Ομοιότητες και διαφορές της λίστας Βαρουφάκη με το Μνημόνιο…

Βλεποντας τη λιστα,ειδικα τα θεματα του ΦΠΑ και της μη αναφορας της καταργησης του ΕΝΦΙΑ δειχνουν οτι προκειμενου να φανει αρεστη η νεα Κυβερνηση στους εταιρους αφηνει στο τραπεζι θεματα που ηδη τα ειχαν ξεχειλωσει απ’την υπερφορολογηση οι προηγουμενοι.Ελπιζω να μην αλλαξε ο Μανωλιος και εχουμε μια απ’τα ιδια με μικρες παραλλαγες γιατι θεματα οπως του ηδη αυξημενου ΦΠΑ σε ολες τις κατηγοριες,σε ολα τα επιπεδα και σε ολες τις περιοχες,οπως και αυτο του ΕΝΦΙΑ  ειναι τα χαρακτηριστικα παραδειγματα της αφαιμαξης των πολιτων και της οικονομιας.Ειλικρινα ευχομαι να μη συνεχισουν τα ιδια και οι καινουργιοι γιατι τοτε πολυ απλα θα συνεχισουν να αγνοουν τα απλα μαθηματικα που  «αγνοουν » οι Ευρωπαιοι για τους δικους τους λογους και θα συνεχισουν τον ιδιο εσφαλμενο και ολισθηρο δρομο που  υπηρετουσαν επι 5 χρονια οι προηγουμενοι με τα γνωστα αποτελεσματα…

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Πολλά κοινά σημεία, ειδικά στη φρασεολογία- ορολογία, βρίσκει κανείς μεταξύ της περιβόητης λίστας των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη και της τελευταίας επικαιροποίησης του Μνημονίου, δείγμα του ότι επιλέχθηκε ένα κείμενο «φιλικό» στα αυτιά των δανειστών, έτσι ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα από το πρώτο κιόλας στάδιο η διαπραγμάτευση.
Πηγές της Κομισιόν, σημειώνουν, ωστόσο, ότι κατά την εξειδίκευση των μέτρων- η οποία πρέπει να γίνει ως το τέλος Απριλίου- θα φανεί πόσο κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση με τις απαιτήσεις των δανειστών και βέβαια με τις προσδοκίες στο εσωτερικό της χώρας.

Ομοιότητες σε φορολογία και ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ

Κάτι παραπάνω από εμφανείς είναι οι ομοιότητες των δύο κειμένων, αναφορικά με τις δράσεις για τη φορολογία και ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ.

Και στα δύο κείμενα η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αναλαμβάνει δέσμευση για εξορθολογισμό ή αναθεώρηση του πλαισίου του ΦΠΑ, με ρητή μάλιστα σύνδεση αυτού του εξορθολογισμού που υπόσχεται η επιστολή Βαρουφάκη, με τους συντελεστές. Αν και η δέσμευση αυτή δεν είναι σαφής, αναμφίβολα προκαλεί συνειρμούς με το mail Χαρδούβελη, όπου η Αθήνα είχε δεσμευθεί για αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό ενώ είχε δεχθεί πιέσεις και για την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό που ενισχύει περισσότερο αυτή την αίσθηση είναι η ρητή δέσμευση Βαρουφάκη για περιορισμό των εξαιρέσεων και κατάργηση των αδικαιολόγητων εκπτώσεων, με μοναδική ασφαλιστική δικλείδα την αναφορά στην «αποφυγή πολιτικών με αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική δικαιοσύνη», κάτι που προφανώς μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Επώδυνη ομοιότητα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Ανάλογα επώδυνη ομοιότητα υπάρχει και όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπήρχε σαφής δέσμευση της Αθήνας ότι θα καταγράψει όλα τα φορολογικά κίνητρα και θα τα ποσοτικοποιήσει ως φορολογικές δαπάνες, ενώ σε δεύτερη φάση θα έπρεπε να καταργηθούν όσα κριθούν ανεπαρκή ή ακατάλληλα. Περίπου ίδια είναι η δέσμευση της νέας κυβέρνησης, καθώς μεταξύ άλλων θα πρέπει να εκσυγχρονίσει (;) τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να καταργήσει όλες τις εξαιρέσεις και να τις αντικαταστήσει με κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Καμία αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, απουσιάζει η όποια αναφορά στην κατάργηση του, αλλά αυτό που σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους κι ως εκ τούτου δεν σχετίζεται με την τετράμηνη «γέφυρα» αλλά με το νέο Συμβόλαιο, που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους τον Ιούνιο.

