Bloomberg:Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της με λιτότητα-Τα διδάγματα της ιστορίας

Ακόμη και η Γερμανία, ο Νούμερο 1 υπέρμαχος της λιτότητας, έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3% μόνο δύο φορές…
Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, μέσω της λιτότητας, αναφέρει άρθρο γνώμης στο Bloomberg.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν πρωτίστως έναν στόχο:
Η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να περιλαμβάνει έναν χαμηλό στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά ένα καθαρό μέτρο λιτότητας, μέσω από το οποίο κάθε κυβέρνηση προσδοκά ετήσια κέρδη, μέσω της φορολόγησης και χωρίς να περιλαμβάνονται οι δαπάνες.
Κατά τη διάρκεια των πακέτων διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ από 10% προηγουμένως, με μεγάλο κόστος τις περικοπές θέσεων εργασίας.
Οι όροι του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας προβλέπουν την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% έναντι του ΑΕΠ.
Κανείς δεν μπορεί εύκολα να πιστέψει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα – μόνο μια φορά το 2000 – κατόρθωσαν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να παράξουν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,6% έναντι του ΑΕΠ.
Ακόμη και η Γερμανία, ο Νούμερο 1 υπέρμαχος της λιτότητας, έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3% μόνο δύο φορές: Στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και στο πρώτο τρίμηνο του 2008.
Το 2011 το Ινστιτούτο του Κιέλου παρουσίασε μια μελέτη, για την περίοδο 1980 – 2010, για όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, σύμφωνα με την οποία:
– Ελάχιστες χώρες έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3%.
– Σχεδόν καμία χώρα δεν κατόρθωσε να διατηρήσει ένα πλεόνασμα πάνω από 5%.
«Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν όρια σε όσα μπορούν να πράξουν οι κυβερνήσεις», ήταν το συμπέρασμα της εν λόγω μελέτης.
«Οι χώρες που κατορθώνουν τελικώς να αποπληρώσουν το χρέος τους δεν είναι χώρες σαν την Ελλάδα», σημειώνει, με νόημα, ο Andrew Scott, καθηγητής στο London Business School.
ΠΗΓΗ  http://bankingnews.gr/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/183304-bloomberg-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.html
Advertisements

One thought on “Bloomberg:Η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ το χρέος της με λιτότητα-Τα διδάγματα της ιστορίας

  1. «Η Ελλάσα χρειάζεται προβλεψιμότητα»

    Ο Σίμας Κόφι, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κορκ, ήταν ένας από τους λίγους που επισημαίνουν εδώ και χρόνια ότι η Ιρλανδία, όπως και η Ελλάδα, δεν δικαιούνται να επιρρίπτουν στους διεθνείς οργανισμούς τις ευθύνες για τα δικά τους λάθη. Η ανέυθυνη διασπάθιση των τραπεζικών δανείων και η έλλειψη επαρκούς κανονιστικού πλαισίου για τις αγορές αποτελούν τις βασικές αιτίες της ιρλανδικής κρίσης, επισημαίνει.

    Όσο για την Ελλάδα, λέει ο Σίμας Κόφι, το πρόβλημα δεν είναι το χρέος καθεαυτό όσο το να εγκαθιδρυθεί «ένα οικονομικό σύστημα που να λειτουργεί». Σε τελική ανάλυση, επισημαίνει ο ιρλανδός οικονομολόγος, «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι τόσο ένα κούρεμα χρέους, όσο ένα τέλος στην αβεβαιότητα, μία αίσθηση ασφάλειας. Μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντίστοιχη με αυτήν που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s