«Σπονδή» στους δανειστές οι ολιγάρχες ;

Της Νίκης Ζορμπά

Με ένα σχέδιο γενικών κατευθύνσεων τεσσάρων αξόνων προσήλθε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια συζήτηση δύο ωρών, η οποία κατά τον κ. Schulz, ήταν -μεταξύ άλλων-«κουραστική».

Το «τέλος» των ολιγαρχών

Ο ίδιος ο γερμανός αξιωματούχος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε σε συγκρούσεις και διαφωνίες μεν ( το αίτημα της Κυβέρνησης για κούρεμα του χρέους συγκαταλέγεται προφανέστατα σε αυτές), μα και ταυτίσεις απόψεων σε σειρά θεμάτων, αρχής γενομένης, από την διατυπωθείσα εμφατικά βούληση του Μαξίμου να πατάξει τη φοροδιαφυγή και την αφοροαποφυγή, δίνοντας τέλος στην ασυλία των ολιγαρχών.

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, διατράνωνε και προεκλογικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μείζον ζήτημα να μπει τέλος στο καθεστώς προστασίας των πλουσίων φοροφυγάδων, για το οποίο οι δανειστές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων.

Η Αθήνα κόμισε στο Βερολίνο δια του Αλέξη Τσίπρα την διαβεβαίωση ότι η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι από τις πρώτες της προτεραιότητες , γνωρίζοντας πως το μήνυμα που θα μεταφέρει επ αυτού ο M. Schulz στην A. Merkel, θα ικανοποιήσει εξόχως πολύ τη γερμανίδα καγκελάριο.

Προκειμένου να ενδυναμώσει μάλιστα το επιχείρημά του και να πείσει ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει κενό γράμμα η εξαγγελία, ο Πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ειδικό πόστο στο κυβερνητικό σχήμα με αποκλειστική αρμοδιότητα το «σαφάρι» των φοροφυγάδων , παραπέμποντας στην υπουργοποίηση του Παναγιώτη Νικολούδη.

Δώστε χρόνο

Τι ζήτησε εις ένδειξη συμπαράστασης ο Πρωθυπουργός από την άλλη πλευρά; Χρόνο, για να συνεχίσει η διαβούλευση και να δώσει τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής γραφής του.

Σύμφωνα πάντως από τις δηλώσεις του κ. Schulz, πράγματι η «σπονδή» στο Βερολίνο, έπιασε καθώς δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος από τη σχετική εξαγγελία του Α. Τσίπρα, τονίζοντας μάλιστα ότι ένας από τους λόγους που η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα έχει διαρραγεί, είναι η φοροδιαφυγή των πλουσίων σε βάρος των χειμαζόμενων Ελλήνων.

Κατά τα λοιπά, το ίδιο γενικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο του Eurogroup (συναντώνται στις 13.00), με την εξειδίκευση των μέτρων να αναλαμβάνει να διαπραγματευτεί αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο οδικός χάρτης της διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς πάντως, όπως τον παρουσίασαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει:

1. Κατάθεση ενός ελληνικού σχεδίου ευρύτατων μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητες: α) την καταπολέμηση της διαφθοράς, β) την αποκατάσταση της διαφάνειας, γ) σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, δ) απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

2. Τήρηση πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020.

3. Χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης από:

– Ευρωπαϊκό επενδυτικό new deal, συμπληρωματικό στο πακέτο Juncker
– Συναινετικό αναπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014 – 2020
– Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που μπαίνει από το σύμφωνο σταθερότητας.

4. Αναγκαία μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους: Ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s