Το πρόγραμμα–«γέφυρα» για την εκτόνωση της κρίσης και ο ρολος των Η.Π.Α.

Χρειάστηκε λιγότερο από μια εβδομάδα για να ξεκαθαρίσουν τα μέτωπα και οι θέσεις των  εμπόλεμων πλευρών, σε αυτόν τον ιδιότυπο διαπραγματευτικό πόλεμο που ξεκίνησε με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή. Στην μια εμπόλεμη πλευρά βρίσκεται το Βερολίνο και οι στενοί σύμμαχοι του, όπως ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. Στην άλλη η κυβέρνηση Τσίπρα, με βασικό σύμμαχο το Podemos και τις κινήσεις αλληλεγγύης στην Ευρώπη, αλλά και έναν κρυφό υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων σε ότι αφορά τον τερματισμό της πολιτικής λιτότητας: τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Από την καθημερινή αρθρογραφία των αμερικανικών εφημερίδων μέχρι τις επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, οι Αμερικανοί έχουν βρει την ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράζουν την αντίθεση τους με την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρά χαρτιά που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αντίπαλη πλευρά ξεκινάει από θέση υπεροχής, διαθέτοντας το ισχυρότατο όπλο της οικονομίας. Μερκελικότερες της Μέρκελ είναι οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και ιδίως της Ισπανίας, που έχει να αντιμετωπίσει το ανερχόμενο Podemos: το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει ενθαρρύνει τις ανάλογες φωνές στον νότο και ,αν πετύχει, ο πρωθυπουργός Ραχόι αναμένεται να ηττηθεί στις  εκλογές στο τέλος της χρονιάς.

Μεταξύ των δύο πλευρών κινούνται οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις, από τους προέδρους  της Γαλλίας και της Ιταλίας μέχρι τον ομόλογο τους στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς. Ολάντ και Ρέντσι εκμεταλλεύονται την στροφή στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας για να ζητήσουν χαλάρωση της λιτότητας από την Μέρκελ. Αλλά αν στον πόλεμο υπάρξει αποφασιστική μάχη, θα πάρουν το μέρος της. Τόσο ο Ολάντ όσο και ιδίως ο Ρέντσι πιέζονται από τις αριστερές πτέρυγες των κομμάτων τους και μια ενδεχόμενη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα τους δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα.

Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, οι δύο πλευρές εμφανίζονται αδιάλλακτες στις θέσεις τους. Το Βερολίνο, όπου υπάρχει διακομματική συμφωνία ότι πρέπει να υπάρξει μικρή χαλάρωση στον ελληνικό κορσέ, εμφανίζεται αμετακίνητο σε ένα από τα βασικότερα ελληνικά αιτήματα, το κούρεμα του χρέους. Την ίδια θέση επανέλαβε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γ. Βαρουφάκη. Η Μέρκελ  δέχεται πιέσεις από την αντί-ευρώ δεξιά της και γι’ αυτό-όπως εξήγησε και ο «μεσολαβητής» Σουλτς στον Α. Τσίπρα- δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση που θα έδινε όπλα στους αντιπάλους της ότι «χρεώνει» τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Πιθανότατα όμως να δεχθεί  μέτρα ελάφρυνσης και κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αποπληρωμή του χρέους να συνδυαστεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή η μείωση των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητούνται από την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Πάντως τους ερχόμενους μήνες, το χρέος θα αποτελέσει ένα βασικό ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το δεύτερο βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η οποία δήλωσε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από την προηγούμενη ούτε να συνομιλήσει πλέον με την τρόικα. Η σχετική δήλωση Βαρουφάκη ήταν επηρεασμένη και από αυτήν του επίτροπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να αντικατασταθεί από μια «δομή με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση» και φαίνεται ότι οι μέρες της τρόικας έχουν τελειώσει, με την μορφή που την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αλλά στο θέμα της τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης το «μπρα ντε φερ» θα είναι ισχυρό, όταν μάλιστα ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η εκπλήρωση τους θα επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο διαθέτουν ένα ισχυρότατο χαρτί, το πρόβλημα της ρευστότητας,  με  κρίσιμη ημερομηνία την 1η Μαρτίου(η ελληνική πλευρά ζητά πίστωση χρόνου που δεν θα θεωρηθεί παράταση, γιατί τότε θα έπρεπε να επιστρέψει η τρόικα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση στην οποία είχε συμφωνήσει η επόμενη κυβέρνηση). Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να ζητήσει την παράταση παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει την δημοσιονομική πειθαρχία με μέτρα τα οποία είναι  προσφιλή σε όλους τους Ευρωπαίους, ανεξαρτήτως χώρας ή κομματικής τοποθέτησης: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, περιορισμός των καρτέλ και των προνομίων της ελληνικής ολιγαρχίας, ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο.