Η πρόβλεψη για αναθεώρηση του Μισθολογίου

Ομοιότητες υπάρχουν και στο πεδίο των μισθολογικών του Δημοσίου. Ειδικότερα, στο Μνημόνιο υπήρχε η πρόβλεψη για αναθεώρηση του Μισθολογίου με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπως επίσης η αναθεώρηση (review) του πλαισίου των μη μισθολογικών αποδοχών π.χ. οδοιπορικά. Στη λίστα Βαρουφάκη υπάρχει, επίσης, η δέσμευση για εξορθολογισμό (rationalize) των μη μισθολογικών αποδοχών, όπως επίσης η αναφορά στη αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν διαφορές στα μισθολογικά κλιμάκια. Η βασική διαφορά είναι ότι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε και τη μείωση των εισαγωγικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, στη λίστα Βαρουφάκη υπάρχει ρητή δέσμευση ότι δεν γίνει τέτοια μείωση.

Διαφοροποιήσεις στην αγορά εργασίας

Αντιθέτως, μεγάλες είναι οι διαφορές των δύο κειμένων, αναφορά με την αγορά εργασίας. Αν και από τη λίστα Βαρουφάκη απουσιάζουν οι ρητές αναφορές και τα χρονοδιαγράμματα για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, όπως επίσης για την ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγμάτευση και συμβάσεων- όπως ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή- το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου «πατούσε» πάνω στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και απαιτούσε νέα μέτρα ευελιξίας, επί των οποίων άλλωστε η Τρόικα ζητούσε από τον Γ. Χαρδούβελη να επαναφέρει το θεσμό του lock out, να απελευθερώσει τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων και να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργιών. Στο κείμενο Βαρουφάκη υπάρχει μια ομολογουμένως γενική αναφορά στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε συνεργασία με τον ILO και τον ΟΟΣΑ, στην προσέγγιση με έναν έξυπνο τρόπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να συνδυάζεται η ευελιξία με τη δικαιοσύνη, όπως επίσης στη φιλοδοξία για αύξηση (over time) των κατώτατων μισθών, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα.

Που ταυτίζονται τα δύο κείμενο στο Ασφαλιστικό

Στο πεδίο του Ασφαλιστικού, αυτό που «χτυπάει» στο μάτι είναι το ότι από τη λίστα Βαρουφάκη απουσιάζει η ρητή αναφορά στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και το ερώτημα είναι εάν θα ισχύσει η πρόβλεψη του Μνημονίου για εφαρμογή της ρήτρας από 1/1/2015, όπως άλλωστε έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πλήρης είναι ταύτιση των κειμένων στη δέσμευση για πιο στενή σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποδοχές, ενώ ομοιότητες παρατηρούνται στη δέσμευση για την αντιμετώπιση κάθε μαύρης «τρύπας» και των κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 ΠΗΓΗ   http://www.iefimerida.gr/news/193128/omoiotites-kai-diafores-tis-listas-varoyfaki-me-mnimonio

Advertisements

One thought on “Ομοιότητες και διαφορές της λίστας Βαρουφάκη με το Μνημόνιο…

 1. Πιο μνημόνιο και από το μνημόνιο
  Δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει να γιορτάσουμε την προσάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό μπλοκ ή να κλάψουμε για τα πέντε τελευταία χαμένα χρόνια. Δεν ξέρω ποιός Έλληνας ή ξένος επικοινωνιολόγος έφτιαξε αυτό το προϊόν που λέγεται «αριστερά της ελπίδας». Το έκανε σίγουρα πετυχημένα. Ως επαγγελματίας τους θαυμάζω. Ως Έλληνας τρομάζω από το απίστευτα ρηχό περιβάλλον. Αυτό που κοιμάσαι με κυβέρνηση αριστεράς και ξυπνάς με e-mail Χαρδούβελη. Ως παλιός μνημονιακός τους καλωσορίζω στον κόσμο του ρεαλισμού.

  Νιώθω ανακουφισμένος για την απόφαση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το γεγονός ότι δεν τράβηξαν το καλώδιο από την πρίζα. Πιστεύω, όμως, ότι δεν τελειώσαμε εδώ! Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να γυρίσουμε το πρόσωπό μας στο καθρέπτη και τότε είναι πιθανόν να αντικρύσουμε μέσα σε αυτόν τον καραγκιόζη και όχι τον Μέγα -Αλέξανδρο ή τον Κολοκοτρώνη, όπως νομίζαμε.

  Ποιό είναι το καλύτερο e – mail; Του Βαρουφάκη ή του Χαρδούβελη; Να ένα νέο θέμα για εθνική διχόνοια. Σας λέω, λοιπόν, για την οικονομία της συζήτησης, ότι το καλύτερο είναι του κ. Βαρουφάκη. Η ουσία είναι πάντως ότι τα δύο e – mail είναι συγκρίσιμα. Μπαίνουν στο ίδιο ζύγι. Τέλος πάντων, αποφασίσαμε ότι του κ. Βαρουφάκη είναι το καλύτερο! Ποιός θα εφαρμόσει τις… μεταρρυθμίσεις; Ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ ή ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ; Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

  Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο μνημόνιο από το μνημόνιο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το κακό είναι ότι δεν θα μπορέσουν ούτε αυτοί να κάνουν το παραμικρό, όπως δεν μπόρεσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι ας λένε ότι οι αριστερές κυβερνήσεις μπορούν να περάσουν πιο εύκολα «αντιλαϊκά μέτρα». Δεν μπορούν, διότι η αντίδραση για τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλά οργανωμένους αντιμεταρρυθμιστικούς θύλακες μέσα στην ίδια την κοινωνία.

