Τι υποσχέθηκε στους εταίρους ο Βαρουφάκης και τι ζητά για αντάλλαγμα.

Τι υποσχέθηκε στους εταίρους ο Βαρουφάκης και τι ζητά για αντάλλαγμα. Οι λεπτές ισορροπίες για το χρέος και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι ζητά για τις τράπεζες. Ποιες μεταρρυθμίσεις εγκρίνονται και ποια είναι «αγκάθια». Δέσμευση για 5,5 δισ. έσοδα από τη φοροδιαφυγή εντός του 2015.

Σε μια κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις η Αθήνα επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα που παρουσιάζουν τις θέσεις της στα δυο κρίσιμα Eurogroup που προηγήθηκαν αλλά και τα non paper που κατατέθηκαν. Επίσης έδωσε και επίσημα στη δημοσιότητα τα διαβόητα κείμενα ανακοινώσεων Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.

Η ελληνική πλευρά ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου καταθέτοντας τις απόψεις της για το πρόγραμμα γέφυρα στις οποίες εν πολλοίς διατήρησε και στο δεύτερο Eurogroup, στο οποίο υπήρξε προσαρμογή μετά και τα αποτελέσματα των τεχνικών συναντήσεων.

Ετσι παρουσίασε ένα πακέτο με το τι ζητά, τι δεν διαπραγματεύεται και παράλληλα έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της χρηματοδότησης. Δεν προχωρά σε αναλυτική κοστολήγηση πολλών από τα μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι, αλλά ζήτησε «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων για να βρει χρόνο να χαράξει τη στρατηγική της (με κάλυψη των εσόδων από το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα), περιορισμό του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% αλλά και δεσμεύτηκε να συγκεντρώσει φέτος 5,5 δισ. από φοροδιαφυγή και πάταξη λαθρεμπορίου. Παράλληλα εμμένει στην αξιοποίηση πόρων του ΤΧΣ από τον ενδιάμεσο δημόσιο φορέα για τα κόκκινα δάνεια.

Για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την τελική συμφωνία η Αθήνα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία του προϋπολογισμού, να μην κάνει κινήσεις στο θέμα του χρέους.

Αναλυτικά:

Μεταρρυθμίσεις

Σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι ελληνικές αρχές μπορούν να στηρίξουν την συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καταπολέμηση της διαφθοράς, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς ανταγωνιστικότητας.

Απαιτείται χρόνος τις ερχόμενες εβδομάδες ώστε η νέα κυβέρνηση να κάνει μια πιο λεπτομερή αποτίμηση των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει στους τομείς αυτούς. Θεωρεί βασικό κομμάτι της πολιτικής εντολής της να επιταχύνει την εφαρμογή αποφασιστικών ενεργειών πολιτικής που η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: την αποφασιστική αντιμετώπιση των φοροφυγάδων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για την βραχυπρόθεσμη εφαρμογή βασικών ενεργειών πολιτικής.

Η διαφορά στα εργασιακά

Οι τεχνικές συζητήσεις αποκάλυψαν πραγματικές διαφορές λογικής σε έναν περιορισμένο αριθμό ζητημάτων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα στην αγορά εργασίας είναι ακατάλληλη υπό την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. Θα προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με τεχνική βοήθεια από τον ILO, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων με τρόπο που συνάδει με την οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα καταγράφεται η ελληνική πρόταση για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Φόροι και Δημόσιο

Σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση στηρίζει τους στόχους για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς, όμως οι συστηματικές απολύσεις θα σταματήσουν. Σε ότι αφορά την φορολόγηση, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές ώστε να προστατεύσει τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Θα επανεξετάσει τις κλίμακες ώστε η φορολόγηση εισοδήματος να αυξηθεί προοδευτικά, και θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα επανεξεταστεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ.

