Fοreign Policy:Τα τρία σενάρια στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της και το ανεφαρμοστο προγραμμα που σχεδιαστηκε εξαρχης ως τέτοιο.

Στα τρία σενάρια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, την επίτευξη δηλαδή συμφωνίας ή την χρεοκοπία ή την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αναφέρεται ο Edward Harrison, ιδρυτής της Credit Writedowns, σε άρθρο γνώμης στο FOREIGN POLICYμε τίτλο «Can Greece and the Troika Make the Impossible Possible?».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, που τάσσεται κατά της λιτότητας, και της Τρόικα, παραμένει άγνωστο. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο είναι ότι οι στόχοι που έχουν θέσει οι δύο πλευρές είναι ασύμβατοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ελάφρυνση του χρέους, ενώ οι πιστωτές ζητούν την αποπληρωμή του. Κατά συνέπεια αναμένεται ότι θα υπάρξει ένταση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, λόγω της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο μιας σειράς αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων, μολονότι θα είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας. Το όποιο αποτέλεσμα αναμένεται επίσης να έχει περιορισμένη επίδραση στις αγορές, εκτός εάν υπάρξει πτώχευση της Ελλάδας ή έξοδός της από το ευρώ.

Θα πρέπει ωστόσο να τεθούν εμφατικά δύο σημεία εξαρχής. Το βάρος του χρέους που φέρει η Ελλάδα είναι μη βιώσιμο οικονομικά, όπως και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο πολιτικά. Έτσι δημιουργήθηκε το αδιέξοδο, ενώ το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο έχει νόημα καθώς εξαρχής σχεδιάστηκε ως τέτοιο.

Ο αρθρογράφος κάνει στη συνέχεια αναφορά στις εξομολογήσεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, ο οποίος αναφέρθηκε στη διάθεση που είχαν οι Ευρωπαίοι να τιμωρήσουν την Ελλάδα, καθώς το χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται σήμερα στο 175% δεν μπορεί να αποπληρωθεί, και προφανώς δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός. Αντίθετα σκοπός ήταν να καταστεί το πρόγραμμα τόσο σκληρό και επαχθές ώστε να αποτελεί παράδειγμα για τους άλλους, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία και γι’ αυτά που επρόκειτο να τους συμβούν.

Τώρα λοιπόν τα δύο μέρη διαπραγματεύονται την αλλαγή του προγράμματος διάσωσης γνωρίζοντας, μολονότι δεν το αποδέχονται δημόσια, ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι στην ολότητά του μη βιώσιμο τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Εάν, όπως επισημαίνεται, ενταθεί η ελληνική κρίση, τότε θα καταστεί πιθανή και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, όπως και, συνακόλουθα, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Θα επρόκειτο για μια καταστροφική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Χωρίς τη Ν. Ευρώπη το ευρώ θα ανέβαζε την αξία του, περιορίζοντας τις εξαγωγές, ενώ η Γερμανία θα ξαναέπεφτε σε ήπια ύφεση και η Γαλλία θα σκέφτονταν την αποχώρησή της από το ευρώ.

ΠΗΓΗ  http://mignatiou.com/2015/01/ta-tria-senaria-stis-diapragmatefsis-tis-elladas-me-tous-danistes-tis-simfona-me-to-foreign-policy/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s