Το παρασκηνιο του γερμανικου τορπιλισμου στη συμφωνια Τσιπρα-Γιουνκερ.

Τα τρία τηλεφωνήματα Τσίπρα-Γιούνκερ, το ντιλ με Ντράγκι και η τρίπλα Ντάιζελμπλουμ που ανέτρεψε τα δεδομένα. Αποκλειστικό παρασκήνιο από το Eurogroup-θρίλερ. Ποιες κινήσεις αναμένονται από την Κομισιόν.

Η μυστική διπλωματία μεταξύ Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ξεκίνησε εδώ και 10 ημέρες όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Χθες κορυφώθηκε με τρία τηλεφωνήματα που σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές έγιναν μεταξύ του πρωθυπουργού και του κυρίου Γιούνκερ.

Η Κομισιόν όντως είχε την δική της πρόταση. Η οποία όπως αποκαλύπτουμε περιείχε την άμεση παράταση του δανείου (extension of the loan). Ούτε ενδιάμεση παράταση, ούτε προαπαιτούμενες πράξεις, prior actions και milestones.

Η πολυπόθητη λέξη «γέφυρα» θα υπήρχε μέσα στην συμφωνία ως μιαμεταβατική περίοδος κατά την οποία όλα θα συμφωνούνταν και σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο εάν ήταν για 2,3 ή 6 μήνες. Το θέμα για τη διάρκεια της γέφυρας σχετίζονταν αποκλειστικά από το κατά πόσο τα ταμειακά διαθέσιμα και οι εκκρεμείς δόσεις θα μπορούσαν να το καλύψουν.

Οι κκ Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν επί του κειμένου-πρότασης της Κομισιόν και στα ενδιάμεσα έγιναν κάποιες αλλαγές καθώς και ένα κλειστό γεύμα μεταξύ του κ. Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάιζελμπλουμ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση δόθηκε από τον κ. Γιούνκερ στους άλλους δύο. Ο κ. Ντράγκι έδειξε να συμφωνεί. Το ίδιο και ο κ. Ντάιζελμπλουμ.

Το Μαξίμου προφανώς ενημέρωσε τον υπουργό οικονομικών για τις εξελίξεις και ο ίδιος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση επ’ αυτού με τον κ. Μοσκοβισί και αργότερα μετείχε και ο κ. Ντάζελμπλουμ.

Όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Μέχρι που άρχισε η συνεδρίαση του Eurogroup, κανείς δεν προδίκαζε τι θα ακολουθούσε, καθώς η Ελλάδα ήταν τελευταία στην ατζέντα.

Ξαφνικά, ο κ. Ντάιζελμπλουμ κατέθεσε στο τραπέζι άλλη πρόταση η οποία έφερε μεγάλη έκπληξη στην ελληνική πλευρά που πιάστηκε απροετοίμαστη.

Ο κ. Γιούνκερ βρισκόταν ήδη εν πτήση για το Μόναχο και συνεπώς το κινητό ήταν κλειστό, ενώ ο κ. Μοσκοβισί δεν μπορούσε να πράξει τίποτα, καθώς αρμοδιότητα στην κατάθεση εγγράφων και προτάσεων ανήκει αποκλειστικά στον πρόεδρο του Eurogroup.

Η Ελληνική πλευρά αποφάσισε να διαρρεύσει το περιβόητο draft ώστε να δείξει την ενόχληση της για την «ντρίπλα».

Oπως μαθαίνουμε το κείμενο που τελικά έπεσε στο τραπέζι είχε την «βούλα» της Γερμανίας και των άλλων σκληροπυρηνικών χωρών που δεν σκοπεύουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να κάνουν βήματα πίσω.

Μάλιστα υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι «ούτε τελεία δεν πρόκειται να αλλάξει από το έγγραφο», ενώ διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να «ξεχάσει» ότι θα διαπραγματευτεί πάνω στο έγγραφο της Κομισιόν.

Το μπαλάκι στον… Γιούνκερ

Το Eurogroup έριξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά απειλώντας ότι έχει διορία μέχρι την Παρασκευή για να ζητήσει εξάμηνη παράταση. Ο κ. Βαρουφάκης πέταξε πίσω το μπαλάκι λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει πίσω το τελεσίγραφο και να διορθώσει τις λέξεις για τις οποίες διαφώνησε.

Το πραγματικό μπαλάκι όμως κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος της Κομισιόν που για τις επόμενες 48 ώρες θα πρέπει να βρει -με μυστική διπλωματία πάντα- την χρυσή τομή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Σόιμπλε με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος του Eurogroup κατάφερε να βρει την χρυσή τομή.

