ΤΗΕ NEW YORKER:Η προειδοποιηση της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πιο σοκαριστικό πράγμα με τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, όπου αναδείχθηκε το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είναι ότι άργησε πάρα πολύ να συμβεί, αναφέρει ο John Cassidy σε άρθρο γνώμης στο THE NEW YORKER με τίτλο «Greece’s Warning to the Rest of Europe», προσθέτοντας ότι μετά από πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας που βύθισαν την Ευρωζώνη σε βαθιά λιτότητα, ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα έχουν καταστεί δημοφιλή από τον Ατλαντικό έως την Αδριατική.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πολύς κόσμος σε όλη την Ευρώπη ελπίζει ότι θα πετύχει ο Έλληνας Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, να θέσεις τέλος στη λιτότητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα υπέστη έναν οικονομικό κατακλυσμό, ο οποίος περιόρισε το ΑΕΠ της κατά το ένα πέμπτο. Ένα στα τρία άτομα είναι άνεργο, ενώ το ποσοστό παιδικής φτώχιας βρίσκεται στο 40%. Αυτό δεν ονομάζεται πλέον ύφεση, αλλά η Μεγάλη Ύφεση της Ελλάδας. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, αλλά παραμένουν ζοφερά ιδίως στις χώρες της Ν. Ευρώπης.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, εάν δεν βρει τρόπους για την αποκατάσταση της ευημερίας. Εάν συνεχισθεί η οικονομική κρίση θα οδηγήσει στον πολιτικό εξτρεμισμό. Η ευρωπαϊκή ιστορία του 20ου αιώνα παρέχει αιματοβαμμένες μαρτυρίες αυτού του γεγονότος. Εάν την ύφεση την προκαλούν εκλεγμένες κυβερνήσεις οι οποίες προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πιστωτών τους τότε οι κίνδυνοι απλά αυξάνονται, όπως γνωρίζουν, καλύτερα από όλους, οι Γερμανοί.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής ελληνικού χρέους ο αρθρογράφος μεταφέρει τις απόψεις του Paul De Grauwe, καθηγητή οικονομικών στο LSE, ο οποίος έχει επισημάνει ότι οι περισσότερες διεθνείς κρίσεις χρέους επιλύθηκαν μέσω πολιτικών λιτότητας και διαγραφής χρεών, σημειώνοντας ότι «η μονομερής προσέγγιση που επέλεξαν στην Ευρωζώνη, κατά την οποία οι δανειζόμενοι αναγκάζονται να υπομείνουν όλο το βάρος της προσαρμογής, οδηγεί σχεδόν πάντα στην εξέγερση των δανειζομένων. Αυτό συμβαίνει τώρα και στην Ελλάδα και θα σταματήσει μόνο όταν οι πιστωτές τολμήσουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ  http://mignatiou.com/2015/01/ta-tria-senaria-stis-diapragmatefsis-tis-elladas-me-tous-danistes-tis-simfona-me-to-foreign-policy/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s