Γιατί δεν έχουν δίκαιο οι οίκοι αξιολόγησης.

Ως αρνητικό πιστωτικό γεγονός για το αξιόχρεο της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών θεωρούν το εκλογικό αποτέλεσμα, οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμώντας τους κινδύνους ρευστότητας, χρηματοδότησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας να παρατείνονται λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ανησυχητική εκτιμάται η χρήση πόρων από την ΕΚΤ που θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ ενώ εκφράζονται φόβοι για συνέχιση των εκροών καταθέσεων που έχουν μειωθεί κατά 7-8 δισ. Ευρώ.

Απάντηση Μέχρι τώρα, η μείωση κατά περίπου 5% είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες και χαμηλότερη από αυτήν που σημειώθηκε στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, το 2012, όταν «έφυγε» από τις τράπεζες περίπου το 9% των καταθέσεων». Ο κίνδυνος bank run έχει εκλείψει μετά τις εκλογές για όσους γνωρίζουν την ευμετάβλητη ψυχολογία των Ελλήνων . Με βάση τους κανόνες της επιστήμης πρέπει να εκτιμηθεί η τάση εκροών που ανακόπηκε μετά τις εκλογές κι όχι κάποια αποσπασματικά μεγέθη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος μειώθηκε αισθητά με τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης απομακρύνοντας το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. Είναι αβάσιμη η πιθανολόγηση,περί επαναφοράς του φαινομένου εκροής καταθέσεων δίχως την ύπαρξη σχετικών πραγματικών γεγονότων .

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά σημειωθεί πιστωτικό γεγονός μετά την 30η Ιουνίου αφού μέχρι τότε οι υποχρεώσεις της χώρας μπορούν να καλυφθούν;

Όπως προκύπτει από τα αντικειμενικά δεδομένα αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων το περιθώριο για μια νέα συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών εξαντλείται στο τέλος του Α’ Εξαμήνου του 2015.
Προσεγγίζουμε την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα της πιθανότητας αθέτησης μελλοντικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας με την κοινή λογική αλλά και με την μέχρι τώρα εμπειρία.

1. Ποια η πιθανότητα ρήξης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη ως την κρίσιμη ημερομηνία της 30 Ιουνίου?
-Η πιθανότητα ρήξης είναι μικρή και σίγουρα μικρότερη από την πιθανότητα συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας που εκτιμάται ως η επικρατέστερη εξέλιξη με αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Γιατί κλαίνε μερικοί πάνω στα λείψανα του μνημονίου της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης όταν ακόμα και η απελθούσα μνημονιακή κυβέρνηση διακήρυττε σε όλους τους τόνους πως αυτό το μίγμα πολιτικής τελείωσε ? Καλώς η κακώς επετεύχθη μια αναγκαία μορφή δημοσιονομικής εξυγίανσης που αποτελεί μια καλή βάση για μια λιγότερο περιοριστική πολιτική χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό κι ελλείμματα που ούτως η άλλως κανείς δεν επιθυμεί.

2. Αν παρ’έλπίδα επέλθει κάποιας μορφής διαφωνία η μη συμφωνία ως την 30η Ιουνίου ,αυτή θα είναι μόνιμου χαρακτήρα τύπου Grexit ,η προσωρινού χαρακτήρα με παροδικά προβλήματα ρευστότητας και αναταράξεις στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας χωρίς όμως την ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος ωσότου επέλθει η τελική συμφωνία?

-Ακόμα και οι πιο ακραίοι οικονομικοί κύκλοι δεν δίνουν πιθανότητα μεγαλύτερη από 25% για μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη κατόπιν οριστικής ρήξης με τους δανειστές της. Αρα το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μερικές αναμενόμενες αναταράξεις και καθυστερήσεις.

3. Ποια η πιθανότητα λαμβάνοντας υπ’όψιν τα ανωτέρω να ανακοπεί η διαφαινόμενη πορεία προς την ανάπτυξη για το 2015 ,έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς από τους αρχικά προβλεπόμενους που κυμαίνονταν πλησίον του 3%?

-Η απάντηση είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα λόγω της προεκλογικής περιόδου και της περιόδου διαπραγμάτευσης να σημειωθεί μικρότερος του προβλεπομένου ρυθμός ανάπτυξης το α τρίμηνο αλλά κατόπιν επίτευξης συμφωνίας να σημειωθεί ραγδαία ανάπτυξη στο Β εξάμηνο του έτους. Σε καμία περίπτωση με δεδομένη την ευρωπαική πορεία της χώρας δεν μπορεί να ανακοπεί η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση.

Στις επικρίσεις για ακραίο ριζοσπαστισμό η πιθανό αντιευρωπαισμό των αναλυτών απαντά η πραγματικότητα στα λογικά ερωτήματα των ξένων

1. Είναι το νέο κυβερνητικό κόμμα της αριστεράς φυσει και θεσει «αντιευρωπαϊκό κόμμα»?
Όχι . Οι νεώτεροι ξεχνούν ότι το σημερινό κυβερνητικό κόμμα αντλεί τις καταβολές του από το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό αριστερό κόμμα της χώρα το ΚΚΕ εσωτερικού που σημειωτέον ότι ήταν το μόνο κόμμα της τότε αντιπολίτευσης που υπερψήφισε την συνθήκη για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1979. Για τις αναγκαίες συγκρίσεις το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ του μετέπειτα φανατικού φιλοευρωπαιστή Ανδρέα Παπανδρέου απείχε από την ψηφοφορία .

