Ποια θα ήταν η συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει οι δύο πλευρές;

Ανάμεσα στις αμέτρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς αξιωματούχους, κάποιος είπε στον κ. Τσίπρα: «Πρόσεξε πολύ τι θα πεις την Κυριακή στις προγραμματικές σου δηλώσεις. Πρόσεξε, γιατί θα σε ακούνε πολλοί!».
Κι όπως του εξήγησε, όλη η Ευρώπη περιμένει τις αποψινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, για να διαπιστώσει αν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί για να καταλήξει σε μια συμφωνία ή αν είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τους ισχυρούς της ευρωζώνης, διεκδικώντας μέχρι τέλους εκείνα για τα οποία είχε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις του.
Σύμφωνα με το Βήμα, «Αν ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, τότε θα πρέπει να την περιγράψει σαφώς στις προγραμματικές δηλώσεις του» υπογραμμίζουν μιλώντας στο «Βήμα» κοινοτικές πηγές. Και όπως εξηγούν, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν θα πρέπει να περιγράφουν τις δικές του επιδιώξεις, αλλά το πλαίσιο των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει για να κλείσει μια ενδιάμεση συμφωνία πριν από τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει το Μνημόνιο.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε για να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και για να λάβει το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες της επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ποια θα ήταν όμως η συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες έχουν χαράξει οι δύο πλευρές;
Αυτή περιλαμβάνει τέσσερα απλά βήματα, τα οποία όμως προς το παρόν δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

1. Η κυβέρνηση συμφωνεί στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, παρατείνοντάς το για τέσσερις ακόμη μήνες, χωρίς την υποχρέωση λήψης νέων μέτρων.

2. Στη νέα ενδιάμεση συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, πλην ίσως ορισμένων που θα μπορούσαν να μετατεθούν για την οριστική συμφωνία που θα καταρτιστεί ως τον Ιούνιο και μετά την οριστική λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

3. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τεκμηριωμένες δράσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και πλήρη κοστολόγηση των ελαφρύνσεων που έχει ήδη εξαγγείλει. Επίσης θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της και τις αγορές πως αυτή τη φορά θα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεν θα προσπαθήσει απλώς να ροκανίσει χρόνο, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν.

4. Η ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και η οριστική που θα καταρτιστεί το αργότερο ως τον Ιούνιο, θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται και να αξιολογείται από εντεταλμένους συμβούλους των δανειστών, έστω και αν αυτό δεν θα γίνεται με τη μορφή και τις διαδικασίες με τις οποίες το έκανε ως τώρα η Τρόικα.

ΠΗΓΗ   http://bankingnews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/item/181367-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-juncker-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1.html

Advertisements

One thought on “Ποια θα ήταν η συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς να θίξει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει οι δύο πλευρές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s