Ο ρόλος του προέδρου της Κομισιόν, όμως, του δίνει το δικαίωμα μόνο παρασκηνιακής διπλωματίας καθώς,θεσμικά δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν διαβουλευτεί πρώτα με όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Κάτι που θα επέφερε χάος…

Πάντως, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσουν οι διαρροές γιατί μόνο ζημιά κάνουν στη χώρα μας, ο κ. Βαρουφάκης «έδωσε» τον κ. Μοσκοβισί για ακόμα μια φορά.

Το παράξενο είναι ότι αυτή τη φορά ο κ. Μοσκοβισί δεν αρνήθηκε ξεκάθαρα. Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη πριν το Eurogroup και είχαν ανταλλαγή απόψεων αλλά «η απόφαση για ποιο έγγραφο θα κατατεθεί στο eurogroup ανήκει στον πρόεδρο του», καρφώνοντας και αυτός εμμέσως τον κ. Ντάιζελμπλουμ ότι ενώ είχε το έγγραφο -πρόταση της Κομισιόν, και συμφώνησε στην κλειστή συνάντηση με Γιουνκερ και Ντράγκι επί τούτου, στο τέλος έδειξε το «διπλό πρόσωπο». Μάλιστα, εκδοχές του κειμένου ήδη έχουν γίνει γνωστές.

Πάντως τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι όντως κρίσιμα καθώς και οι δύο πλευρές πρέπει να βάλουν «νερό στο κρασί τους» ώστε να φθάσουμε σε άλλο ένα έκτακτο Εurogroup την Παρασκευή και από εκεί η απόφαση να περάσει από τα πέντε κοινοβούλια της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1304748/germanikos-daktylos-sth-symfonia-tsipra-gioynker.html

Advertisements

One thought on “Το παρασκηνιο του γερμανικου τορπιλισμου στη συμφωνια Τσιπρα-Γιουνκερ.

 1. «Μια ακόμη κρίση, ένα ακόμη επίβουλο κύμα εξόδου κεφαλαίων. Στην Ελλάδα σήμερα, όπως στην Κύπρο πριν τρία χρόνια, οι καταθέτες αποσύρουν δεσμίδες χαρτονομίσματα για να τα βγάλουν από τη χώρα. Πριν από όλους, οι επενδυτές σπεύδουν να κάνουν ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις προς τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο του 2014 μόνο, στάλθηκαν στο εξωτερικό 7,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ», γράφει ο κ. Σιν, προσθέτοντας πως «το 2012 η Κύπρος βρέθηκε σε ανάλογη θέση. Οι εύποροι Κύπριοι (και οι ξένοι που είχαν καταθέσεις εκεί) προσπάθησαν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν από ρευστότητα οι τράπεζες της νήσου και να απειληθούν με χρεοκοπία. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου κράτησε το σύστημα ζωντανό δανείζοντας 11 δισ. ευρώ σε φρεσκοτυπωμένο χρήμα από το μηχανισμό που είναι γνωστός ως Emergency Liquidity Assistance. Τα κεφάλαια αυτά ήταν ουσιαστικά δανεικά από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, που τοποθέτησαν τα ευρώ στους νέους λογαριασμούς εκτός Κύπρου τους οποίους άνοιγαν οι επενδυτές που έφευγαν».

  «Χωρίς εκείνη την υποστήριξη, οι κυπριακές τράπεζες θα είχαν βουλιάξει και οι καταθέτες δεν θα είχαν τραβήξει άλλο ρευστό. Αποδείχθηκε ότι η έξοδος κεφαλαίων -χρηματοδοτημένη από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες- συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη 2013, όταν η κατάχρηση στο μηχανισμό της Ευρωζώνης διογκώθηκε τόσο που η ΕΚΤ δεν μπορούσε να την αψηφήσει και έτσι τράβηξε την πρίζα. Η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων. Χωρίς την γενναιοδωρία της ΕΚΤ, θα είχε υποχρεωθεί να το κάνει πολύ νωρίτερα. Μέχρι να κηρυχθεί αναξιόχρεος η Λαϊκή Τράπεζα, είχε λάβει 9,5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις του ELA», τονίζει ο επικεφαλής του Ifo.

