Τα 2,5 δις,το μαχαιρι του Ντραγκι και μια καθυστερηση που αναζητα τον υπευθυνο της…

Δυο πολυ σημαντικα ρεπορταζ της σημερινης ειδησιογραφιας δειχνουν απολυτα τη παθογενεια της Ελλαδας και της Ευρωπης οπου αντι για μια ορθολογικη και εγκαιρη ,οπως και δικαιη αντιμετωπιση των θεματων συνηθως επικρατει η υστεροβουλια και τα τελεσιγραφα προκειμενου καποιοι να πετυχουν τους σκοπους τους.

Johny F.

Αναλυτικα το ρεπορταζ

Ο σκληρός μήνας Μάρτιος γίνεται, από σήμερα, το πρώτο πεδίο δοκιμασίας της περίφημης «δημιουργικής ασάφειας» της συμφωνίας του Eurogroup – μιας «ασάφειας», που απαιτεί πλέον πολύ… σαφείς κινήσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Διότι τα κρατικά ταμεία μπορεί να μην είναι μεν άδεια όπως διακηρύσσεται – αθώα ή μη – πανταχόθεν τις τελευταίες ημέρες, είναι όμως ελλειμματικά. Και έχουν ως μεγάλο, και ανελαστικό, αγκάθι την περίφημη αποπληρωμή της δόσης των 1,6 δις προς το ΔΝΤ.

Οι βασικές υποχρεώσεις αποπληρωμής δανείων της χώρας μέσα στον μήνα συνοψίζονται σε 4,6 δις ευρώ προς κατόχους εντόκων και σε περίπου 1,6 δις προς το ΔΝΤ. Με προδιαγεγραμμένη τη νέα υστέρηση στα έσοδα και με δεδομένη την απόλυτη προτεραιότητα σε καταβολή μισθών και συντάξεων, το τελικό ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται περί τα 2,1 με 2,5 δις ευρώ. Και πάνω σ’ αυτό το έλλειμμα έχει ήδη αρχίσει να παίζεται το νέο μεγάλο «παζάρι» με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τους εταίρους και πιστωτές στο Eurogroup – ένα «παζάρι» που εστιάζει στην εφαρμογή της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει το κενό θα ζητήσει στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου να δοθεί από την ΕΚΤ το «πράσινο φως» για νέες πωλήσεις εντόκων που θα αναχρηματοδοτήσουν τις άμεσα απαιτητές οφειλές. Το νέο «όχι» του Μάριο Ντράγκι πρέπει να θεωρείται δεδομένο, εκτός εάν υπάρξουν ανταλλάγματα: Τα οποία δεν είναι άλλα από την επιστροφή σε καθεστώς αυστηρής «επιτροπείας» και ακόμη πιο αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Και καθ΄ότι τα συμφωνηθέντα είναι μάλλον «ασαφή», εκείνο που ζητούν και η ΕΚΤ και το Eurogroup είναι να μπαίνει κάθε νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση σε διαβούλευση-διαπραγμάτευση και να προχωρά μόνον εάν και εφ’ όσον υπάρχει η έγκριση των «θεσμών».

Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν ήδη από χθες. Κύκλοι της κεντρικής τράπεζας εξέφρασαν την «δυσαρέσκεια της ΕΚΤ για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας» και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Ανάλογη δυσαρέσκεια εκφράζει σήμερα ευθέως και ο – θεωρούμενος μετριοπαθής – πρόεδρος του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ για την ρύθμιση των 100 δόσεων, στην συνέντευξή του στο «Βήμα». Χαρακτήρισε την ρύθμιση ως «ατυχή επιλογή» και επανέφερε το αίτημα για περισσότερη… λιτότητα λέγοντας ότι «ρευστότητα διασφαλίζουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενή πλεονάσματα».

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας και τις δύο παρεμβάσεις, εκτιμούσαν ότι είναι τα πρώτα δείγματα της νέας πίεσης που θα ασκήσουν οι εταίροι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν την τρόικα και τις μνημονιακές πρακτικές από το παράθυρο», έλεγε κυβερνητική πηγή προσθέτοντας: «Το γνωρίζουμε ότι θα επιμείνουν. Όμως, αυτές οι παρεμβάσεις κινούνται στα όρια της πολιτικής και ηθικής βάσης, αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τα όσα προβλέπει η συμφωνία παράτασης της σύμβασης».

