κατά κεφαλήν είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στην Ιρλανδία σε σχέση με την Ελλάδα. Αντίθετα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιρλανδία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στην Ελλάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s