2. Υπάρχουν μέχρι τώρα σοβαρές ενδείξεις αντιευρωπαϊσμού;
Όχι το αντίθετο μάλιστα καθώς ο τωρινός πρωθυπουργός διατέλεσε πριν λιγους μήνες υποψήφιος της Ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία του Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ καμία δημόσια τοποθέτηση δεν τεκμηριώνει αντιευρωπαϊκές τάσεις.

3. Είναι το νέο κυβερνητικό κόμμα ριζοσπαστικό η είναι συνέχιση με άλλα μέσα της συστημικής σοσιαλδημοκρατίας?
Ναι είναι ριζοσπαστικό όχι με «ακραίες» αλλά με τολμηρές και καινοτόμες λύσεις κι αναγκαίες ρήξεις στο εσωτερικό κι όχι τόσο στο εξωτερικό της χώρας . Γιατί ο ριζοσπαστισμός θεωρείται κακός όταν οι πιστωτές δεν σταματάνε να διαμαρτύρονται επι χρόνια για τις αναγκαίες τομές στην φορολογική πολιτική , στο δημόσιο τομέα,στα καρτέλ της οικονομίας που κανείς παλαιοκομματικός δεν τολμά μέχρι τώρα? Αν οι αναγκαίες αλλαγές δεν γίνουν από ένα ριζοσπαστικό κόμμα τότε ποιος άλλος θα τις πραγματοποιήσει?

Με βάση την λογική και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας οι τράπεζες πιθανόν να ταλαιπωρηθούν για λίγο αλλά δεν θα πτωχεύσουν ούτε και η χώρα φυσικά.

Αντί λοιπόν να στέκονται οι οίκοι αξιολόγησης στην μικρή εικόνα και στα αναμενόμενα και προεξοφλημένα στις αγορές μικροπροβλήματα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα οφείλουν να εκτιμήσουν την μεγάλη εικόνα που στο τέλος της χρονιάς εκτιμάται θετική με βάση τους νόμους των πιθανοτήτων αλλά και της θεωρίας παιγνίων που τόσο αρέσκεται ο νέος υπουργός οικονομικών.
Βασική κατεύθυνση παραπλήσιας άσκησης θεωρίας παιγνίων είναι ο αμοιβαίος κι όχι μονομερής συμβιβασμός και σίγουρα όχι η ρήξη που δεν συμφέρει καμία πλευρά .

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης παραβλέπουν το σημαντικότερο όφελος μιας αναμενόμενης θετικής εξέλιξης ως το τέλος της χρονιάς όπου κλείνουν προϋπολογισμοί κρατών και ισολογισμοί τραπεζών.

Την εξάλειψη του sovereign risk και εν προκειμένω του πολυθρύλητου για 5 χρόνια Greek risk;

Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας και του τέλους της κινδυνολογίας και επακόλουθης υποτίμησης των Greek Assets.
Η ανατίμηση των Greek assets και κυρίως των ομολόγων αλλά και παγίων που διακρατούν οι τράπεζες σε συνδυασμό με απότομα γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας μετά την εξάλειψη του Greek risk που αναμένεται να επιτευχθεί μες το 2015 είναι καταλύτες για οποιαδήποτε αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας κράτους η τράπεζας.
Η εκτίμηση της Pimco για την επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να προσφέρουν τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα αποδειχτεί αληθινή εντός του έτους!

Από πού προέρχεται λοιπόν ο κίνδυνος ? Από το εξωτερικό? Λάθος! Ο κίνδυνος προέρχεται από το εσωτερικό και συγκεκριμένα από τις ολιγαρχικές «ελίτ» όπως τις χαρακτηρίζουν και οι πιστωτές που στέκονται εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση .

4. Ο δυναμισμός ο ριζοσπαστισμός και των 2 κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση ίσως να ναι εγγύηση για μια αναγκαία για την χώρα σύγκρουση με τις εσωτερικές δυνάμεις αντίδρασης σε κάθε αλλαγή . Η κινηματική δυναμική και το λαϊκό έρεισμα ριζοσπαστικών κινημάτων είναι απαραίτητες για την αναδιάρθρωση και τις ριζικές αλλαγές που απαιτεί η οικονομία. Oι βραχυπρόθεσμες αναταράξεις δεν μπορούν να αλλοιώσουν την «μεγάλη εικόνα»

Ας μην βιαστούν οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης να προβούν σε υποβαθμίσεις που μετά από λίγο καιρό θα τους εκθέσουν οδηγώντας τους σε αναβαθμίσεις κατόπιν της οριστικής εξάλειψης του Greek risk !

Άρθρο του Μάνου Ξιώνη

Ο Μάνος Ξιώνης είναι σύμβουλος και μέτοχος επιχειρήσεων με διεθνή εμπειρία και αρθρογραφία στα οικονομικά θέματα κι επιστημονικό έργο στον τομέα των αξιολογήσεων .

ΠΗΓΗ  http://www.newmoney.gr/agores/analuseis/item/218618-giati-den-exoun-dikaio-oi-oikoi-aksiologisis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s