Καθ’ ότι όμως οι – μικρότερες ή μεγαλύτερες – ασάφειες της συμφωνίας ευνοούν και τις δύο πλευρές, το βέβαιο είναι ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν. Και, είτε είναι ηθικό είτε όχι, ο Μάριο Ντράγκι με όπλο πάντοτε την χρηματοδοτική ασφυξία θα προτείνει αυστηρή επιτροπεία για να καλύψει το κενό των 2,5 δις ευρώ. Θα είναι μια μάχη που, όπως ήδη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα δίνεται μέρα με τη μέρα. Και το ακριβές ημερολόγιο πάνω στο οποίο θα παιχτεί θα είναι το εξής:

  • 6 Μαρτίου: Αποπληρωμή οφειλής στο ΔΝΤ 298.676,079 ευρώ
  • 6 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1, 4 δις ευρώ
  • 9 Μαρτίου: Συνεδρίαση Eurogroup
  • 13 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 336.010,589 ευρώ
  • 13 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ
  • 16 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ 560.017,648
  • 20 Μαρτίου: Πληρωμή στο ΔΝΤ: 336.010,589
  • 20 Μαρτίου: Πληρωμή σε κατόχους εντόκων 1,6 δις ευρώ

ΠΗΓΗ   http://tvxs.gr/news/ellada/i-anithiki-protasi-ton-25-dis-eyro

Άλλος ένας «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο η, τουλάχιστον, δίμηνη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2015 βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον «αέρα».

Ενώ, βάσει νόμου, το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από την 1η Φεβρουαρίου, προς το παρόν δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν τα νέα έντυπα η τροποποίηση των οποίων είναι επιβεβλημένη δεδομένου ότι έχουν επέλθει σειρά αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία.

Κι όχι μόνον αυτό: στα λογιστικά γραφεία των επιχειρήσεων, δεν έχει σταλεί ακόμη η εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα αποσταλούν φέτος τα στοιχεία για τα εισοδήματα των μισθωτών στις εφορίες προκειμένου να γίνει η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τις φορολογικές αρχές για τις αποδοχές των συνταξιούχων ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η αποστολή των στοιχείων των τόκων καταθέσεων από τις τράπεζες.

Με δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το νέο έντυπο, αλλά και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η αποστολή των στοιχείων για τα εισοδήματα των μισθωτών θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για 8,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, το ρεαλιστικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει μετά το Πάσχα όταν το 2014 –χρονιά κατά την οποία και πάλι καταλήξαμε να δίνουμε παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων- το σύστημα είχε ανοίξει από τον Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι τα λογιστικά γραφεία θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου εξήντα ημέρες για την υποβολή τουλάχιστον έξι εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων. Το …έργο των παρατάσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να το δούμε και φέτος κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι να καταλήξουν να φτάσουν στο γκισέ της εφορίας για να πληρώσουν τέλη Αυγούστου ή ακόμη και Σεπτέμβριο.

Η φετινή χρονιά, έχει δύο ιδιομορφίες σε σχέση με την περυσινή που λειτουργούν και οι δύο εις βάρος των εσόδων:

1. Οι επιχειρήσεις, ενώ υπέβαλαν δηλώσεις Απρίλιο, τώρα και αυτές θα κάνουν δηλώσεις τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα λείψουν από τον φετινό προϋπολογισμό τα έσοδα που πέρυσι εισπράχτηκαν Μάιο και Ιούνιο.

2.Οι συνταξιούχοι, έχουν προκαταβάλει ένα μεγάλο μέρος από τον φόρο που τους αναλογεί καθώς από τον Αύγουστο του 2014 και μετά γίνεται παρακράτηση επί του αθροίσματος των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και όχι σε κάθε σύνταξη ξεχωριστά όπως γινόταν πριν τον Αύγουστο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του φόρου, έχει ήδη παρακρατηθεί από πέρυσι.

ΠΗΓΗ   http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ston-aera-oi-dilwseis-gia-foro-eisodimatos-tou-2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s