Ο «παγκόσμιος πόλεμος» για τους Οίκους Αξιολόγησης.

1,5 δισεκατομμύριο δολάρια θα πληρώσει ο Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor’s για τις παραπλανητικές αξιολογήσεις που είχε κάνει στα «τοξικά» προϊόντα, που κάλυπταν αμερικανικά στεγαστικά δάνεια.
Τα προϊόντα αυτά ενοχοποιούνται για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, από την οποία χιλιάδες επενδυτές, σε όλο τον κόσμο, έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Standard & Poor’s θα καταβάλει ισόποσες πληρωμές ($687,5 εκατομμύρια) στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και σε 19 αμερικανικές πολιτείες.
Το αμερικανικό κράτος έκανε μήνυση στον Οίκο Standard & Poor’s μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για συμβιβασμό.
Κατηγορούσε την εταιρεία ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2004 και Οκτωβρίου 2007 είχε «μαλακώσει» πολύ τα κριτήρια με τα οποία έδινε τα AAA, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επενδυτές να θεωρούν ασφαλείς επενδύσεις τις τοποθετήσεις σε «τοξικά» προϊόντα που κατέληξαν να έχουν μηδενική αξία.
Επίσης, ο Οίκος θα καταβάλει $125 εκατομμύρια στο συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνια.
Ο παγκόσμιος πόλεμος για την …αξιολόγηση
Η πρόσφατη αξιολόγηση της ρωσικής Gazprom  απο τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης Dagong Global επανέφερε στο προσκήνιο την μάχη των εταιριών αξιολόγησης. Ρωσία,Κίνα αλλά και οι BRICS προσπαθούν ανοικτά πλέον να σπάσουν την παντοδυναμία  των Fitch Ratings, Standard & Poor ‘s, και Moody’s Investors Service δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά.
Η Ρωσία και η Κίνα λειτουργούν ήδη τους δικούς τους οργανισμούς αξιολόγησης, αλλά τώρα σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.  Η ομάδα των χωρών BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- έχει επίσης μελετήσει την δημιουργία δικού της οργανισμού αξιολόγησης. Και ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο σχεδιαζόμενος ρωσο-κινεζικός οργανισμός αξιολόγησης θα μπορούσε να διευρυνθεί ως ένα μεγαλύτερο σχέδιο των BRICS.
Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν μια πιθανή στροφή μακριά από τους τρεις μεγάλους, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Η Dagong Global, ο κινεζικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κατατάσσει ήδη ορισμένες χώρες με διαφορετικό τρόπο από τους τρεις μεγάλους. Το 2013, υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Α-, πέντε βαθμίδες κάτω από την ήδη αμφιλεγόμενη αξιολόγηση για ξένο συνάλλαγμα AA + της Standard & Poor’s. Νωρίτερα φέτος, η Dagong Global έδωσε στην Ρωσία βαθμολογία Α, θεωρώντας την έτσι πιο φερέγγυα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο  κινεζικός οίκος αξιολόγησης πρόσφτα έδωσε στην ρωσική Gazprom την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ, με αναγνώριση σταθερής μακροπρόθεσμης προοπτικής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του κινεζικού οίκου, οι δυτικές κυρώσεις δεν ασκούν ουσιώδη επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.Η βαθμολογία δείχνει την ισχυρή ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης πλούτου από την Gazprom, και «τον πολύ χαμηλό βαθμό απόκλισης μεταξύ των διαθέσιμων πηγών αποπληρωμής και τον πλούτο των δυνατοτήτων». Ο κινεζικός οίκος αναφέρει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ κατά της Ρωσίας θα έχουν μικρή επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της Gazprom, καθώς η αξιοπιστία της, σε τοπικό και ξένο νόμισμα είναι πολύ υψηλή.
Σε δήλωσή της η Gazprom αναφέρει πως «η απόκτηση τέτοιου βαθμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον κινεζικό οίκο Dagong, θα επεκτείνει περαιτέρω την επενδυτική βάση στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, σε χρεόγραφα της Gazprom όπως των συνταξιοδοτικών ταμείων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των επενδυτικών ταμείων και των τραπεζών, ενω θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των ασιατών επενδυτών στην εταιρεία».
ΠΗΓΗ   http://www.paratiritis.gr/content/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B1%CF%8E%CE%BD
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s