H κομβικος ρολος του διατραπεζικου συστηματος Target 2 για την Ευρωζωνη.

Δυο πολυ σημαντικα ρεπορταζ που εξηγουν τη δυναμη που εχει αυτη τη στιγμη η Γερμανια εναντι των υπολοιπων εταιρων της Ευρωζωνης αλλα και το ποσα κινδυνευει να χασει αν τιναξει στον αερα ολο αυτο το οικοδομημα.
Johny F.
Αναλυτικα το ρεπορταζ
Γιατί το Βερολίνο δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Το κρυφό όπλο του Target 2 και πώς μπορεί να αιφνιδιάσει την Ευρώπη. Η ιδεολογική μάχη για τη λιτότητα και τα δίκαια αιτήματα της Αθήνας. Γράφει ο Α. Evans-Pritchard.
Aν η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ σε συνθήκες σύγκρουσης, πιθανότητα που αγγίζει το 50%, δεδομένων των συνεχών αρνήσεων του πυρήνα των πιστωτών να αναγνωρίσουν τη δική τους ευθύνη και τα στρατηγικά λάθη, δεν θα αποπληρώσει όχι μόνο τα πακέτα διάσωσης, αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις της μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2 (σ.σ. χρησιμοποιείται για το διακανονισμό των συναλλαγών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος) στην ΕΚΤ.Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Α. Evans-Pritchard, σε φυσιολογικούς καιρούς οι προσαρμογές στο Τarget 2 είναι ζήτημα ρουτίνας και γίνονται αυτόματα καθώς το χρήμα κινείται στην ευρωζώνη. Ωστόσο αν η νομισματική ένωση καταρρεύσει θα γίνουν «πυρηνικές».

Τα «χρέη» του Target 2 που οφείλει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΚΤ εκτοξεύτηκαν στα 49 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, καθώς επιταχύνθηκε η φυγή κεφαλαίων λόγω του φόβου για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να έχουν φτάσει τα 65 με 70 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είναι αναπόφευκτη σε ένα σενάριο Grexit, θα καταστήσει βέβαιες αυτές τις απώλειες. Ο γερμανικός λαός θα ανακαλύψει αμέσως πως ένα μεγάλο ποσό που είχε δεσμευτεί χωρίς να έχει γνώση για αυτό και χωρίς ψηφοφορία στην Bundesbank εξαφανίστηκε.

Τα γεγονότα θα επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη υποπτεύονταν οι πολίτες, ότι οι πολιτικοί τους είπαν ψέματα για το τι σημαίνει πραγματικά η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στη Νότια Ευρώπη και θα υποθέσουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας.

Αυτό θα συμβεί σε μια στιγμή όπου το αντιευρωπαϊκό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εμφανίζεται στο πολιτικό σκηνικό μπαίνοντας σε τέσσερα τοπικά κοινοβούλια, κάτι σαν ένα γερμανικό UKIP που απειλεί την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Hans-Werner Sinn, από το ινστιτούτο IFO, εμφανίζεται συχνά στο γερμανικό τύπο απευθύνοντας γοτθικές προειδοποιήσεις ότι το Target 2 είναι μια κρυφή διάσωση των πιστωτριών χωρών, αφήνοντας την Bundesbank και τους Γερμανούς φορολογούμενους εκτεθειμένους σε τεράστια ποσά. Μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει για να δυσφημιστεί. Η δικαίωσή του θα είναι διπλή.

Ένα παρόμοιο debate μαίνεται σε Ολλανδία και Φινλανδία. Ωστόσο τα μεγέθη που αφορούν τη Γερμανία είναι σημαντικότερα. Οι απαιτήσεις της Bundesbank στο Target 2 της ΕΚΤ έχουν εκτοξευθεί από τα 443 δισ. τον Ιούλιο στα 515 δισ. στις 31 Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο από αυτό το ποσό είναι από εκροές κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών σε γερμανικές, είτε κατευθείαν είτε μέσω Ελβετίας, Κύπρου και Μεγάλης Βρετανίας.

Ένα Grexit θα διέλυε το σύστημα. «Οι κίνδυνοι θα γίνονταν ξαφνικά πραγματικότητα δημιουργώντας μια πολιτική θύελλα στη Γερμανία», δήλωσε ο Eric Dor του Πανεπιστημίου της Λιλ. «Αυτό είναι το σημείο όπου η Bundestag θα αρχίσει να αμφισβητεί το όλο project του ευρώ. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι», προσθέτει.

