Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες προχωρούν, ποιες επανεξετάζονται.

Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν επιλεγεί ανάδοχοι όπως τα περιφερειακά αεροδρόμια ή το ιπποδρομιακό στοίχημα. Συνεδριάζει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ

Κανονικά προχωρούν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές, όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή που έστειλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Περισσότερα για τις προθέσεις της κυβέρνησης θα γνωρίζουμε αύριο καθώς συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει πως θα ολοκληρωθούν κανονικά οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες είτε έχει υπογραφεί σύμβαση, είτε υπάρχει ανάδοχος – πλειοδότης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (έχει επικρατήσει σχήμα υπό τη γερμανικήFraport), στο Ελληνικό (όπου έχει υπογραφεί η πρώτη σύμβαση με τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ +16,42% του ομίλου Λάτση) και σε μικρότερους διαγωνισμούς όπως π.χ. στο ακίνητο Αφάντου της Ρόδου, η παραχώρηση του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (στο διαγωνισμό επικράτησε ο ΟΠΑΠ) κ.λπ.

Σε μια δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονταν εντός των προσεχών εβδομάδων να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, όπως συμβαίνει με την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στην περίπτωση των δύο οργανισμών οι προσφορές έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα, ενώ υπάρχει σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον. Για τον ΟΛΠ, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται σφόδρα τόσο η κινεζική Cosco, όσο και η APM Terminals του δανέζικου ομίλου Maersk. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τους δανειστές, «στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, με βάση το νόμο». Είναι άγνωστο αν στην ίδια κατηγορία εντάσσονται διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων που προωθούνταν ανεξάρτητα από το ΤΑΙΠΕΔ όπως η πώληση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και ο σχετικός διαγωνισμός βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο. Ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ανακοινώσει πως ο διαγωνισμός σταματάει ενώ και ορισμένοι από τους υποψηφίους επενδυτές (π.χ. η ιταλική TERNA) ανακοίνωσαν πως αποχωρούν.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αποτελεί, πάντως, η έγκριση των σχετικών συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή των ειδικών χωροταξικών σχεδίων (ΕΣΧΑΔΑ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην περίπτωση του Ελληνικού για παράδειγμα, μπορεί το ΣτΕ να μην εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ ή να ζητήσει τροποποιήσεις όπως έκανε πρόσφατα σε επένδυση κατασκευής εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, πάντως, πως «θα επανεξετάσει ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα, με στόχο να βελτιώσει τους όρους και να μεγιστοποιήσει τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να αυξήσει τα έσοδα, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις τοπικές οικονομίες, να προωθήσει την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης». Γι’ αυτό το λόγο υιοθετεί μια προσέγγιση με βάση την οποία κάθε νέα ιδιωτικοποιήσει θα εξετάζεται ξεχωριστά με έμφαση στις μακροχρόνιες παραχωρήσεις, τις κοινοπραξίες του δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς και τις συμβάσεις που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα έσοδα της κυβέρνησης, αλλά και τα επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων.

Από την αρχή θα εξεταστούν και περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες προχώρησαν χωρίς να ευδοκιμήσουν, χωρίς να υπάρξει δηλαδή σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ηΤΡΑΙΝΟΣΕ και η εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Στην αγορά θεωρούν πως θα υπάρξουν και σκληρά παζάρια με τους αναδόχους ακόμα και σε διαγωνισμούς για τους οποίους η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσουν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία εντάσσουν κάποιοι την παραχώρηση του Ελληνικού η οποία είχε αποτελέσει σημαία του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη ο όμιλος Λάτση έχει καλέσει την κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τελευταία να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους δανειστές.

Από την επιστολή επιβεβαιώνονται όσα είχε αναφέρεται προ εβδομάδων το Euro2day.gr για συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με άλλους κρατικούς οργανισμούς όπως η ΕΤΑΔ και η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση θα ενοποιήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με άλλους φορείς διαχείρισης κρατικών περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα υπουργεία) με στόχο την ανάπτυξη της κρατικής περιουσίας και την αύξηση της αξίας της.

ΠΗΓΗ  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1306928/idiotikopoihseis-poies-prohoroyn-kai-poies.html

Advertisements

2 thoughts on “Ιδιωτικοποιήσεις: Ποιες προχωρούν, ποιες επανεξετάζονται.

