Οι δυστοπικες προφητειες του Ray Kurzweil,η Τεχνητη Νοημοσύνη,η Μοναδικοτητα και ο αντιλογος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία. Τώρα είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Η έκρηξη των υπολογιστικών δυνατοτήτων πολλαπλασίασε τη δύναμη των διακομιστών κατά ένα δισεκατομμύριο φορές σε διάστημα μόλις 31 χρόνων, καθιστώντας πιθανό ότι μια τεχνητή νοημοσύνη ανώτερη από τη δική μας θα προκύψει στις επόμενες δεκαετίες.

Οι Gafa (Google, η Apple, το Facebook και το Amazon), οι κολοσσοί του Διαδικτύου, καθώς και η IBM, έχουν επενδύσει μαζικά στον τομέα. Ηγέτης είναι η Google, της οποίας ο επικεφαλής μηχανικός Ray Kurzweil πιστεύει ότι μια τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) με αυτο-επίγνωση AI, που θα είναι ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από όλα τα ανθρώπινα μυαλά στον πλανήτη, θα συντρίψει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το 2045. «Θα κάνουμε μηχανήματα με λογική, που θα σκέφτονται και θα κάνουν πράγματα καλύτερα από ό,τι εμείς», προσθέτει ο Sergey Brin, ένας από τους συνιδρυτές της Google.

Αυτή είναι μια ανησυχητική προοπτική. Ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, λέει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη» από τα πυρηνικά όπλα. Για να ανταγωνιστεί με τα ρομπότ, η Google προτείνει τον διανθρωπισμό, δηλαδή την μετατροπή των ανθρώπων σε cyborgs (ανθρωπόμορφα ρομπότ).

Ο Kurzweil προβλέπει ότι, μέχρι το 2035, θα έχουμε εμφυτεύματα nanobots στους εγκεφάλους μας και θα συνδέονται με τους νευρώνες μας για να «αναβαθμίσουμε» τόσο τις ψυχικές όσο και τις σωματικές μας δυνατότητες. Σκοπός θα είναι να μας αποτρέψουν από το να είμαστε (πολύ) κατώτεροι από τις μηχανές και έτσι να μας προστατεύσουν από το να μετατραπούμε σε σκλάβους τους –κάτι σαν το σενάριο του Matrix. Οι αναβαθμισμένες τεχνολογίες θα είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε κάποια αυτονομία. Παραδόξως, το απόλυτο εργαλείο για την αποφυγή της υποταγής της ανθρώπινης φυλής θα είναι επίσης και το μέσο της αυτοκτονίας της. Το υβρίδιο ανθρώπου –ΑΙ θα σήμαινε πράγματι τον θάνατο του βιολογικού ανθρώπου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει και μία ακόμα σημαντική απώλεια: το χρήμα. Στις αξιοκρατικές κοινωνίες μας, η διαφορά στις πνευματικές ικανότητες είναι, δικαίως ή αδίκως, ο κύριος λόγος για το μισθολογικό χάσμα και το χάσμα κεφαλαίου. Αλλά η AI θα διαλύσει αυτή την έννοια. Τελικά, η ανθρώπινη νοημοσύνη θα συγκριθεί γελοία με εκείνη των μηχανών. Το ερώτημα λοιπόν είναι, σε έναν τέτοιο κόσμο θα δεχθούμε ότι μερικοί άνθρωποι κερδίζουν 1.000 φορές περισσότερα από άλλους; Αν δεχτούμε τα nanobots εγκεφάλου της Google, ποια θα είναι η νομιμότητα για κάθε διαφορά εσόδων μεταξύ των ανθρώπων, αφού η απόδοσή μας θα συνδεθεί με τη δύναμη των ενισχύσεων του εγκεφάλου μας, και όχι με τις εγγενείς ιδιότητες μας;

Εκτός αυτού, η κοινωνία που θα καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι μια κοινωνία χωρίς δουλειά, η οποία θα καταστήσει την απλή λειτουργία του χρήματος άχρηστη. Αν είμαστε σε θέση να μιμηθούμε ένα δισεκατομμύριο επιστήμονες που ασχολούνται με τον καρκίνο σε μια σειρά από σκληρούς δίσκους, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ποια θα είναι η αξία ενός ανθρώπου ογκολόγου;

Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα δημιουργούνται και θα παράγονται από τις μηχανές με έναν απείρως πιο αποτελεσματικό και αναβαθμισμένο τρόπο σε σχέση το τι μπορεί ένα ανθρώπινο ον. Το αξιοκρατικό σύστημα θα εξαφανιστεί. Και πώς να οργανώσεις τη διανομή του κεφαλαίου, αν είναι αδύνατο το μέρισμα; Η καλύτερη λύση θα είναι αναμφίβολα η ίση ανακατανομή των αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ατόμων, ένα είδος κομμουνισμού όπου οι παροχές θα δίνονται σε όλους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και όχι ανάλογα με την εργασία τους. Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη -και όχι οικονομολόγοι όπως ο Thomas Piketty – θα βάλουν τέλος στο μισθολογικό χάσμα. Ο καπιταλισμός απλά δεν θα επιβιώσει από τις ευφυείς μηχανές.

ΠΗΓΗ   http://www.lemonde.fr/sciences/article/2015/01/12/l-intelligence-artificielle-va-tuer-l-http://www.antinews.gr/ANTIMAGAZINE/giati-i-texniti-noimosuni-tha-skotosei-ton-kapitalismo/

Και ο αντιλογος σ’ αυτο το βιντεο.

Advertisements

2 thoughts on “Οι δυστοπικες προφητειες του Ray Kurzweil,η Τεχνητη Νοημοσύνη,η Μοναδικοτητα και ο αντιλογος.

  1. Αυτά είναι επιστημονική φαντασία. Ας μην μπερδεύουμε την ικανότητα αυτόματων (προγραμματισμένων) υπολογισμών με την συνείδηση. Το ον είναι κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο κομπιουτεράκια μαζί..
    Άλλος είναι ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνολογίας.
    Η δυνατότητα στις εστίες εξουσίας να αυτονομηθούν από τις ανθρώπινες κοινωνίες ως προς την παραγωγή των βιοτικών αγαθών και το στρατό.
    Μέχρι στιγμής και ο πιο στυγνός δικτάτορας εξαρτάται από ανθρώπους που θα καλλιεργήσουν τη γη, θα κατασκευάσουν μηχανήματα, θα οδηγήσουν τανκς ή θα ελέγξουν την πορεία ενός πυραύλου. Εκεί βρίσκεται και η δύναμη των ανθρώπων, ότι αν συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και συνεργαστούν, μπορούν να τον ανατρέψουν. Φανταστείτε όμως ένα κόσμο όπου η εξουσία έχει ρομπότ για ΟΛΕΣ τις παραγωγικές διαδικασίες, ρομπότ για αυτοεπιδιόρθωση και παραγωγή μηχανημάτων και ένα στρατό από drones….. δε θα χρειάζεται τους ανθρώπους, ούτε θα μπορούν να την ανατρέψουν αφού δε θα ενέχονται σε κανένα κατασταλτικό μέσο… Αυτό με τρομάζει, γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθούν οι πολυεθνικές πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s