Ο φορέας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και η αναπτυξιακή τράπεζα

Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν ορισμένους τομείς όπου υπάρχει γενική συμφωνία στους ευρύτερους στόχους, όμως θα ήθελαν να συζητήσουν νέες ιδέες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι πολιτικής του Μνημονίου Κατανόησης. Σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, οι αρχές θα ήθελαν να συζητήσουν την δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Assets για να διευθετηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για να στηρίξει τις επενδύσεις, η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα και της δημιουργόας μιας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Βιωσιμότητα του χρέους

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας ώστε να διασφαλίσουν υγιή δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, η εφαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Μνημόνιο Κατανόησης θα ήταν αντιπαραγωγική. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και 4,5% το 2016 θα έθεταν σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη (Δείτε όλη την πρόταση για το χρέος εδώ)

Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες – Υπόσχεση για 5,5 δισ. από τη φοροδιαφυγή

Σε ότι αφορά τα έσοδα, την προηγούμενη περίοδο κυριάρχησαν οι πολιτικές παρεμβάσεις, ποικίλης έντασης και από διάφορες πηγές που προωθούσαν την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου επηρέασαν την οικονομική δραστηριότητα και την είσπραξη φόρων. Η αστοχία στα έσοδα στο τέλος Ιανουαρίου άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αρχές εξετάζουν έκτακτες ενέργειες σε ότι αφορά την κινητοποίηση των εσόδων το 2015. Έως 5,5 δισ. ευρώ αναμένονται κατά τη διάρκεια του έτους χάρη στην ισχυρή προσπάθεια για 1) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς 2) τον καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλιών συναλλαγών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό 3) την μεταρρύθμιση της διαδικασίας είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών και 4) την εφαρμογή μιας πιο προοδευτικής φορολογίας στους πιο πλούσιους.

Οι αρχές προσβλέπουν σε διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτός ο στόχος εξαρτάται από την οικονομική σταθερότητα. Οι νέες δαπάνες (ανθρωπιστικό πακέτο) θα χρηματοδοτηθούν μέσω του επαναπροσδιορισμού των δαπανών και των περικοπών σε άλλα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Τοκοχρεολύσια

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015. Οι πληρωμές προς το ΔΝΤ καθώς και προς την ΕΚΤ και άλλους πιστωτές ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους.

Για να επιλυθούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, η κυβέρνηση προβλέπει συμφωνία με συνδυασμένη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος και του προγράμματος ELA (σε σχέση με την έκδοση εντόκων γραμματίων), του ΔΝΤ μέσω νέων εκταμιεύσεων και του Eurogroup για να επιτραπεί η αποδέσμευση των πόρων του ΤΧΣ που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Είμαστε βέβαιοι πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, στη βάση του επαρκούς κοινού εδάφους που αναγνωρίστηκε από τα τρία θεσμικά όργανα, στο περιεχόμενο του τρέχοντος Μνημονίου Κατανόησης, αναφέρεται.

Να σημειωθεί ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης εισηγήθηκε τα κέρδη της ΕΚΤ ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα να μεταφερθούν αυτομάτως στο ΔΝΤ, χωρίς να περάσουν από την αθήνα προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το Ταμείο.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1305240/oi-piso-grammes-ths-ellhnikhs-protashs.html

2 thoughts on “Τι υποσχέθηκε στους εταίρους ο Βαρουφάκης και τι ζητά για αντάλλαγμα.

 1. H υποχώρηση σε μια διαπραγμάτευση είναι λάθος. Λάθος είναι, επίσης, το να «δείξεις τα χαρτιά» σου από πολύ νωρίς. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει κάνει το δεύτερο λάθος ενώ είναι κοντά στο να κάνει και το πρώτο. Και όταν το κάνει, η «συμβιβαστική» λύση που θα βρεθεί θα είναι κατά βάθος, μια μεγάλη ήττα.

 2. Ο Λένιν έλεγε πως στην πολιτική δεν υπάρχει ηθική, παρά μόνο σκοπιμότητα. Δεν πρόλαβε όμως να περάσει ένας μήνας από τις εκλογές και ήδη πέντε δυνατά χαρτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τα έχει πάρει ο άνεμος της «αλλαγής».

