Δημοκρατικό έλλειμμα: Το αναπόφευκτο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δυστυχώς ή μάλλον τραγικώς, όπως αποδεικνύεται περίτρανα τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα το Eurogroup της Δευτέρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπέσει, δίχως ίχνος υπερβολής ή λαϊκισμού, σε μια ιδιότυπη μορφή γερμανικής αποικίας.

Ό,τι δεν κατάφεραν οι γερμανικές πολιτικές ηγεσίες στρατιωτικά στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους το κατάφερε η σημερινή πολιτική γερμανική ηγεσία οικονομικά και κατ’ ακόλουθα πολιτικά. Κατάφερε να επικυριαρχήσει πολυεπίπεδα-και κυρίως πολιτικά-των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατορθώνοντας αρχικά να αναδειχθεί σε κυρίαρχη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη και εν συνεχεία εκμεταλλευόμενη πλήρως την οικονομική της υπεροχή να εδραιώσει την πολιτική της επικυριαρχία. Αυτή όμως η εθνικιστική γερμανική πολιτική με την οικονομική και συνακόλουθη πολιτική κατίσχυση είχε και έχει ως αποτέλεσμα, κάτι που φαίνεται εναργώς στην περίπτωση της Ελλάδας, να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα. Κάτι φυσικά που αντίκειται ευθέως στις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζει κατάφωρα τον αξιακό πυρήνα της.

Για αυτήν όμως την έκπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ιδιότυπη μορφή γερμανικής αποικίας σοβαρή ευθύνη φέρουν οι θεσμοί της όπως και οι υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες των κρατών-μελών. Αντί να διαβλέψουν εγκαίρως τον κίνδυνο για τη συνοχή της ίδιας της Ένωσης από την ασκούμενη εθνικιστική γερμανική πολιτική και συντονισμένα να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη γερμανική κυβέρνηση στην κοινοτική νομιμότητα, δηλαδή σε αυτά που προβλέπονται και επιτάσσονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και κανόνες για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαιρέτως, για διάφορους λόγους στοιχήθηκαν πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε για πρώτη φορά έντονα και ξεκάθαρα με την Κύπρο το 2013 και επαναλαμβάνεται τώρα με την Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ κανονιστικού και οντολογικού επιπέδου. Οι ιδρυτικές συνθήκες και εν γένει οι ευρωπαϊκοί κανόνες δυστυχώς έχουν εκπέσει σε γράμμα κενό και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, εξαιτίας κυρίως της γερμανικής πολιτικής, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε και για τις οποίες και χάρη των οποίων υπάρχει, που νοηματοδοτούν δηλαδή την ύπαρξή της.

Αν δεν υπάρξει βραχυπρόθεσμα σύγκλιση μεταξύ δεοντολογικού, όπως αποκρυσταλλώνεται και ενσωματώνεται στο κανονιστικό επίπεδο-στις ευρωπαϊκές συνθήκες και κανόνες ήγουν-και οντολογικού επιπέδου, δηλαδή ευρωπαϊκής πραγματικότητας, τότε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει και σύντομα μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Και αυτό θα επέλθει ανεξάρτητα από την επιτυχή ή όχι έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν παύσουν άμεσα να ενεργούν εξωθεσμικά και παράτυπα ως παρακολουθήματα της γερμανικής κυβέρνησης και οι υπόλοιπες πολιτικές ηγεσίες των άλλων κρατών-μελών δεν αλλάξουν άρδην τον πολιτικό τους προσανατολισμό διεκδικώντας το δικαίωμα τους στον αυτοκαθορισμό τους μέσω της δημοκρατίας-πάντα βέβαια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο-και ισότιμη θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εξάλλου προβλέπεται και επιτάσσεται σε κανονιστικό επίπεδο, τότε ακόμα και αν επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα αυτό δεν θα σημάνει τίποτα άλλο παρά μια μικρή παράταση ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν το αναπόφευκτο τέλος της.

Αν πραγματικά υπάρχει η βούληση η Ευρωπαϊκή Ένωση να μακροημερεύσει, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της πολιτικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης, τότε θα πρέπει άμεσα να γίνει μια ριζική μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει τις χαμένες της αξίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατάληξή της θα είναι προδιαγεγραμμένη και πολυεπίπεδα οδυνηρή.

