Η ελληνική ευκαιρία των ευρωπαϊκών ελίτ.

Αν συγκρίνει κάποιος τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη την τελευταία δεκαετία και προσπαθήσει να βρει τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν πραγματοποιηθεί, θα μείνει πραγματικά έκπληκτος. Η κρίση στην Ουκρανία, ο οικονομικός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση, η σινορωσική προσέγγιση, η αντιπαράθεση Κίνας – Ιαπωνίας, η ισλαμική τρομοκρατία και η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, η προσπάθεια για προσέγγιση της Ρωσίας και της Κίνας, η αποσταθεροποίηση της Αφρικής είναι μερικές από τις πολλές αλλαγές οι οποίες κάνουν έκδηλη την επιστροφή της γεωπολιτικής.

Αν σε όλα αυτά τα μείζονα θέματα προσθέσει κανείς και τις αναταραχές στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, που απειλούν να ανατρέψουν τα οικονομικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, θα μείνει έκπληκτος όχι μόνο για το εύρος των αλλαγών, αλλά και την ταχύτητα και τη δυναμική τους. Θα περίμενε κανείς ότι η Ευρώπη έπειτα από μια μακρόχρονη εμπειρία ανταγωνισμών, θα ήταν μια νησίδα ομαλότητας και σταθερότητας σε αυτόν τον «νέο» κόσμο που βρίσκεται στα σκαριά. Αν όμως παρατηρήσει με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία πέντε χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο, τότε σίγουρα δεν έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται επαναπαυμένος στη μακαριότητα της κανονικότητας.

Η οικονομική κρίση που πέρασε στην Ευρώπη, στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, λειτούργησε ως θρυαλίδα εξελίξεων και ανακατατάξεων, καθώς ανέδειξε το αδιέξοδο μιας πολιτικής προσέγγισης που ξεκίνησε μερικές δεκαετίες πριν από τη Θάτσερ και σταδιακά άρχισε όχι μόνο να επηρεάζει, αλλά και να εγκαθιδρύεται στην ηπειρωτική Ευρώπη ως κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό δόγμα των ευρωπαϊκών ελίτ, ανατρέποντας τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα μπορούσε να ισχυριστεί μάλιστα ότι η τωρινή αναστάτωση που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντανάκλαση της αποτυχίας αυτού του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, το οποίο φαίνεται ότι ολοκληρώνει τον ιστορικό του κύκλο και αναζητά πλέον ένα καινούργιο σημείο ισορροπίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα των αλλαγών που έρχονται. Και φυσικά οι ευρωπαϊκές ελιτ, όντας απρόθυμες -όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ελίτ που βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου της αμφισβήτησης -να αποδεχτούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα και όχι τη γενεσιουργό αιτία του. Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη απτή ένδειξη των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η μοναδική.

Οι Ισπανοί του Podemos απειλούν την ισπανική πολιτική σκηνή όσο τίποτα άλλο από το 1970 και το κόμμα έχει αποφασίσει να κάνει τις επερχόμενες εκλογές τις πιο απρόβλεπτες των τελευταίων δεκαετιών. Ήδη το Podemos έχει καταφέρει να ταρακουνήσει το οχυρό που έχει το PSOE και το Ρ.Ρ. στην εξουσία από τότε που η Ισπανία έγινε μια πολυκομματική δημοκρατία το 1977. Αν μάλιστα αναλογιστούμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, με κυριότερες τη διαφορά μεγέθους (το μέγεθος της οικονομίας της Ισπανίας είναι σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Ελλάδας) και βαρύτητας (η ισπανική οικονομία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τότε εύκολα γίνονται αντιληπτές οι επιπτώσεις από μια ανατροπή του ισπανικού δικομματισμού. Κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει τους ευρωσκεπτικιστές, τόσο στη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία, αλλά και σε μια σειρά χωρών της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί είναι το απότοκο της αποτυχίας των επιλογών της ευρωπαϊκής ελίτ.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Και τα κέρδη τους σίγουρα θα είναι πολλά τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ευρώπη. Άλλωστε, λόγω μεγέθους, το κόστος ευκαιρίας που θα έχουν από μια πιο ευέλικτη στρατηγική στις συνομιλίες με τους Έλληνες αξιωματούχους θα είναι -σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν- πολύ μικρό. Το σίγουρο είναι ότι η ευρωπαϊκή Ιστορία βρίθει παραδειγμάτων τόσο αδιαλλαξίας όσο και ευελιξίας. Και στις δύο περιπτώσεις οι ηγεσίες των ισχυρών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις αλλαγές. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις κατάφεραν να τις καθυστερήσουν, αλλά σχεδόν πάντα το τίμημα αυτής της καθυστέρησης ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που απεκόμισαν.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνο ευκαιρία για τους Έλληνες να σταματήσουν τα προγράμματα λιτότητας, αλλά και για τους Ευρωπαίους ηγέτες να ελέγξουν με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος τις αλλαγές που επωάζονται και οι οποίες αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Η οδός της αδιαλλαξίας θα καταστήσει τους επόμενους που θα καθήσουν στην καρέκλα που σήμερα κάθεται η ελληνική αντιπροσωπεία περισσότερο προετοιμασμένους, αλλά και αποφασισμένους να τους αντιμετωπίσουν. Και αυτό μπορεί να είναι ολέθριο όχι μόνο για το μέλλον των ελίτ, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ίσως να είναι η τελευταία τους ευκαιρία να οδηγήσουν το ευρωπαϊκό καράβι στην ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στην περίπτωση που απεμπολήσουν την ευκαιρία αυτή, τότε οι «βόμβες» που ήδη έχουν βάλει στα ευρωπαϊκά θεμέλια θα ενεργοποιηθούν με καταστροφικά αποτελέσματα γι’ αυτούς.

ΠΗΓΗ  http://www.paratiritis.gr/content/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s