Πώς θα φορολογηθεί η υπεραξία μετοχών και τίτλων.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Φόρο με συντελεστή 15% για την υπεραξία μετοχών και άλλων τίτλων θα κληθούν να πληρώσουν οι επενδυτές με τη φετινή φορολογική δήλωση για τις πωλήσεις τίτλων που πραγματοποίησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.  Αρκεί να κατέχουν τουλάχιστον το 0,5% των μετοχών μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο επιχείρησης και να έχουν αποκτήσει τις μετοχές μετά την 1η Ιανουαρίου 1999. Αυτή είναι μια από τις προβλέψεις για την υπαγωγή σε φόρο υπεραξίας των μετόχων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις που περιλαμβάνεται στην σχετική αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα

  σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο, σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 15% υπάγεται η υπεραξία που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την μεταβίβαση:
α) μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,

β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον μισό τοις εκατό (0,5%),

γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,

δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων,

ε) παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Ως μεταβίβαση θεωρείται και η εισφορά των παραπάνω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας. Σε περίπτωση που οι παραπάνω  τίτλοι αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), φορολογούνται μόνο εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.

Μετοχές εισηγμένων εταιρειών

Ειδικά για την υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, διευκρινίζεται ότι εφόσον αυτή αφορά τίτλους που έχουν αποκτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2009, απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα του ποσοστού συμμετοχής του μεταβιβάζοντος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Αντίθετα, για τίτλους που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2009, η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας παρέχεται μόνον όταν ο φορολογούμενος συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό (0,5%).

Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι σε περίπτωση που  φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, κατά το χρόνο που πωλεί μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ ή σε ξένο χρηματιστήριο, κατέχει ποσοστό μικρότερο του 0,5% των μετοχών της συγκεκριμένης ΑΕ της οποίας μεταβιβάζει τις μετοχές, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση αυτή δεν υπόκειται στη φορολογία εισοδήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο απόκτησης των μετοχών, αλλά και τον αριθμό των μετοχών που μεταβιβάζονται.

Τιμή πώλησης και κτήσης

Για  τους τίτλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (π.χ. μετοχές, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα), οι τιμές κτήσης και πώλησης καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών που εκδίδουν οι χρηματιστηριακές εταιρίες, τα πιστωτικά ιδρύματα ή οποιοσδήποτε φορέας που διενεργεί συναλλαγές, κατά την ημέρα διακανονισμού της συναλλαγής.

Οι ζημιές

Οι ζημιές από την μεταβίβαση τίτλων μπορούν να συμψηφιστούν με κέρδη μέσα στα επόμενα πέντε έτη. Επισημαίνεται, ότι για τον προσδιορισμό του τελικού αποτελέσματος (κέρδος ή ζημίας) λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των πράξεων (συναλλαγών) που φορολογούνται και έχουν πραγματοποιηθεί εντός του ίδιου έτους, όλων των κατηγοριών των τίτλων που εμπίπτουν στη φορολόγηση.

ΠΗΓΗ  http://www.capital.gr/tax/gmessages/showTopic.asp?id=4843581&nid=2215794

Advertisements

One thought on “Πώς θα φορολογηθεί η υπεραξία μετοχών και τίτλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s