ΠΗΓΗ  http://www.huffingtonpost.gr/michalis-skolianos/story_b_6714780.html?utm_hp_ref=greece

Advertisements

One thought on “Δημοκρατικό έλλειμμα: Το αναπόφευκτο τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 1. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΣΕΤΗΣ
  Αξιότιμε, κ. υπουργέ Παιδείας…
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ 18.02.2015 : 12:44
  Αξιότιμε κ. Αριστείδη Μπαλτά, σας παρακολουθώ από παλιά και προφανώς γνώριζα την αντίθεσή σας προς τον θεσμό των Συμβουλίων Ιδρυμάτων (Σ.Ι.) των ΑΕΙ. Περίμενα όμως, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, να σεβαστείτε τη δημοκρατία. Η προσμονή μου αυτή αυξήθηκε μετά τη δήλωσή σας ότι θα λάβετε υπ’ όψιν την εμπειρία των ΑΕΙ εξωτερικού και είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλη την Ε.Ε. τα πανεπιστήμια διοικούνται από Σ.Ι. Ομως, δεν θα προχωρήσω σε αυτό το σκέλος της συζήτησης, διότι θεωρώ άγονη μια ιδεολογική σύγκρουση, όπου ο καθένας θα εμμένει στα δικά του. Σας παραπέμπω στο άρθρο του κοινού μας συμμαθητή Αντώνη Εφραιμίδη («Κ», 15/1).

  Θέλω να επιστρέψω στο θέμα της δημοκρατίας. Ο θεσμός των Σ.Ι. είναι προϊόν του «νόμου Διαμαντοπούλου», μιας μεταρρύθμισης που δεν μας επεβλήθη από καμιά τρόικα, αλλά που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές. Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο νόμο ψηφισμένο με τέτοια πλειοψηφία. Την αντικρούσατε με το επιχείρημα: «η πλειοψηφία αυτή αγνόησε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πανεπιστημιακοί όλων των κομμάτων είχαν εκφράσει συστηματικά, πριν υποβληθούν στην κομματική πειθαρχία, την αντίθεσή τους στον νόμο». Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι λογαριάζετε μόνο τους «πανεπιστημιακούς όλων των κομμάτων», που είναι περίπου το 30% του συνόλου. Οι άλλοι, δηλαδή, δεν μετράνε; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

  Δεν αγνοείτε, βέβαια, τους τραμπουκισμούς φοιτητών και πανεπιστημιακών (και της δικής σας παράταξης), που υποχρέωσαν οι εκλογές για ανάδειξη των Σ.Ι. να γίνουν εκ του μακρόθεν, ηλεκτρονικά. Δεν αγνοείτε ότι η παράταξή σας (ενίοτε και η παράταξη της Ν.Δ.) κήρυξε αποχή από τις εκλογές. Δεν αγνοείτε ότι, παρά ταύτα, οι πανεπιστημιακοί μετείχαν ενθουσιωδώς: ΕΚΠΑ 79,3%, ΕΜΠ 65,5%, ΑΠΘ 75,4% και πάει λέγοντας. Ολα αυτά τα αποσιωπήσατε με τρόπο ελάχιστα δημοκρατικό. Γιατί; Η συνύπαρξή μας στο σχολείο, στο σχολικό αυτοκίνητο, στο Πολυτεχνείο, στα μεταπτυχιακά του Παρισιού, μου επιτρέπει να βεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν είσθε ψεύτης ή δημαγωγός. Μια ερμηνεία, λοιπόν, απομένει: πάσχετε από βολονταρισμό. Εκλαμβάνετε τις επιθυμίες σας για πραγματικότητα. Οπως, π.χ., όταν δηλώνατε ότι «οι ίδιοι που σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αν γίνει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Η πραγματικότητα σάς διαψεύδει: η υστέρηση φορολογικών εσόδων τον Γενάρη εκτινάχτηκε στα 936 εκατ. Ατυχώς, δεν είσθε ο μόνος στην κυβέρνηση που πάσχει από βολονταρισμό. Είναι αρρώστια που προσβάλλει αριστερούς που δεν είναι τυχοδιώκτες, αλλά αγνοί ιδεολόγοι. Για τη θέση σας, ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, σας απάντησε ο επίσης συμμαθητής μας Θάνος Βερέμης («Κ», 11/2). Εγώ θα σας πω μόνο ότι έρχεστε δεύτερος. Προηγήθηκε, μεταξύ άλλων, η ΟΛΜΕ που πάλεψε λυσσαλέα για τη διατήρηση της επετηρίδας στους διορισμούς εκπαιδευτικών, αντί των εξετάσεων του ΑΣΕΠ που αναζητούσαν την αριστεία. Ημουν με τον παιδικό μου φίλο Αριστείδη Μπαλτά στον ΣΥΝ, όταν μαζί αντικρούαμε την ΟΛΜΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s