Η Ελλάδα στο επίκεντρο της G20.

Στην Κωνσταντινούπολη και τη συνεδρίαση της G20 μεταφέρεται το ελληνικό ζήτημα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω το Grexit δηλώνει ο γ.γ. του ΟΟΣΑ. Το κοινό άρθρο των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας και οι πιέσεις στους Ευρωπαίους.

Το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων της G20, που ξεκινά σήμερα Δευτέρα τη συνεδρίασή της στην Κωνσταντινούπολη. Το κοινό άρθρο των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Βρετανίας, όπως και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ αποδεικνύουν πως το θέμα της Ελλάδας αποκτά πλέον διεθνείς διαστάσεις με πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Νομίζω ότι υπάρχει ακόμη η ευκαιρία για όλες τις πλευρές να υπάρξει διαπραγμάτευση, αλλά νομίζω ότι μικραίνει πολύ γρήγορα. Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο εξόδου από αυτό» δήλωσε ο Timothy Adams, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της International Finance μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση, αλλά απαιτεί να επικρατήσει η ψυχραιμία, να πέσει η ρητορική και να ανεβάσουν όλοι τα μανίκια για σκληρή δουλειά για να βρεθεί λύση. Πιστεύω ότι υπάρχει λύση, αλλά αυτή η ρητορική δεν βοηθάει».

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε στο CNBC πως θα κάνει ότι μπορεί να αποτρέψει τη δραματική έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. «Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ, όλοι θέλουν να ευδοκιμήσει η Ελλάδα και να βγει από αυτό το βραχυπρόθεσμο τέλμα» είπε αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολιτικοί, ρυθμιστικοί και νομικοί περιορισμοί για την επίτευξη συμφωνίας.

«Δεν νοιώθω ότι υπάρχει πιθανότητα Grexit, αλλά σίγουρα θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποφευχθεί, γιατί δεν αισθάνομαι ότι θα λύσει κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα και δεν νομίζω πως είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew και ο Βρετανός ομόλογός του George Osborneσυνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal με το οποίο ζητούν – μεταξύ άλλων- από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο αξιωματούχοι καλούν επίσης τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να υπάρξει νέα ορμή για να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η συνολική Ήπειρος πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου» αναφέρουν οι δύο άνδρες.

Με τον… αέρα των δύο χωρών που έχουν ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση, οι αξιωματούχοι Βρετανίας και ΗΠΑ καλούν την G20 να προχωρήσει σε σε συγκεκριμένα βήματα. «Το μήνυμά μας προς την G20 είναι αυτό: Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να αναγνωρίσουν το συνολικό στόχο για ισχυρή, βιώσιμη και εξισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη» αναφέρουν οι δύο άνδρες συμπληρώνοντας ότι το  παγκόσμιο σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις κρίσιμους πυλώνες: υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, μεγάλες κινήσεις στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1302130/h-ellada-epikratei-sthn-atzenta-ths-g20.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s