  Δεξιά και αριστερά δεν θέλησαν να πουν την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια. Ότι η ελληνική οικονομία κτίστηκε στα αποκαΐδια του εμφυλίου με σαθρά υλικά. Η μισή κοινωνία ήταν αποκλεισμένη λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων από την παραγωγική διαδικασία, καταδικασμένη στο περιθώριο και στην ανέχεια, κι η άλλη μισή έκανε ένα κοινωνικό συμβόλαιο αλληλο -υποστήριξης με το κράτος των νικητών που σφραγίστηκε με την δημιουργία των συντεχνιών. Κι ήρθε μετά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να «διορθώσει» την αδικία με την δημιουργία νέων συντεχνιών. Από την μία οι επαγγελματικές κάστες και από την άλλη τα λεγόμενα ρετιρέ του δημόσιου τομέα ισοπέδωσαν την χώρα. Ποιός θα αναλάβει να γκρεμίσει αυτό το τερατούργημα;

  Οι τρόφιμοι του συστήματος; Οι ίδιες οι συντεχνίες; Οι πολιτικοί τους πάτρωνες; Τα Μέσα Ενημέρωσης που οφείλουν σε όλο το τραπεζικό σύστημα; Οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες που το μόνο που θέλουν είναι να τα έχουν καλά με το γκουβέρνο; Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

  Ναι! Αυτό που υπογράφτηκε είναι μία ακόμη μνημονιακή πράξη. Αρέσει ή δεν αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι για να έχουμε να λέμε. Και για να λέμε όλη την αλήθεια, είναι μία από τις πλέον σκληρές μνημονιακές πράξεις. Κι η επόμενη θα είναι ακόμη πιο σκληρή. Εξίσου ανεφάρμοστη με όλες τις προηγούμενες!!! Το πρόβλημα βρίσκεται σε έναν λαό που εξακολουθεί να πιστεύει στις μαγικές λύσεις. Σε έναν λαό που αρνείται να αλλάξει ο ίδιος και προτιμάει να ψηφίσει κάποιον που του υπόσχεται ότι θα τινάξει την Ευρώπη στον αέρα αν δεν μας στείλουν λύτρα! Περί αυτού πρόκειται.

  Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να αποδειχτεί ότι χύσαμε πολλά δάκρυα σε έναν απατηλό αγώνα. Δεν υπήρχε η μάχη μνημονίου – αντιμνημονίου. Υπήρξαν όμως οι ύβρεις, οι απαράδεκτες επιθέσεις ενός ολοκληρωτικού συστήματος που χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να ανέλθει στην εξουσία.

  Τους πληροφορούμε, λοιπόν, ότι η μόνη μάχη που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει είναι εκείνη μιας χώρας που κινδυνεύει να αφανιστεί από τον χάρτη, επειδή οι πολίτες της χάθηκαν εδώ και χρόνια στον κόσμο του θεάματος και ξέχασαν έτσι τον κόσμο της πραγματικής εργασίας. Είναι κομψός ο κ. Βαρουφάκης; Τι χρώμα ήταν το μαντήλι του Αλέξη; Ποιος θα το έλεγε ότι δεν πέρασε μία μέρα από την εποχή που όλη η Ελλάδα ήταν κολλημένη στις τηλεοπτικές της οθόνες για να παρακολουθήσει την συνέχεια του «τόλμη και γοητεία». Μην βάλετε στοίχημα ότι δεν έχει πιο κάτω από εδώ…

  Κυρίες και κύριοι, σας έχουμε ένα ακόμη νέο: Το επόμενο επεισόδιο θα έχει μπόλικο θέαμα. Εξεταστικές, δικαστήρια και εντυπωσιακά πλάνα από τα… παράνομα τηλεοπτικά κανάλια. Αλήθεια, αυτή η Βουλή θα κάνει και εξεταστική για τα… μνημόνια; Είναι ικανοί να το κάνουν, αν αυτό τους δείξουν οι δημοσκοπήσεις.

  Αγαπητέ Αλέξη! Κι αυτό το μνημόνιο θα αποτύχει. Στο λέει ένας παλιός μνημονιακός. Και ξέρεις γιατί; Διότι είστε ανίκανοι, όπως και οι προηγούμενοι, να ασκήσετε πολιτική στην κοινωνία. Τα όριά σας εξαντλούνται στο twitter και στο facebook. Μεταρρυθμίσεις χωρίς μεταρρυθμιστές δεν υπάρχουν…

  Θανάσης Μαυρίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s