Τις επόμενες ημέρες τόσο ο Α.Τσίπρας στις συναντήσεις κορυφής όσο και ο υπουργός του των Οικονομικών θα ζητήσουν ακριβώς ένα «πρόγραμμα γέφυρα» ανάμεσα στο παλιό και σε αυτό που θα ακολουθήσουν αν υπάρξει συμφωνία. Θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα μερικών μηνών που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα. Αν το πρόγραμμα-γέφυρα γίνει δεκτό η κρίση θα εκτονωθεί, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

ΠΗΓΗ   http://tvxs.gr/news/ellada/programma-%E2%80%93-gefyra-gia-tin-ektonosi-tis-krisis

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ανησυχία προκαλεί στο Λευκό Οίκο, η επιδείνωση της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία –με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής- πιστεύει ότι έχει εντολή από το λαό να τερματίσει το λεγόμενο «Ελληνικό Πρόγραμμα» και να αναιρέσει τα αβάστακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση ζητά να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξευρεθεί άμεσα λύση, διότι επηρεάζεται η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ήταν εξαιρετικά προσεκτικός κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μίλησε με σύνεση για την ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η λιτότητα, η οποία έχει καθηλώσει την ελληνική και άλλες οικονομίες χωρών της Ευρώπης. Βεβαίως υποστήριξε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στο θέμα αυτό βρίσκεται απέναντι στον κ. Τσίπρα, καθώς βλέπουν διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και τα μέτρα που απαιτούνται για να διασωθεί η ελληνική οικονομία. Ο Αμερικανός ηγέτης –όπως είπε ο εκπρόσωπός του- «ως επί το πλείστον επικεντρώθηκε κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να είναι αυτό προς το συμφέρον των λαών» (εννοεί της Ευρώπης).

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο, δεν συμφώνησαν ποτέ με τη συνταγή της λιτότητας, την οποία εισήγαγαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στις χώρες του νότου με απαίτηση των ηγετών των χωρών του βορρά. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός του των Οικονομικών συνδύασαν στις ΗΠΑ την ανάπτυξη με τον εξαφανισμό της λιτότητας και το πείραμά τους πέτυχε. Το θέμα της λιτότητας αποτέλεσε πολλές φορές βασικό θέμα των συγκρούσεων του κ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν με την Αγγελα Μέρκελ.

Την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκε μία μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη στάση των Αμερικανών, όταν στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου τέθηκε το θέμα της ανακοίνωσης της Αθήνας ότι θα σταματήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές. Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είχαν γίνει στο μεταξύ πρώτο θέμα στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και είχαν αρχίσει να επηρεάζουν και τη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε αντίδραση για τη συγκεκριμένη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, και επέλεξε να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές, όπως είπε, την κατάσταση.

«Ο Πρόεδρος (Ομπάμα) τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Επομένως», τόνισε ο κ. Ερνεστ, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνησηγια να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».

Σε ότι αφορά την επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου, που ζητά ο κ. Τσίπρας, ο Λευκός Οίκος είναι προσεκτικός και αποφεύγει ανάμειξη στις υπόθέσεις της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων «ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις».

Ο Λευκός Οίκος παραμένει σε συνεχή επαφή με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες για τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την πρόοδο, που πέτυχε ήδη η Ελλάδα, όπως είπε χαρκατηριστικά ο κ. Ερνεστ.

ΠΗΓΗ   http://mignatiou.com/2015/02/stin-ouasigkton-pistevoun-oti-i-elliniki-krisi-tha-ektrochiasi-tin-pagkosmia-ikonomia/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s