 1. Μπροστά στο email Βαρουφάκη, ωχριά το email Χαρδούβελη
  και θα χρειαστεί πολύ προπαγάνδα για να γίνει το άσπρο, μαύρο αλλά η κυβέρνηση έχει άφθονη τεχνογνωσία
  [Τώρα πλέον σειρά έχουν οι τεχνοκράτες της προπαγάνδας… Χατζηνικολάου, Παπαδάκης, Αυτιάς, MEGA, Ευαγγελάτος κ.λπ.]

  του Βασίλη Στεφανακίδη

  Για να είμαι ειλικρινής, όταν άκουσα ότι ανέλαβε η κυβέρνηση να ετοιμάσει μέσα σε 48 ώρες μια λίστα μεταρρυθμίσεων για να γίνει αποδεκτή η αίτηση παράτασης του παλιού μνημονίου και ηχώντας ακόμα στα αυτιά μου οι επαναστατικές κορώνες ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, για άμεσες νομοθετήσεις και καταργήσεις μνημονιακών νόμων, περίμενα πως αυτή η λίστα θα ήταν ένα θεωρητικό φληνάφημα μια στο καρφί και μια στο πέταλο.

  Είχα μάλιστα εύλογες αμφιβολίες αν αυτό θα καταδεχτούν καν να το κοιτάξουν οι… Θεσμοί.

  Φευ όμως, διαβάζοντας την εξασέλιδη λίστα μεταρρυθμίσεων, κατάλαβα γιατί από προχθές ακόμα, υπήρχε τόση αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για θετική υποδοχή του κειμένου.

  Όντως αυτό το κείμενο δεν νομίζω πως μπορεί να ενοχλεί τους δανειστές και μάλλον θα περιμένουν την εφαρμογή εξετάζοντας παράλληλα στους επόμενους δυο μήνες την εξειδίκευση και την κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων.
  Όπως λένε μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αυτό διαπνέεται από ρεαλισμό που μέχρι τώρα δεν είχαν διαπιστώσει από τις επαφές με τον Ελληνα υπουργό οικονομικών αλλά και με τον πρωθυπουργό.

  Ή στα καθ’ ημάς, μια στροφή και ταύτιση με όλα εκείνα που ίσχυαν πριν τις εκλογές και συνεχίζονται και στο επόμενο διάστημα. Δεν θα το πω κωλοτούμπα όπως με χαιρεκακία το λέει η αντιπολίτευση. Θα μπορούσαμε όμως να το δούμε ως μια ομαλή προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα όπου οι μονομερείς ενέργειες και η ακραία κομπορρημοσύνη για κατάργηση του μνημονίου , της τρόικας και όλων των εφαρμοστικών νόμων, με ένα άρθρο την επομένη του σχηματισμού της αριστερής κυβέρνησης, δεν έχουν θέση στο μαγαζί του Σόιμπλε .

  Τώρα και με τη βούλα της κυβέρνησης, μπορούν να περιμένουν τον εύθετο χρόνο και την έγκριση των θεσμών, τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  Θα περιμένουν ακόμα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ , οι φοροελαφρύνσεις και τα αφορολόγητα, το πράσινο φως από τους θεσμούς.

  Παράλληλα ,οι ιδιωτικοποιήσεις που μέχρι χαρακτηρίζονταν ως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όχι απλά δεν αναστέλλονται αλλά προχωρούν και δεν ακυρώνονται ακόμα κι αυτές που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ γι αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, θα εξεταστούν ξεχωριστά και υπό το πρίσμα της καλύτερης αξιοποίησης!

  Μετά ταύτα, φρονώ που οι δυσκολίες για ένα κατ’ αρχήν ναι από το Εurogroup δεν είναι πολλές επί του παρόντος ,καθώς τα nein θα τα μαθαίνουμε στο επόμενο διάστημα και ενόσω θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με χαρτί και μολύβι.

  Οι περισσότερες δυσκολίες όμως αναμένονται στο να εξηγηθεί στα στελέχη, τους βουλευτές και τον κόσμο που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση κατέβασε τόσο γρήγορα τα λάβαρα της επανάστασης και έβαλε στο συρτάρι τις υποσχέσεις στον καθημαγμένο λαό. Εδώ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλο το οπλοστάσιο της και την προπαγάνδα που μετατρέπει το άσπρο σε μαύρο. Τεχνογνωσία πάντως υπάρχει άφθονη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s