  Και αν η διαγραφή ή ακόμα το κούρεμα του χρέους, που αποτέλεσε την προεκλογική σημαία του, εξαφανίστηκε ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι πέντε πρώτες «απάτες» που όσο και αν επιδιώκουν επικοινωνιακά να τις υποστηρίξουν, γρήγορα θα πέσουν και αυτές σαν τραπουλόχαρτα.

  Ψέμα 1ο

  Κατώτατος Μισθός 751 ευρώ (μεικτά)

  Πέρα από το γεγονός πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θεσπίσει για πρώτη φορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και πέρα από το ότι μια τέτοια πράξη ενδεχομένως να αυξήσει την ανεργία και να ρίξει του ανώτερους μισθούς προς τα κάτω, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε το θέμα στις σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ. Παράλληλα υπογράμμισε πως η σχετική ρύθμιση θα έρθει στο τέλος του 2016 και βλέπουμε.

  Ψέμα 2ο

  Αφορολόγητο 12.000

  Από τα εισοδήματα του 2015 τα οποία θα δηλωθούν το 2016 θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα φορολογική κλίμακα η οποία προβλέπει αφορολόγητο 12.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε κατά τις προγραµµατικές της δηλώσεις η αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Νάντια Βαλαβάνη. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί αναλυτές πρέπει να κρατήσουμε «μικρό καλάθι», μιας και η μεγάλη ήδη απώλεια εσόδων στα έσοδα του κράτους, ενδεχομένως να σπρώξει ακόμη πιο πίσω το σχετικό μέτρο.

  Ψέμα 3ο

  Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

  Το να καταργήσεις το όνομα ενός φορολογικού νόμου, δε σημαίνει πως θα πάρεις λιγότερα από τις τσέπες των πολιτών. Και αν ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόστηκε με λάθος τρόπο και με αδέξιους χειρισμούς, τον ΦMΑΠ , θα τον πληρώσουν όσοι διαθέτουν παραπάνω ακίνητα εκτός πρώτης κατοικίας, καθώς το (όποιο) αφορολόγητο αφορά μονάχα την πρώτη κατοικία.

  Δηλαδή, ένας με πρώτη κατοικία ας πούμε αξίας 180.000 ευρώ δεν θα πληρώσει ΦΜΑΠ, ενώ ένας με πρώτη κατοικία, μια γκαρσονιέρα αξίας 50.000 ευρώ και ένα άλλο ακίνητο (κληρονομιά στο χωριό ας πούμε) αξίας 50.000 ευρώ, θα πληρώσει ΦΜΑΠ για το δεύτερο ακίνητο, κι ας έχει συνολική περιουσία μικρότερη από τον πρώτο.

  Και πάμε να δούμε πως η επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα μέτρο της προηγούμενης κυβέρνηση, σε δική της πολιτική.

  Ψέμα 4ο

  Προστασία Πρώτης Κατοικίας

  Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, συνιστά ήδη αντικείμενο προστασίας, μέσα από ρυθμίσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά και μάλιστα έχει ήδη πάρει παράταση μέσα στο 2015. Ποιο είναι το νέο που κομίζει αυτή η κυβέρνηση;

  Ψέμα 5ο

  Ρύθμιση για τα Κόκκινα Δάνεια

  Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια έλαβε χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ύστερα μάλιστα από σκληρή μάχη με την Τρόικα. Προφανώς έγιναν και λάθη στην διαχείριση, αλλά είναι μια πρόβλεψη που έχει ήδη γίνει και στην οποία έχουν υπαχθεί χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.

  Σε αυτά τα πέντε μπορούμε να προσθέσουμε και πολλά άλλα, όπως το γεγονός πως η επαναφορά της 13ης σύνταξης είναι μικρότερη από το πρωτογενές πλεόνασμα που μοίρασε η κυβέρνηση Σαμαρά, με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

  Το ψέμα, λέει λαός μας έχει κοντά ποδάρια.

  Πριν κάνει λοιπόν η κυβέρνηση ένα New Deal με την Ευρώπη, ας κάνει πρώτα ένα New Deal με τον εαυτό της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s