Ο ίδιος εκτιμά πως ένα Grexit θα κόστιζε συνολικά 287 δισ. σε όλα τα «είδη» χρέους: Target 2, στα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, σε διμερή δάνεια, αλλά και σε δάνεια από το EFSF.

Oι αγορές είναι σχετικά ήρεμες. Οι αποδόσεις των ορτογαλικών, των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων παραμένουν παράξενα ήρεμες. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε και μπορεί να αναχαιτίσει κάθε σύννεφο εξαγοράζοντας 60 δισ. ομολόγων το μήνα.

Αυτό αγνοεί το μεγάλο άγνωστο. Θα αφήσει η Bundestag ή κάποιο κοινοβούλιο πιστώτριας χώρας τις κεντρικές τράπεζες να προμηθεύουν με απεριόριστη πίστωση μέσω του Target 2 λατινικά κράτη όταν το σύστημα έχει εκραγεί στην Ελλάδα.

Παράλληλα και η ΕΚΤ θα έχει πρόβλημα. Οι ζημίες από το Target 2 πρέπει να μοιραστούν. Η Bundesbank θα αναλάμβανε το 27%, η Γαλλία το 20%, η Ιταλία το 18% κ.λπ. Ωστόσο αυτά είναι αχαρτογράφητα νερά.

«Δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα επιτρέψουν στην Bundesbank ή στην ΕΚΤ να έχει αρνητικό κεφάλαιο. Θα απαιτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση και θα το θεωρήσουν άμεση ζημία για το γερμανικό κράτος», δήλωσε ο κ. Dor.

Αν συμβεί αυτό η Α. Μέρκελ θα βιώσει την άσχημη στιγμή -που έχει αποφύγει έως τώρα- να προσέλθει στο κοινοβούλιο και να ζητήσει πραγματικό χρήμα για να καλύψει τη ζημιά. Παράλληλα, θα πρέπει να περικοπούν άλλες δαπάνες ώστε να καλυφθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, αναφέρεται στο άρθρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πιο ισχυρό χαρτί από ό,τι νόμιζαν και δεν ντρέπεται να το παίξει. Η ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο έβραζε από ανυπακοή. «Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις υποσχέσεις μας στον ελληνικό λαό. Δεν θα συμβιβαστούμε και δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα», δήλωσε.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/specials/opinions/article/1305508/o-mystikos-asos-poy-krata-h-ellada.html

Οι πιστώσεις ELA και το Target II

Οι πιστώσεις ELA αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δεν ταιριάζει σε μία ένωση με κοινή νομισματική πολιτική – επειδή, με τη βοήθεια του, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν δάνεια στις εγχώριες τράπεζες, έναντι εγγυήσεων, τις οποίες όμως δεν αποδέχεται η ΕΚΤ λόγω της χαμηλής ποιότητας τους.

Για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια τα οποία σήμερα, παρά το ότι δεν ανακοινώνονται επίσημα, υπολογίζονται στο 1,55% – είναι δηλαδή κατά 1,5% ακριβότερα από τα βασικά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να επιβαρύνονται ετήσια με επί πλέον 1 δις € (στα 65 δις € που έχουν ήδη αντλήσει), συγκριτικά με τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης.

Επίσημα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν το ρίσκο από τις πιστώσεις ELA, αφού δεν αποτελούν στοιχείο της κοινής νομισματικής πολιτικής – με αποτέλεσμα να είναι δική τους η απόφαση παροχής ή μη. Εν τούτοις, εάν υπερβαίνουν τα 500 εκ. €, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ζητούν προκαταβολικά την έγκριση της ΕΚΤ – ενώ όταν οι ανάγκες ξεπεράσουν τα 2 δις €, τότε η ΕΚΤ έχει την ευθύνη της εξέτασης των δανείων, έτσι ώστε να διαπιστώσει εάν είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό σύστημα.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΚΤ, μετά από την υποβολή αιτήματος εκ μέρους της εκάστοτε εθνικής κεντρικής τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδας εν προκειμένω, μπορεί να τοποθετήσει ανώτατο όριο στις πιστώσεις ELA – οπότε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι ελεύθερες να παρέχουν δάνεια στις εμπορικές, χωρίς να εξετάζονται κάθε φορά από την ΕΚΤ, έως το συγκεκριμένο ποσόν. Εάν όμως η ΕΚΤ αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3 των μελών της (21 σήμερα με δικαίωμα ψήφου από τα 25 συνολικά, οπότε απαιτούνται 14 ψήφοι) πως οι πιστώσεις ELA είναι επικίνδυνες, μπορεί είτε να τις περιορίσει, είτε να τις απαγορεύσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη εξαντλήσει τα 65 δις €, θα έμεναν χωρίς ρευστότητα – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συναλλάσσονται με το σύστημα διακανονισμού πληρωμών της Ευρωζώνης (Target II), οπότε να μην εκτελούνται εμβάσματα στο εξωτερικό, να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις αναλήψεις των πελατών τους στο εσωτερικό κοκ.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα Target II στηρίζεται κυρίως στη γερμανική κεντρική τράπεζα – στην οποία η ΕΚΤ οφείλει σήμερα περί τα 515 δις €. Αυτό επεξηγεί καλύτερα την ισχύ του γερμανού υπουργού οικονομικών, συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους – αφού η δική του κεντρική τράπεζα στηρίζει το σύστημα (γράφημα).

