Ο Γιουνκερ θελει να μεγαλωσει και να κανει πιο δυσκαμπτη τη γραφειοκρατεια των Βρυξελλων…

Παρά τις φανερές αντιδράσεις, ο Jean-Claude Juncker παρουσιάζει 8σέλιδη ανάλυση στους Ευρωπαίους ηγέτες, αποκαθιστώντας προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης. Στο τραπέζι ο προϋπολογισμός της και οι νέοι θεσμοί του ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επανέφερε προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας την πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού μόνο για την ευρωζώνη και νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα.

Οι ιδέες αυτές, που παρουσιάζονται σε οκτασέλιδη «αναλυτική έκθεση» η οποία διανεμήθηκε στους ηγέτες της Ε.Ε. και εξασφάλισαν οι Financial Times, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Juncker σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά την ενάντια στις Βρυξέλλες ψυχολογία που επικρατεί σε πολλά κράτη μέλη.

Μολονότι στην έκθεση δεν γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις, εγείρονται αρκετά ζητήματα που ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Juncker μελετάει ορισμένες σκέψεις που είναι πολύ αντιδημοφιλείς σε αρκετές πρωτεύουσες.

Οι προσπάθειες περαιτέρω ενοποίησης και μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη πρακτικά πάγωσαν πέρσι, όταν ηρέμησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. έκαναν σαφές ότι υποφέρουν από μεταρρυθμιστική κόπωση.

Στο υπόμνημα του κ. Juncker όμως, το επιχείρημα είναι ότι η αποτυχία προόδου μπορεί να συμβάλλει στα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υποφέρει από ανάλογα προβλήματα.

«Η ευρωζώνη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση όπως οι ΗΠΑ, γεγονός που ίσως δείχνει ότι μια ατελής νομισματική ένωση προσαρμόζεται πολύ βραδύτερα από μια ένωση που έχει πιο ολοκληρωμένη θεσμική δομή» όπως αναφέρεται στο memo.

Ο κ. Juncker παρουσίασε το υπόμνημα στο πλαίσιο της προόδου που ζήτησε τον Οκτώβριο ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, για να πυροδοτήσει τις προσπάθειες ενοποίησης.

Οι δύο πρόεδροι, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, και τον Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Εurogroup, πρόκειται να παρουσιάσουν ένα πλήρες προσχέδιο για νέα μέτρα ενοποίησης σε ευρωπαϊκή σύνοδο τον Ιούνιο.

Αν και η πρόοδος ζητήθηκε επισήμως σε σύνοδο της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής σε πολλές πρωτεύουσες οι οποίες θα προτιμούσαν να μην επαναληφθούν οι ενίοτε καταστροφικές διαμάχες για το μέλλον του νομίσματος, που εκδηλώθηκαν στο ζενίθ της κρίσης της ευρωζώνης.

Εκτός του ότι επαναφέρει δύσκολα ζητήματα, το memo επιπλήττει επίσης τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την ολιγωρία στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με το επιχείρημα ότι οι «τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές» έχουν προκαλέσει «αντιπαραγωγικές επιδράσεις όσον αφορά την προθυμία των εθνικών κυβερνήσεων» να κάνουν αλλαγές.

«Μια νέα πολιτική συναίνεση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητα στην ευρωζώνη,» αναφέρεται στο memo.

Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο στο υπόμνημα είναι πιθανό να αποδειχθεί μια λίστα με ερωτήματα 11 σημείων, που δείχνει ότι πιθανότατα θα δοθούν πολύ δύσκολες πολιτικές μάχες στην ευρωζώνη. Διερωτάται κατά πόσον είναι επιθυμητός ένας νέος προϋπολογισμός για τη ζώνη του ευρώ, σκέψη στην οποία αντιστέκεται επί μακρόν το Βερολίνο.

Τίθεται επίσης το ερώτημα κατά πόσον χρειάζονται «νέοι ενιαίοι θεσμοί» για την ευρωζώνη, σκέψη που προωθεί το Παρίσι, αλλά συναντά σκεπτικισμό σε χώρες εκτός του ευρώ, όπως η Βρετανία, που φοβάται ότι θα διχάσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Παρά τις επανειλημμένες ενδείξεις ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αντιστέκονται σε νέους κανόνες που θα τις υποχρεώσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που θεωρείται από πολλούς ότι θα αντιστοιχεί σε προγράμματα τύπου μνημονίου, στο memo του Juncker τίθεται το ερώτημα αν χρειάζονται σκληρότεροι κανόνες για να εξασφαλιστεί η προώθηση των αλλαγών.

