Περιθώριο στη Γαλλία έως το 2017 για τη μείωση του ελλείμματος και λοιπαι διευκολυνσεις για τα «ευγενη» κρατη της Ευρωζωνης…

Πανω απ’ολα οι κανονες που λετε,πανω απ’ολα οι κανονες σε μια ρημαδο-ευρωζωνη που αν εξαιρεσεις καποια θυματα σαν την Ελλαδα που πρεπει να παραγει και πρωτογενη πλεονασματα κι ας ψοφησουν οι ιθαγενεις,στην υπολοιπη Ευρωζωνη οι κανονες υπαρχουν για να μην τηρουνται απο κανεναν και να κανουν υστερα και τους τιμητες…Οχι οτι συμφωνω μ’αυτους τους τραγελαφικους και παρανοικους κανονες αλλα μ’ ενοχλει η υποκρισια και τα 2 μετρα και 2 σταθμα …

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Χρόνο έως το 2017 χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ, αφού το Παρίσι έχασε την ήδη παρατεταμένη προθεσμία του 2015.

Η Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε επίσης ότι δεν θα ξεκινήσει πειθαρχικά βήματα εναντίον της Ιταλίας ή του Βελγίου αναφορικά με την αύξηση του των επιπέδων του κρατικού τους χρέους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομσιόν Valdis Dombrovskis το Παρίσι πρέπει να υιοθετήσει φέτος πρόσθετες διαρθρωτικές δημοσιονομικές περικοπές ύψους 0,2% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici, επισήμανε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν «υπέρμετρες» μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τη Γαλλία να παρουσιάσει τον Απρίλιο «ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων» που θα συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, δήλωσε Pierre Moscovici.

«Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει πολλές μεταρρυθμίσεις, πρόκειται για βήματα προς την σωστή κατεύθυνση (…). Αναμένουμε να παρουσιάσει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων και πιο λεπτομερών μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο», το οποίο θα εξεταστεί από τις Βρυξέλλες τον Μάιο, σημείωσε ο Moscovici στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας «είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες, όμως πρέπει να συνεχιστούν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η Επιτροπή αποφάσισε «να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα» την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα «από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της» και «ένα αυξημένο χρέος», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αν προκύψει ότι το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (…) δεν είναι αξιόπιστο, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το τελευταίο στάδιο» επιβάλλοντας στη Γαλλία «ένα σχέδιο επανορθωτικών μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε ο Moscovici.

Το διακύβευμα είναι «να ενθαρρύνουμε πιο βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» ώστε «να κινηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα», κατέληξε ο ίδιος αναφερόμενος κυρίως σε «αποφάσεις για την αγορά εργασίας».

Οι Βρυξέλλες «αποφάσισαν να κάνουν μια νέα σύσταση στη Γαλλία (σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων της) με νέα καταληκτική ημερομηνία το 2017», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Valdis Dombrovskis.

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Dombrovskis.
Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωση της Γαλλίας «ήταν η πιο περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Dombrovskis.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα προσχέδια του προϋπολογισμού των κρατών της ευρωζώνης πριν εγκριθούν από τα εθνική κοινοβούλια προκειμένου να διασφαλίσει ότι συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η πλήρης αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου για το 2015 είχε αναβληθεί κατά τρείς μήνες τον προηγούμενο Νοέμβριο για να περιμένουν τα τελικά στοιχεία του 2014 και για να δοθεί στις τρεις χώρες χρόνος να περάσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δικαιολογούσαν την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Reuters, από το 2001,  η Γαλλία είχε έλλειμμα κάτω του 3% μόνο το 2006 και το 2007 και έχει επανειλημμένως χάσει τις προθεσμίες σταθεροποίησης.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία από το 2008 και αναμένεται να κορυφωθεί στο 133% του ΑΕΠ φέτος. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κάθε έτος κατά το 1/20 της διαφοράς μεταξύ του 60% και του τρέχοντος επιπέδου.

Advertisements

2 thoughts on “Περιθώριο στη Γαλλία έως το 2017 για τη μείωση του ελλείμματος και λοιπαι διευκολυνσεις για τα «ευγενη» κρατη της Ευρωζωνης…

 1. ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΣΚΕΨΗΣ.
  Μπορεί μια χώρα να μην κυβερνιέται με email, όπως είχε πει παλιότερα ο Τσίπρας καταγγέλλοντας τον Σαμαρά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, αν το email είναι… αριστερό και δια χειρός Βαρουφάκη!

