Η ΕΚΤ κρίνει τις αντοχές της Ελλάδας ως τον Απρίλιο.-Συνεχιζεται η ιδιοτυπη σταση πληρωμων τους για τα 2 δις που επρεπε να επιστρεψουν!

Στη γνωστη προκρούστεια λογικη κινουνται τις τελευταιες ωρες τα μηνυματα απο Φρανκφουρτη και Βερολινο προκειμενου να καμψουν τη νεα ελληνικη κυβερνηση.Πιστευω οτι το θεμα της επιστροφης των κερδων της ΕΚΤ στην Ελλάδα ειδικα πρεπει η κυβερνηση να το ανεβασει πολυ επικοινωνιακα και για πρακτικους και για συμβολικους λογους καταγγελοντας τους Ευρωπαιους οτι ειναι αυτοι τελικα που δεν τηρουν τις συμφωνιες και κανουν σταση πληρωμων οι ιδιοι στην Ελλαδα προκειμενου να αλλάξει το παραδειγμα στην Ευρωπη και να δειξει τις θεμελιωδεις αντιφασεις των Ευρωπαιοων που τελικα δημιουργουν οι ιδιοι τρυπες στο προυπολογισμο της Ελλαδας που μετα απαιτουν συμφωνιες και μετρα για να καλυφθουν οι δικες τους υπαναχωρησεις.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Ενα δύσκολο ταμειακά δίμηνο έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διευκολύνει σήμερα ή στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της την κατάσταση, διευρύνοντας, τόσο τη δυνατότητα των τραπεζών να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια, όσο και την πρόσβαση τους στον ELA.

Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι Financial Times σε χθεσινό τους δημοσίευμα, επικαλούμενοι δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να αυξήσει το όριο εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά 10 δις ευρώ, ενώ προσκόμματα φαίνεται να υπάρχουν και στο αίτημα απόδοσης στην Ελλάδα ποσού 1,9 δις ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ.

Το ποσό αυτό, επρόκειτο να αποδοθεί στην Ελλάδα το 2014, αλλά η αποδέσμευσή του είχε συναρτηθεί με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του Προγράμματος, η οποία έχει βγει από την κυβερνητική ατζέντα. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης τώρα, συνδέουν την αποδέσμευση αυτού του ποσού με την ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν επιβεβαιωθεί η σκληρή στάση της ΕΚΤ, τα πράγματα για τα ταμειακά διαθέσιμα ζορίζουν επικίνδυνα, την ώρα που τα μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων του προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είναι.

Πηγές της Καραγεώργη Σερβίας αναφέρουν ότι η υστέρηση των εσόδων και τον Ιανουάριο θεωρείται δεδομένη και προς το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το μέγεθός της. Ανεπίσημες εκτιμήσεις για νέα τρύπα εσόδων της τάξεως ακόμα και του 1 δις ευρώ δεν διαψεύδονται ως ανεδαφικές, με την υποσημείωση πως «τίποτα δεν θα μας εξέπληττε»… Το ταμείο όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Το άδειο ταμείο

Παρά το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το «πορτοφόλι» του Δημοσίου παρά μόνο σε εμπόλεμη κατάσταση, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων είναι σε οριακό σημείο, κάτω των 2 δις ευρώ και ο Μάρτιος περνάει «στα κόκκινα».

Οι υποχρεώσεις σε αναχρηματοδοτήσεις εντόκων γραμματίων, τόκους και χρεολύσια από την άλλη πλευρά τρέχουν.

Το Φεβρουάριο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου φθάνουν στα 4,36 δισ. ευρώ και το Μάρτιο έρχονται άλλα7,27 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο ΟΔΔΗΧ και ΓΛΚ θα πρέπει να διαχειριστούν ανάγκες 2,4 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων (η πρώτη στις 6 Φεβρουαρίου 1 δισ. ευρώ και στις 13 επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ), 900 εκατ. ευρώ για τόκους και 1 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια προς το ΔΝΤ.