«Ποια εργαλεία είναι αναγκαία στις περιπτώσεις που οι εθνικές πολιτικές συνεχίζουν, παρά την επιτήρηση του διοικητικού πλαισίου, να πηγαίνουν καταστροφικά χαμένες;» αναφέρεται στο υπόμνημα. «Υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποια μορφή θα μπορούσε να προβλεφθεί μια ισχυρότερη ενιαία δικυβέρνηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;».

Διαφαίνεται επίσης ότι ο κ. Juncker μελετά την ιδέα του κοινοβουλίου ευρωζώνης, ρωτώντας πώς μπορεί να επιτευχθεί «υπευθυνότητα και νομιμότητα» με τον καλύτερο τρόπο σε μια «πολυεπίπεδη δομή» όπως η νομισματική ενοποίηση της Ε.Ε.

 ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1303694/sto-trapezi-nees-protaseis-enopoihshs-ths.html
Advertisements

One thought on “Ο Γιουνκερ θελει να μεγαλωσει και να κανει πιο δυσκαμπτη τη γραφειοκρατεια των Βρυξελλων…

 1. Ο Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, ο Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και ο Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ (δηλαδή οι επικεφαλής της Τρόικα), θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί που θα συγκροτήσουν την ομάδα διαπραγμάτευσης των δανειστών και θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά η οποία θα εκπροσωπείται κυρίως από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, υποστηρίζει η εφημερίδα Ημερησία.

  Την ελληνική πλευρά συνδράμει και η Lazard η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Από την πλευρά των δανειστών θα βρίσκεται και ο Τόμας Βίζερ επικεφαλής του EuroWorking Group.

  Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για τους ίδιους που συγκροτούσαν μέχρι πρότινος την τρόικα η οποία, ωστόσο, θα… αλλάξει και όνομα. Οπως όλα δείχνουν θα ονομάζονται «θεσμικά όργανα» ή «θεσμοί της ΕΕ» («Institutions»). Οι συναντήσεις θα γίνουν σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή στις Βρυξέλλες και θα επιχειρεί να βρεθεί η χρυσή τομή για την συμφωνία – γέφυρα που θα κατατεθεί προς επικύρωση την επόμενη Δευτέρα.

  Η Αθήνα, πάντως, αρνείται οτι πρόκειται για επαφή με την “τρόικα”, καθώς πρόκειται για στελέχη σε τεχνικό επίπεδο, που θα συζητήσουν επί ενός νέου προγράμματος και όχι για παράταση του μνημονίου. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεή η σύνθεση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

  Πηροφορίες θέλουν το πρόγραμμα που θα συζητηθεί να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

  Από το Διεθνές Νομισματικό Γραφείο έγιναν γνωστές οι παρακάτω πληροφορίες:

  Το Ταμείο θα συμμετέχει σήμερα στην τεχνικού επιπέδου συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι η πρώτη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο, με δεδομένη τη θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά ότι δεν θα συζητήσει με τους απεσταλμένους των δανειστών, αλλά με τα αφεντικά τους.

  Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν, πληροφορηθήκαμε ότι οι πλευρές εξέφρασαν τις θέσεις τους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι διαμετρικά αντίθετες.

  Π.χ. το Ταμείο δεν λειτουργεί χωρίς Μνημόνιο, δεν λειτουργεί χωρίς Πρόγραμμα. “Δεν γίνεται. Δεν επιτρέπεται. Δεν αλλάζει αυτό”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Και να προσπαθήσει η κ. Λαγκάρντ να “παρανομήσει” τα μέλη του Δ.Σ. θα κάνουν επανάσταση.

  Κάτι άλλο επίσης πολύ σημαντικό, αφορά τις επιθεωρήσεις του Ταμείου που γίνονται στις διάφορες χώρες. Συζητήσεις γίνονται σε άλλες πόλεις αλλά οι επιθεωρήσεις γίνονται στη χώρα. “Αρα, πως θα γίνεται η δουλειά αφού το Ταμείο αποφασίστηκε ότι θα συμμετέχει¨, αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος.

  Πάντως, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με το Ταμείο, και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από τη μεριά του.

  http://mignatiou.com/2015/02/i-palia-troika-pethane-zito-i-nea-troika-idii-anthropi-idii-thesmi-idio-programma/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s