  «Η κατάσταση δεν είναι τόσο ακραία ακόμη στην Ελλάδα, αλλά κατευθύνεται προς τα εκεί. Η έξοδος κεφαλαίων πρέπει να έχει αυξηθεί σημαντικά με το νέο έτος, καθώς το αίτημα της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας για περισσότερα χρήματα έτυχε ψυχρής υποδοχής στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος στο αποκαλούμενο σύστημα Target το οποίο χρωστούσε η ελληνική κεντρική τράπεζα προς το υπόλοιπο ευρωσύστημα στα τέλη Ιανουαρίου. Γνωρίζουμε όμως ότι οι υποχρεώσεις της ΕΚΤ προς την γερμανική Bundesbank στο σύστημα Target εκτινάχθηκαν κατά 55 δισ. ευρώ, με την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης. Αυτό σημαίνει τεράστια εισροή χρήματος προς την Γερμανία. Ένα τμήμα εξ αυτών πιθανότατα προήλθε από την Ελλάδα», συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «η ομοιότητα είναι ανησυχητική. Για να ξεπληρώσει όσα χρωστούσε στους νομισματικούς θεσμούς της Ευρωζώνης, η Κύπρος εν συνεχεία έλαβε 10 δισ. ευρώ από ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο συγκέντρωσαν οι κυβερνήσεις των μελών της Ευρωζώνης. Οταν το συμβούλιο της ΕΚΤ έπιασε στο αγκίστρι τους φορολογούμενους, τα κοινοβούλια δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να τους καλύψουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό στην Ελλάδα».

  «Την περασμένη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΚΤ περιόρισε την δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας να δανείζει φρεσκοτυπωμένο χρήμα προς τις εμπορικές τράπεζες. Προηγουμένως αυτό επιτρεπόταν, εφόσον δίνονταν σε αντάλλαγμα τα χρεόγραφα που εξέδιδε ή εγγυόταν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τα ενεργητικά που εγγυάται το ελληνικό κράτος δεν κρίνονται πλέον αποδεκτά ως εγγυήσεις. Η πρόσβαση στην εθνική μηχανή εκτύπωσης χρήματος προφανώς έχει αξιοποιηθεί ήδη, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια εύπορων Ελλήνων, τραπεζών και διεθνών επενδυτών να ξεφύγουν από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βυθίζεται. Ομως για να αντισταθμίσει την απαγόρευση, η ΕΚΤ επέτρεψε στην ελληνική κεντρική τράπεζα να διαθέσει έως 65 δισ. ευρώ σε πίστωση ELA προς τις εμπορικές τράπεζες, υπό τον ίδιο έκτακτο μηχανισμό, όπως στην Κύπρο πριν τρία χρόνια», συνεχίζει.

  «Μολονότι η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι υπεύθυνη για την αποπληρωμή είναι η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τους πόρους που θα μπορούσε να αντλήσει η ελληνική κεντρική τράπεζα για να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το υπόλοιπο ευρωσύστημα, εάν δεν μπορέσουν οι τράπεζες να ξεπληρώσουν τα ELA. Η ελληνική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι «κατέχει» περίπου 38 δισ. ευρώ από απόθεμα του ευρωσυστήματος σε χρήμα των κεντρικών τραπεζών, με την έννοια ότι δικαιούται την σταθερή ροή των εσόδων από τόκους που παράγει. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα έχει δικαίωμα στις αποδόσεις επί 4 δισ. ευρώ μετοχικού κεφαλαίου, περιλαμβανομένων των αποθεματικών αποτίμησης. Αυτό δημιουργεί ένα έλλειμμα 23 δισ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Σιν, επισημαίνοντας πως «έτσι επαναλαμβάνεται το λάθος της Κύπρου, όπου οι πιστώσεις ELA ξεπερνούσαν κατά 244% το ποσό που ήταν σε θέση να ξεπληρώσει η κεντρική τράπεζα».

  «Η ΕΚΤ χορηγεί μια πρόσκαιρη ανάσα στις ελληνικές τράπεζες που ειδάλλως θα ήταν χρεοκοπημένες, και το κάνει με κίνδυνο για τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης. Εντέλει είναι οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης που, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη τους, διαθέτουν πιστώσεις με δικό τους κίνδυνο, για να βοηθήσουν τους εύπορους Έλληνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ασφάλεια. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στην ελληνική κεντρική τράπεζα να ζει με παραπάνω από όσα έχει. Η βοήθεια προς τις εμπορικές τράπεζες της χώρας θα πρέπει να περιοριστεί στα 42 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει εν συνεχεία να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίου για να σταματήσει την έξοδο κεφαλαίων και να κρατήσει τις τράπεζές της στο αξιόχρεο. Το κυπριακό παράδειγμα δεν πρέπει να επαναληφθεί», καταλήγει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s