Guardian:Ελλάδα και Βαρουφάκης θέλουν υποστηρικτές, όχι συμπάθειες.

«Ελλάδα και Βαρουφάκης θέλουν υποστηρικτές, όχι συμπάθειες», τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα…

Τι κατάφερε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ στην περιοδεία του στην Ευρώπη; Όχι πολλά, απαντά η βρετανική Guardian, καθώς, όπως λέει, αυτό που κατάφερε να συγκεντρώσει ήταν μερικές «διθυραμβικές κριτικές για το ντύσιμό του» και σχόλια για «το μοντέλο της γλυκιάς λογικής που πρόβαλε στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε». Στην ουσία όμως τι γίνεται, διερωτάται το άρθρο.

Ο Σόιμπλε χθες ξεκαθάρισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας εξάντλησαν τα όριά τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και κάλεσε την Αθήνα να αυτοβοηθηθεί. Την ίδια ώρα, στον Βαρουφάκη «κλήρωσε» το δύσκολο έργο να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του Γερμανού ομολόγου του ότι οι δυο τους συμφώνησαν ότι… διαφωνούν.
Από τη Φρανκφούρτη ήρθε η βόμβα με τα ελληνικά ομόλογα, την ώρα που οι τράπεζες μπορούν μεν να παίρνουν ρευστότητα, αλά με υψηλότερο επιτόκιο μέσω του ELA. Το μήνυμα από την ΕΚΤ, σαφές: Θα κάνουμε σκληρό παιχνίδι, δε θα αλλάξουμε τους κανόνες μας και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, πλησιάζει γοργά, γράφει η Guardian.

Το τέλος του μήνα πλησιάζει ως ένα πραγματικό και επικίνδυνο σημείο καμπής. Το μήνυμα του Σόιμπλε ήταν ένα ξεκάθαρο όχι στο σχέδιο – γέφυρα. Το ενδεχόμενο ρήξης Ελλάδας – Ευρώπης ήταν πάντα ορατό, τώρα ό,ως είναι εντονότερο από ποτέ. Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει γρήγορα.
Σε έναν λογικό κόσμο, καταλήγει η Guardian, το σχέδιο – γέφυρα που πρότεινε ο Γ. Βαρουφάκης θα ήταν η τέλεια ιδέα. Γιατί το να προσπαθεί κανείς να επιλύσει το ελληνικό χάος μέσα σε τρεις εβδομάδες είναι καθαρή τρέλα. Όσοι καταθέτες έχουν απομείνει στις ελληνικές τράπεζες, θα εξαφανιστούν. Η έκκληση Βαρουφάκη για «λίγο διάστημα ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία» ακούγεται ως τίποτα παραπάνω από απλή, κοινή λογική. Το να επεκταθεί η χρηματοδότηση της Αθήνας μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν θα κόστιζε και πολλά, επισημαίνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση. Αν η ΕΚΤ περιορίζεται από την εντολή που έχει λάβει, οι πολιτικοί μπορούν πάντα να βρουν κάποιο «τερτίπι»: άλλωστε το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν…

ΠΗΓΗ  http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/europi/item/219678-guardian-o-baroufakis-stirizetai-stin-koini-logiki

Advertisements

One thought on “Guardian:Ελλάδα και Βαρουφάκης θέλουν υποστηρικτές, όχι συμπάθειες.

 1. Αφιερωμένο στους ηλίθιους που την προηγούμενη εβδομάδα πανηγύριζαν για στήριξη Ομπάμα που κάλεσε τη Μέρκελ στην Ουάσινγκτον για την κάνει νταντά… έρχεται και η σειρά του ρώσικου αδειάσματος!

  Στροφή προς την πλευρά των δανειστών κάνουν και οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο Αμερικανός πρέσβης την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

  Η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει ότι «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης».

  Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς του.

  Το κείμενο της Αμερικανικής Πρεσβείας

  «Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέηβιντ Ντ. Πηρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

  Ο Πρέσβης κ. Πηρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, και Βαρουφάκη από τον Βοηθό Υφυπουργό κ. Νταλήπ Σινγκ από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  Ο Πρέσβης κ. Πηρς συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ» τόνισε ο Πρέσβης κ. Πηρς».

  Ξαφνική στροφή μετά τις δηλώσεις για… στύψιμο της Ελλάδας

  Σημειωτέον ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προ ημερών είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας με στόχο να τον ακούσει το Βερολίνο.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ελλάδα και είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να πιέζονται οι χώρες που βρίσκοντα σε λιτότητα.

  «Δεν μπορείς να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο κ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

  Παρέμβαση και από Μπάιντεν: Αγωνιώ για τις μεταρρυθμίσεις

  Σε αντίστοιχο κλίμα και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μίλησε για την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

  «Ελπίζω και αγωνιώ να ακούσω για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να δρομολογήσουν ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης».

  Τη Δευτέρα η Μέρκελ στην Ουάσινγκτον

  Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο με την Ελλάδα να είναι ένα από τα «καυτά» θέματα της συνάντησής τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s