  Ο οποίος, επειδή σε κάτι τέτοια είναι ακομπλεξάριστος, είχε πρώτος κάνει αναφορά στα email της διαπραγμάτευσης, λέγοντας πριν από έξι μέρες: «Η καλή σχέση της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους μας σμιλεύεται μέρα-μέρα, ώρα-ώρα και email με email»! Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τότε δαγκώθηκαν καταλαβαίνοντας τον συμβολισμό (το τρισκατάρατο email Χαρδούβελη), αλλά έτσι είναι η ζωή.

  Ανεξαρτήτως συμβολισμών, όμως, διακρίνω και στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ (όπως και στον αντιπολιτευόμενο) μια ταχεία ΠΑΣΟΚοποίηση. Και μάλιστα της πρώιμης περιόδου (1981-1985). Τότε που οι θέσεις άλλαζαν από τη μια μέρα στην άλλη, κάποιοι διαμαρτύρονταν, τα όργανα συνεδρίαζαν και η στροφή στον ρεαλισμό ολοκληρωνόταν. Οι αναλογίες μοιάζουν, μόνο που οι σημερινοί, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ιδιαίτερες επιδόσεις στη διαστρέβλωση της έννοιας των λέξεων και των εννοιών.

  Το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου ρωτήθηκε γιατί δεν αποχωρεί από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, και έδωσε τη μνημειώδη απάντηση: «Το κόστος της αποχώρησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της παραμονής». Ο Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να κουλαντρίσει χτες τον Μίκη Θεοδωράκη, που του ζήτησε να συγκρουστεί με την Ευρώπη, του είπε: «Πρέπει να κάνουμε ελιγμούς».

  Το 1983, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την παράταση της συμφωνίας παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ βγήκαν στους δρόμους, κατάλληλα καθοδηγημένες, φωνάζοντας το σύνθημα «οι βάσεις φεύγουν, ο αγώνας δικαιώνεται». Σήμερα, 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει την παράταση του καταραμένου Μνημονίου, αλλά το βαφτίζει «δανειακή σύμβαση», «πρόγραμμα, «γέφυρα». Και η τρόικα βαφτίζεται «θεσμοί».

  Το email Βαρουφάκη μοιάζει απελπιστικά με το προηγηθέν του Χαρδούβελη (εντάξει, έχει και κάποιες διαφορές, ακόμη και οι άτεγκτοι Γερμανοί κάνουν δευτερεύουσες παραχωρήσεις σε μια νέα κυβέρνηση). Όμως, η νέα προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει περίπου ότι το κοντέρ μηδενίζεται. Αλλά η ισχύς της προπαγάνδας είναι πλέον αποδυναμωμένη, παρά τις βελτιώσεις των τεχνικών της.

  Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ΠΑΣΟΚοποιείται και ως κυβερνητικό κόμμα (ήδη οι αποτυχόντες πολιτευτές διορίζονται σε γενικές γραμματείες -αυτό δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚική, αλλλά και Νεοδημοκρατική μέθοδος διακυβέρνησης), αλλά η μεγάλη διαφορά του 2015 με το 1983 είναι μία και αξεπέραστη: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σήμερα κανένα από τα περιθώρια που είχε το ΠΑΣΟΚ τότε (δανεικά, παροχές, διορισμούς). Επιπλέον, ο κόσμος που τον ψήφισε είναι περισσότερο ψυλλιασμένος και, παρά την ανοχή που θα δείξει για κάποιο διάστημα, θα είναι πολύ δύσκολο πλέον να παραμυθιαστεί.

  Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ έχει μία και μοναδική δυνατότητα. Αντί να ολοκληρώσει την ΠΑΣΟΚοποίησή του, διαστρέφοντας το νόημα των λέξεων, να ολοκληρώσει τη ρεαλιστική στροφή, λέγοντας όλη την αλήθεια στους πολίτες. Το αντέχει; Μάλλον όχι. Το αντίθετο θα ήταν ευχάριστη έκπληξη.
  ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

  • Αν ειχες να πεις κατι για το καθε αρθρο που διαβασες αντι να στελενεις τυποποιημενα κειμενα που θα ταιριαζαν σε αλλα καλα θα ηταν.Ξερεις η καταχρηση της φιλιξενιας και της ευγενειας ειναι κατι που χτυπαει ασχημα.Φιλικα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s