Έκανε πίσω η Τουρκία και ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή Σκύρου – Λήμνου.

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίυυ 2015.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα.

Η τουρκική υπαναχώρηση έγινε σε δύο δόσεις. Κατ’ αρχήν, το πρωί της Δευτέρας, η Αγκυρα (και αφού είχαν προηγηθεί τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ), προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15) με την οποία εξαιρούσε από την αρχική περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου που είχε συμπεριλάβει -κίνηση που συνιστούσε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν να εκδώσει νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν την ικανοποιούσε ούτε αυτή η κίνηση της Αγκυρας, καθώς η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη. Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Αγκυρα υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ  http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/02/politiki-amyna-aigaio_n_6784308.html?utm_hp_ref=greece

One thought on “Έκανε πίσω η Τουρκία και ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή Σκύρου – Λήμνου.

 1. Ο ICAO δεν θέλει στο Αιγαίο τη δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» ανάλογης της Ουκρανίας
  Το ΝΑΤΟ «μάζεψε» την Άγκυρα, διότι έχει αρκετούς μπελάδες με τη Μόσχα και την ISIS, και κύριος στόχος του είναι η συνοχή και όχι η διάσπαση της Συμμαχίας

  Αυτή τη φορά φαίνεται ότι, επί του παρόντος, «την πάτησε» η τουρκική κυβέρνηση στο θέμα της ΝΟΤΑΜ, επί τη βάσει της οποίας δέσμευσε τεράστιους χώρους στο Αιγαίο για αεροναυτικές και άλλες ασκήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας και γενικότερα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι, με βάση την τουρκική ΝΟΤΑΜ 889, μεγάλη περιοχή του Αιγαίου θα μετατρεπόταν σε τεράστιο πεδίο βολής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και του International Civil Aviation Organization (ICAO), δηλαδή της διεθνούς κοινότητας.

  Το προηγούμενο της κατάρριψης επιβατικού αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, συνιστά την πλέον τραυματική εμπειρία, ανάλογη της οποίας κανείς, και δη οι αρμόδιοι του ICAO, θέλουν να ξαναζήσουν. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ICAO και τουρκικής κυβέρνησης, τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως δυσμενή για την Άγκυρα. Ο ICAO ουδόλως θα ήθελε τη δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» στο Αιγαίο και ευρύτερα. Ένα λάθος, από εκτόξευση πυραύλου, θα ήταν αρκετό για μια νέα τραγωδία.

  Απειλή της συνοχής
  Παράλληλα, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ενώ αρχικά υπήρξε μια ουδέτερη και χαλαρή -θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος- προσέγγιση του θέματος, όταν εν συνεχεία εκτέθηκαν με επιμονή τα ελληνικά επιχειρήματα, που στηρίζονταν αφενός στο διεθνές δίκαιο και αφετέρου σε θέματα ασφάλειας, έγινε αντιληπτό από τους ιθύνοντες της Συμμαχίας ότι μια νέα κρίση ήταν προ των πυλών, καθώς και ότι η συνοχή του ΝΑΤΟ ήταν πολύ πιθανόν να απειληθεί. Η ηγετική πυραμίδα της Συμμαχίας δεν είχε κανένα λόγο να επιτρέψει την είσοδο δύο χωρών της σε μια οξεία αντιπαράθεση, την ίδια στιγμή που από τη μια πλευρά, προς την Ουκρανία, υπάρχει ένα ανοιχτό μέτωπο, και από την άλλη, προς τη Μέση Ανατολή, ένα δεύτερο, σε βάρος της τρομοκρατίας της ISIS. Αυτά δήλωναν πηγές στο ΝΑΤΟ, που πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει λόγος για να επωμισθεί η Συμμαχία νέους μπελάδες. Και παρατηρούσαν ότι, ο στόχος της Συμμαχίας είναι η συνοχή της.

  Εκτός ορίων
  Πάντως, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα βρει νέους τρόπους προκειμένου να συνεχίσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπως ανάλογα πράττει και στην περίπτωση της Κύπρου και της ΑΟΖ της. ΝΑΤΟϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν και στελέχη, όπως και κράτη της Συμμαχίας, που θεωρούν ότι η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια, σε μια περίοδο, κατά την οποία χρειάζονται όλους τους εμπλεκόμενους να τελούν σε κατάσταση συνεργασιακή και όχι συγκρουσιακή.

  Κυρίως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει παράδοση να προκαλούν κρίσεις στο Αιγαίο, μετά από την ανάληψη της εξουσίας από μια νέα ελληνική κυβέρνηση. Ανάλογο συμβάν είναι και αυτό με τη ΝΟΤΑΜ για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, το οποίο, στην ουσία, διχοτομούν. Στις Βρυξέλλες γίνεται αντιληπτό, κυρίως εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Τουρκία βρίσκει οικονομικά αδύναμη την Ελλάδα και στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων. Βεβαίως, τονίζεται, τόσο η στάση της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι διακριτική, διότι, όπως ισχυρίζονται, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η όποια παρέμβαση και διαχείριση μιας μίνι κρίσης, που στόχο έχει να αποτρέψει μια μεγαλύτερη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s