Αντιδράσεις προκαλεί η στάση της ΕΚΤ μεταξύ στελεχών των διεθνών αγορών και οικονομολόγων.

Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η στάση της ΕΚΤ μεταξύ στελεχών των διεθνών αγορών και οικονομολόγων, με την απόφασή της να εγκρίνει ρευστό για τις ελληνικές τράπεζες μόνον μέσω του εργαλείου ELA και να πάψει να δέχεται εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ή ελληνικά ομόλογα, από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά (οπότε λήγει η τελευταία ανανέωση δανείου).Όπως σχολιάζεται ανοιχτά ήδη στα κοινωνικά μέσα, πρόκειται για καθαρά πολιτική θέση και μάλιστα ταύτιση με την γερμανική γραμμή κι όχι για υπεύθυνη στάση μιας Κεντρικής Τράπεζας και μάλιστα της Κεντρικής Τράπεζας για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, άρα και την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, αν ήταν θέμα φερεγγυότητας των τραπεζών, τότε προφανώς δεν θα είχαν πάρει την έγκριση από τα αρμόδια όργανα της ΕΚΤ, αφού πέρασαν πρόσφατα από τα stress test της ΕΚΤ, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν  επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Συνεπώς γιατί μειώνεται η δυνατότητα δανεισμού, αφού οι τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες; Η απάντηση της ΕΚΤ το λέει ξεκάθαρα και είναι πράγματι πολιτικός ο λόγος που επικαλείται: Ότι δηλαδή, η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος.

H EKT υποστηρίζει ότι «για την ώρα δεν μπορεί να υποθέσει ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία»…

Αλλά εδώ έρχονται όσοι αντιδρούν για να σχολιάσουν, ότι ατή δεν είναι στάση Κεντρικής Τράπεζας που δουλειά της είναι να λειτουργεί ως ο τελευταίος δανειστής, αν τυχόν υπάρξει βραχυχρόνια ανάγκη. Είναι το τελευταίο καταφύγιο των τραπεζών δηλαδή, αν δεν μπορύν να πάρουν δάνειο από την αγορά.

Η ΕΚΤ μοιάζει να το ξεπερνά αυτό με το επιχείρημα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αφού υπάρχει η δυνατότητα του εργαλείου ELA. Δηλαδή ότι μπορεί να της δανείσει η ΤτΕ κι έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα πιστώνοντας την ΤτΕ.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει οικονομολόγους και στελέχη των διεθνών αγορών, να επιμείνουν ότι η ΕΚΤ ξεπέρασε ήδη τον ρόλο της ασκώντας πολιτική στραγγαλισμού και ταυτιζόμενη με τα γερμανικά συμφέροντα και τελικά έπαψε να είναι μία ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι, ένας κεντρικός τραπεζίτης.

ΠΗΓΗ  http://www.thepressproject.gr/article/72503/I-EKT-pauei-na-einai-aneksartiti-kai-Kentriki-Trapeza

Advertisements

One thought on “Αντιδράσεις προκαλεί η στάση της ΕΚΤ μεταξύ στελεχών των διεθνών αγορών και οικονομολόγων.

 1. Σε πολλούς συμπολίτες μας δημιουργήθηκε η εντύπωση πως για πρώτη φορα η Ελλάδα διαπραγματεύται σοβαρά και ότι για πρώτη φορα έχουμε ελπίδες επιτυχίας μιας ελάφρυνσης.

  Εγώ πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πήγε χωρίς κανένα επιχείρημα στην διαπραγμάτευση, ή μάλλον πήγε με δήθεν επιχειρήματα που κατέπεσαν πριν διατυπωθούν, ας τα πάρουμε με την σειρά.

  1. Έχουμε νωπή και συγκεκριμένη λαϊκή εντολή.

  E και? Αυτοί λαϊκή εντολή δεν έχουν? Σε τελική ανάλυση αν η λαϊκή εντολή δημιουργεί λύσεις ας ψηφίσουμε ένα κόμμα με πρόγραμμα την καταπολέμηση του καρκίνου και ας τους στείλουμε με αυτή την λαϊκή εντολή να διαπραγματευτούν με τους γιατρούς …..

  2. Ένα Grexit είναι ασύμφορο και για τους ίδιους.

  Μερικοί το λέμε από το 2012, δεν υπάρχει ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπάρχει ντόμινο μονο στην περίπτωση παραμονής της με τους δικούς της όρους. Το Grexit έχει κόστος αλλά η παραμονή της με κάθε κόστος είναι δεκάδες φορές πιο ακριβή.

  3. Μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση με την προηγουμενη κυβέρνηση.

  Αυτό θα ήταν επιχείρημα αν η Ελληνική πλευρά εννοούσε με την λέξη μεταρρυθμίσεις το ίδιο πράγμα που εννοούν οι εταίροι μας. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, δεν είναι ηλίθιοι για να μην καταλάβουν πως εσύ με την λέξη μεταρρύθμιση εννοείς κρατικοποίηση την στιγμή που αυτός εννοεί ιδιωτικοποίηση!

  4. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει.

  Το πρόγραμμα που δήθεν δεν έβγαινε είχε περάσει την χωρα στην ανάπτυξη, στα πλεονάσματα, σε θετικό εμπορικό ισοζύγιο και σε έξοδο της χώρας στις αγορές. Άλλο δεν το αντέχει άλλο ο λαός, άλλο δεν βγαίνει.

  5. Υπάρχουν τρόποι να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς να μετακυληθεί το κόστος στους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

  Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες, δεν υπάρχει χρήμα από τον αέρα, το χρήμα πάντα το πληρώνει κάποιος. Το ότι επίσημα Έλληνας υπουργός εξέφρασε τέτοια θέση έχει εκληφθεί από μερικούς ως απίστευτου μεγέθους ασχετοσύνη και από άλλους ως χοντρό δούλεμα. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση κανεις δεν κάθεται καν να συζητήσει σοβαρά τέτοιες αρλούμπες.

  Η Ελλάδα πάει στην διαπραγματεύσεις γυμνή από επιχειρήματα, σε δύσκολη οικονομική θέση, με άπειρους ως γελοίους διαπραγματευτές και με την αντίπαλη πλευρά να έχει χάσει την υπομονή της πριν ακόμα αυτοί που πάνε τώρα να διαπραγματευτούν αναλάβουν την εξουσία.

  Βλέπετε σε αυτή την χωρα από την στιγμή που άρχισε η κρίση δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να διαπραγματευόμαστε αλλά ποτέ να μην υλοποιούμε μέτρα!

  Το αποτέλεσμα προβλέπεται τραγικό για την Ελλάδα μιας και η πιθανότητα μιας συντομοτάτης κρίσης τύπου Κύπρου απομακρύνεται. Ο λόγος είναι ότι στην Κύπρο έγινε η κρίση όταν βγήκαν στην εξουσία αυτοί που μπορούσαν να υλοποιήσουν πρόγραμμα, στην Ελλάδα μόλις εξελέγησαν αυτοί που δεν μπορούν, και δεν αρκούν μόνο μερικές μέρες με κλειστά ATM για να αλλάξει η πρόσφατα διατυπωμένη λαϊκή βούληση …..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s