Προμηνύεται μεγάλη καταιγίδα στη Γαλλία…

Ενώ τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα, προμηνύεται μεγάλη καταιγίδα στη Γαλλία – κυρίως λόγω της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Θεωρείται δε πως αυτή αποτελεί, μαζί με την Ιταλία, το μεγαλύτερο «συστημικό κίνδυνο» για το ευρώ – γεγονός που διακωμωδεί την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της στο θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της, τεκμηριώνοντας πως έχει κανόνες που ισχύουν για όλους«!

Με βάση όμως όσα ακούγονται από την Κομισιόν, η Γαλλία σχεδιάζει πολύ αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία τον περιορισμό των ελλειμμάτων της στο 3% – το 2018, αφού προηγουμένως διεξαχθούν οι εθνικές της εκλογές (2017).Λέγεται δε πως έχει ήδη καταθέσει ένα ανάλογο αίτημα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη – χρησιμοποιώντας προφανώς την Ελλάδα, για να καταφέρει να πετύχει τους δικούς της στόχους.

Η αδυναμία της Γαλλίας να ελέγξει τα ελλείμματα της αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, ένα κατά πολύμεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό της Ελλάδας – πόσο μάλλον όταν η οικονομική της κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.

Ειδικότερα, από πλεόνασμα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ της, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίζει πλέον έλλειμμα -2%, έχοντας χάσει έξι θέσεις στον πίνακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας (από τη 15η στην 21η) – ενώ θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος της κατά 4,1% το 2015, πλησιάζοντας επικίνδυνα το 100% (92,2% το 2014).

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της υπολογίζεται μεν διπλάσιος από το 2014 (στο 0,8%), αλλά είναι πάρα πολύ χαμηλός για να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου της, καθώς επίσης για να σταματήσει τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία – η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα φτάσει στο 10,1% από 9,9% προηγουμένως. Αν και σχεδιάζει δε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 15-20 δις €, το αποτέλεσμα δεν θα αντιστραφεί – επειδή ένα τέτοιο ποσόν είναι ελάχιστο, συγκριτικά με αυτό που χρειάζεται.

Στα παραπάνω πλαίσια, ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν και πρώην υπουργός της Γαλλίας, την απείλησε ξανά με την επιβολή κυρώσεων – ενώ η Κομισιόν θα ασχοληθεί ακόμη μία φορά με τα ελλείμματα της Γαλλίας, καθώς επίσης της Ιταλίας.

Υπάρχουν βέβαια πολλά άλλα προβλήματα όπως, για παράδειγμα, οι τεράστιες ζημίες των κρατικών της εταιριών – μεταξύ άλλων του πυρηνικού ομίλου Areva (87% στην ιδιοκτησία του δημοσίου), οι ζημίες του οποίου υπολογίζονται στα 5 δις € το 2014.

Το ποσόν αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματιστηριακή του αξία, καθώς επίσης από τα ίδια κεφάλαια του – οπότε θα πρέπει να διασωθεί από την κυβέρνηση, με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων, όπως δύο άλλοι όμιλοι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι, η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των προβλημάτων πολλών άλλων κρατών – ακόμη και αυτών της υπερδύναμης.

ΠΗΓΗ  http://www.analyst.gr/2015/02/24/o-mithos-tis-portogalias/2/

Advertisements

One thought on “Προμηνύεται μεγάλη καταιγίδα στη Γαλλία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s