Το Μάρτιο απαιτούν αναχρηματοδότηση τρία έντοκα γραμμάτια και πληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τόκους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ λήγει και ένα ομόλογο που δεν είχε ενταχθεί στο PSI (78 εκατ. ευρώ).

Κι όλα αυτά θα πρέπει να καλυφθούν χωρίς τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ την οποία η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα λάβει πολύ απλά διότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ η πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου.

Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr εντός του επόμενου 15νθημέρου θα υπάρξει έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων, ώστε να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού.

Παρ ότι η κυβέρνηση διαθέτει την εφεδρεία της χρήσης τόσο των διαθεσίμων του Κοινού Κεφαλαίου Ασφαλιστικών Οργανισμών όσο και τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, επιδιώκει μια γρήγορη συμφωνία «γέφυρα» με την Ευρώπη η οποία θα επιτρέπει στις τράπεζες να καλύψουν με άνεση τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών όσο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση.

Το τι επιθυμεί η κυβέρνηση να περιέχει μια συμφωνία «γέφυρα» το περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στον Γάλλο ομόλογό του κ. Μ. Σαπέν στην πρόσφατη συνάντησή τους. Σήμερα αναμένεται το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού οικονομικών με τον Μάρτιο Ντράγκι ενώ αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο να δει τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, η Ελλάδα ζητά από την ΕΚΤ να διευρύνει το πλαφόν κατοχής εντόκων γραμματίων από τις εγχώριες τράπεζες κατά 10 δις ευρώ (σ.σ από 15 σε 25 δισ. ευρώ). Επιπρόσθετα ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στον ELA και αποδέσμευση των κερδών από επαναγορά ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, σύμφωνα με αναλυτές, για μαξιμαλιστικό αίτημα με το οποίο η Ελλάδα προσέρχεται στη μικρή διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ. «Αν εγκριθεί υπέρβαση κατοχής εντόκων ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου καλύπτονται άνετα ως τα τέλη Μαρτίου, εκτός και αν τα έσοδα του προυπολογισμού κατακρημνισθούν» αναφέρει στο Euro2day αναλυτής μακροοικονομικών.

Για να συνεχισθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών στον ELA και να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν και άλλα έντοκα γραμμάτια θα πρέπει η κυβέρνηση να παράσχει δεσμεύσεις στην ΕΚΤ, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν αναφέροντας χαρακτηριστικά «η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα»

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και τραπεζικών στελεχών που θυμίζουν ότι το 2012 είχαν επιτραπεί αντίστοιχες υπερβάσεις στην κατοχή εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες, αλλά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων από την τότε κυβέρνηση.

Ο έλεγχος πρόσβασης στον ELA και το πλαφόν για κατοχή εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες αποτελούν τα δύο μεγάλα όπλα της ΕΚΤ, μέσω των οποίων μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Αν η ΕΚΤ δεν επιτρέψει στις τράπεζες να διευρύνουν τις θέσεις τους σε έντοκα γραμμάτια τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα θα δοκιμασθούν εντός Μαρτίου, σύμφωνα με αναλυτές, στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διαπραγμάτευση.

…και ο ELA

Μεγάλες προβλέπονται και οι ανάγκες των τραπεζών για άντληση ρευστότητας από τον ELA. Μόνο η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται από 1ης Μαρτίου ως ενέχυρα τις εγγυήσεις Δημοσίου σημαίνει ότι θα πρέπει να αντληθεί πρόσθετη ρευστότητα από τον ELA τουλάχιστον 20 δις ευρώ.

Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός συμφωνημένου προγράμματος την 1η Μαρτίου και η εκροή καταθέσεων συνεχισθεί το ποσό της άντλησης από τον ELA θα εκτιναχθεί σε επίπεδα υψηλότερα των 40 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από 15 ημέρες η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την προσφυγή στον ELAγια τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ως το ποσό των 10 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1300552/h-ekt-krinei-tis-antohes-ths-elladas-os-ton.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s