Ευρωζώνη, ΕΚΤ – η εξέλιξη στις οφειλές από και προς την ΕΚΤ.
Περαιτέρω, η ΕΚΤ διακινδυνεύει την αξιοπιστία της όταν εγκρίνει τις ELA πιστώσεις, επειδή προϋποθέτουν πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας που παρέχονται είναι φερέγγυο – κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο σήμερα, λόγω του ότι στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών υπάρχουν μεγάλες επισφάλειες (κόκκινα δάνεια), χωρίς να έχουν ληφθεί υπ όψιν, όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια τους.

ΠΗΓΗ http://www.analyst.gr/2015/02/18/i-xreokopia-entos-tis-evrozonis/

Advertisements

One thought on “H κομβικος ρολος του διατραπεζικου συστηματος Target 2 για την Ευρωζωνη.

 1. Τη στρατηγική που ακολουθεί ο «τολμηρός» Γιάννης Βαρουφάκης προκειμένου να χαράξει μια νέα πορεία για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη σχολιάζει σε δημοσίευμά του ο Economist.

  Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στην πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως «Η ασθένεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα, είναι ότι το πρόβλημα της αφερεγγυότητας που αντιμετωπίζουν εδώ και πέντε χρόνια οι ελληνικές τράπεζες, μεταφράζεται ως πρόβλημα ρευστότητας».

  Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου, πρόκειται για μια από τις πολλές γκάφες που έχει κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης διότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμεριζόταν την άποψη του υπουργού τότε θα έπρεπε να σταματήσει να παρέχει οικονομική στήριξη στις ελληνικές τράπεζες οδηγώντας την χώρα στην χρεοκοπία. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι του ζήτησε να κρατήσει την άποψή του αυτή για τον εαυτό του.

  Ωστόσο, ο Economist σχολιάζει πως η γκάφα αυτή είναι μια άτυχη στιγμή από τις δεκάδες με τις οποίες έχει έρθει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα. Αλλά είναι απογοητευτικό, για μια κυβέρνηση με τόσο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, να οδηγήσει τελικά τη χώρα εκτός ευρώ, τονίζει το δημοσίευμα.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα είναι στενόμυαλη, αυτοκαταστροφική και αφελής αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί στην απειρία της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, κάποιοι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι έτοιμος για μια «κολοτούμπα», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία για αδράνεια, δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα. Ούτε έχει βοηθήσει παίζοντας παιχνίδια με τους εταίρους του στο Eurogroup.

  Και θα ήταν πολύ εύκολο για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη να πέσουν αμαχητί μπροστά στις απαιτήσεις των εταίρων τους, όμως εκείνοι συνεχίζουν να επιμένουν σε μια συμφωνία-γέφυρα.

  Ο χρόνος που απομένει για την Ελλάδα είναι ελάχιστος σύμφωνα με τον Economist διότι αν δεν συμφωνήσει τελικά η Ελλάδα με τους δανειστές της η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια για μερικούς μήνες, αλλά χωρίς περαιτέρω βοήθεια είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει για πολύ.

  Ωστόσο, το δημοσίευμα καταλήγει πως ούτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της θέλουν να την δουν να βγει από το ευρώ . Έτσι ο κ. Τσίπρας δεν έχει άλλα επιλογή από το να κάνει τελικά μια «κολοτούμπα» σε κάποια σημεία και να υποχωρήσει.

  Το πραγματικό όμως δράμα για τη χώρα είναι πως αν ο κ. Τσίπρας δείξει λίγη περισσότερη πυγμή τότε πραγματικά μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα καλύτερο μονοπάτι διότι η Ευρωζώνη χρειάζεται απεγνωσμένα μια εναλλακτική λύση ώστε να φύγει από το δρόμο της λιτότητας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s